Coronavirus

Flere og flere lande anbefaler mundbind - men virker de overhovedet?

Lande i hele verden er uenige om, hvorvidt borgere skal bære masker. Få ekspertens svar her.

Vi har i årevis set befolkningen i asiatiske lande gå med mundbind, men efter coronavirussen har bredt sig til hele verden, er mundbindet blevet et særdeles populært værnemiddel.

Mens det fortsat er et relativt sjældent syn på gaden herhjemme, anbefaler flere vestlige lande nu deres borgere at beskytte sig med mundbind eller sågar tørklæder.

Trump skifter holdning til mundbind

Torsdag meldte USA's præsident, Donald Trump, at man snart vil lave en landsdækkende henstilling til amerikanerne om at bære ansigtsmasker eller på anden måde dække næse og mund, når de forlader deres hjem. Det skriver flere udenlandske medier, blandt andet CNN.

Flere medlemmer i den arbejdsgruppe, som Trump har nedsat, har advaret mod at anbefale amerikanerne at bære masker, af frygt for at amerikanerne ville føle en falsk tryghed og stoppe med at holde afstand til hinanden. Derudover er eksperterne bekymrede for, at henstillingen vil dræne sundhedssystemet for værnemidler.

På pressemødet forklarede præsidenten, at henstillingen ville gælde over hele landet, men ikke ville være obligatorisk.

- Jeg tror ikke, det vil blive et obligatorisk krav, for nogle mennesker vil ikke bruge masker. Men hvis nogle gerne vil bære maskerne, så kan de gøre det. Hvis folk vil bruge tørklæder, så kan de bruge dem, sagde han på pressemødet ifølge Politico.

Uenighed om masker

Udover USA og mange lande i Asien gør Østrig nu det samme. Østrigerne skal bære maske, når de handler i supermarkeder.

Det oplyste Østrigs regering i en erklæring ifølge nyhedsbureauet dpa 30. marts.

Maskerne vil blive delt ud foran supermarkederne, og det vil være obligatorisk at bære dem.

Herhjemme har der den seneste tid også været diskussion om, hvorvidt mundbind har en effekt, hvis de bæres af almindelige borgere - altså ikke sundhedspersonale eller andre personer, der varetager kritiske job.

Flere gange har Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, forklaret, at man ikke vil anbefale almindelige danskere at bruge maske i det offentlige rum, men i stedet appellere til, at man holder afstand og vasker hænder.

- Det har været drøftet meget løbende. Myndighederne i de asiatiske lande anbefaler det. Vi har ikke følt, at det er dokumenteret, sagde Søren Brostrøm på fredagens pressemøde og tilføjede:

- Man skal ikke gå uden for en dør i det offentlige rum, hvis man er syg. Man skal blive hjemme og isolere sig.

Virker de, eller virker de ikke?

Professor Allan Randrup Thomsen fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi bakker op om Sundhedsstyrelsens holdning.

- Efter min opfattelse er brugen af masker blevet religion og ikke videnskab. Der er ikke studier, der entydigt viser effekten af mundbind blandt almindelige borgere, forklarer han.

Ifølge Allan Randrup Thomsen kan diskussionen om mundbind være udtryk for et folkepres og årsag til, at vi også begynder at se anbefalinger om mundbind til almindelige borgere i vestlige lande.

Han har fulgt diskussionen og de løbende offentliggjorte studier om effekten nøje, og hans konklusion er ligesom myndighedernes, at afstand og god hygiejne er det vigtigste redskab mod at smitte eller blive smittet med coronavirus.

Allan Randrup Thomsen peger også på, at hvis almindelige borgere bruger mundbind, kan de risikere at bruge dem forkert og for længe.

- Mundbindene giver en falsk sikkerhed. Det kan risikere at blive en sovepude.

Derudover er det efterhånden velkendt, at værnemidler, herunder mundbind, er en mangelvare i Danmark. Derfor håber Allan Randrup Thomsen også, at de udelukkende bliver brugt af de danskere, der varetager kritiske jobfunktioner og har tæt kontakt med sårbare og syge.