Coronavirus

Kaptajn sendte desperat brev – nu er der hjælp på vej

Der er meldinger om over 100 smittede med coronavirus ombord på det amerikanske hangarskib.

Et udbrud af covid-19 ombord på det amerikanske hangarskib USS Theodore Roosevelt fik i denne uge skibets kaptajn til at reagere.

I et brev på fire sider, der blandt andet beskriver en situation med mangel på karantæne- og isolationsfaciliteter ombord, efterlyser kaptajnen hurtig handling fra ledelsen i den amerikanske flåde. Brevet blev sendt mandag.

Siden er flere ombord på skibet blevet smittet, men nu er hjælpen på vej, oplyser den fungerende amerikanske flådeminister, Thomas Modly, til CNN.

- Vi har allerede evakueret omkring 1000 af besætningsmedlemmerne. Og i de næste par dage forventer vi at have evakueret 2700, fortæller Modly.

De evakuerede vil blive sat i karantæne på hotelværelser på stillehavsøen Guam, hvor skibet ligger til.

Flådeministeren oplyser desuden, at 1273 ud af den knap 4800 mand store besætning er blevet testet for coronavirus. Flåden venter stadig på resultater for nogle af de testede.

Ikke alle kan forlade skibet

Det er dog ikke alle besætningsmedlemmer, der får mulighed for at forlade det amerikanske hangarskib, oplyser Thomas Modly.

Dels på grund af manglende isolationsmuligheder på Guam og dels fordi der skal være bemanding til at udføre andre vigtige opgaver ombord på skibet.

Det bliver nødvendigt for at bevare skibets sikkerhed, som har våben, ammunition, luftfartøjer og en atomreaktor ombord, lyder det.

Kaptajn ønskede flere evakueret

I den forbindelse meddelte flådeadmiral Michael Gilday, at omkring 1000 af besætningsmedlemmerne skal blive ombord for at betjene skibet.

Det er flere, end hvad kaptajn Brett Crozier gav udtryk for i sit brev til ledelsen. Han ville have, at over 4000 af skibets mænd skulle evakueres og i isolation på land.

- Vi er ikke i krig. Vores søfolk behøver ikke at dø. Hvis ikke vi handler nu, svigter vi vores mest pålidelige ressource – vores søfolk, lød kaptajnens bøn i brevet.

Sidste uge bekræftede forsvarsministeriet i USA, at tre af besætningsmedlemmerne ombord på USS Theodore Roosevelt var smittet.

To dage efter steg tallet til 25 smittede. Tirsdag var der 70 smittede, og onsdag var det tal steget til omkring 100.