Italien beder Danmark om hjælp

Flere partier i Folketinget gav onsdag udtryk for, at Danmark bør tilbyde hjælp til de pressede italienere.

Italien har anmodet Danmark om hjælp i den aktuelle coronakrise, fortæller udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

- Hvorvidt vi har mulighed for at bidrage, vil helt afhænge af en konkret vurdering fra de relevante myndigheder, siger udenrigsministeren ifølge Ritzau.

Han vil ikke gå i detaljer med henvendelsen. Men den går på både "materiel og sundhedsfaglig kompetence", lyder det.

Ministeren siger, at det er afgørende for ham, at en potentiel hjælp til Italien ikke underminerer evnen til at bekæmpe coronaepidemien i Danmark.

- Det vil jeg gerne understrege helt klart, siger han.

Italien er et af de lande, der er hårdest ramt af coronavirus.

I alt er over 13.000 mennesker bekræftet døde med coronasmitte i Italien. Italien er dermed det land i verden, der har oplevet flest dødsfald på grund af coronaudbruddet.

Derfor er det italienske sundhedsvæsen hårdt presset. Det hænger også sammen med, at 8,7 procent af de smittede i landet er sundhedspersonale.

Partier vil hjælpe

Tirsdag meddelte Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten, at de gerne vil have regeringen til at tilbyde hjælp til de hårdt ramte italienske hospitaler.

Partierne foreslog, at Danmark for eksempel tager imod et lille antal patienter eller sender udstyr til Italien.

- Vi skal have kapacitet til at passe på vores egne. Og det ser det heldigvis ud til, vi har. Så hvis vi kan hjælpe med ét eller andet - noget, der ikke udsætter os selv for risiko - bør vi undersøge det, sagde de radikales næstformand, Sofie Carsten Nielsen, til TV 2.

Hun mener, det er nu, vi skal udvise "europæisk solidaritet":

- Tænk, hvis vi var Norditalien lige nu. Folk dør, fordi de ikke har udstyr eller læger, så hvis der er en lille ting, vi kan gøre, så er tiden til, at vi tilbyder det.

Minister: Jeg vil ikke afvise

Selvom Jeppe Kofod understreger, at førsteprioriteten er at "behandle kritisk syge danskere", så forklarer han, at han ikke på forhånd vil afvise at hjælpe Italien, hvis der viser sig at være ledig kapacitet.

- Vi tager enhver anmodning om hjælp fra andre lande dybt alvorligt. Jeg vil selvsagt bede de relevante myndigheder om at vurdere, om der er kapacitet til at hjælpe på nogen måde, siger ministeren.

Henvendelsen fra Italien til Danmark er den første konkrete henvendelse fra et andet land til Udenrigsministeriet under den aktuelle krise, oplyser ministeren.

Det er ikke realistisk

Overlæge Thomas Benfield, professor på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital, skyder dog tanken om dansk hjælp ned.

- Det er en smuk tanke, men det er desværre ikke realistisk nu, siger han til TV 2.

Overlægen mener, at den kapacitet, der er opbygget i de danske sygehuse, først og fremmest skal bruges herhjemme.

- Det er alt for tidligt at tale om at dele ud af ressourcerne. Vi har endnu ikke set toppen af epidemien herhjemme, og indtil det er sket, må vi bevare vores eget beredskab, siger Thomas Benfield.

Overlægen får opbakning af Lars Østergaard, der er ledende overlæge på afdelingen for infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital.

Han mener, at det ville være risikofyldt at sende det udstyr, som de danske hospitaler nu er ved at opbygge, til et andet land nu.

- For vi står jo og kigger ind i en epidemi, som vi ikke har overstået endnu - vi står ikke på bagkanten af epidemien. Hvis vi stod på bagkanten af den, ville jeg hjælpe hvem som helst og hvor som helst, siger Lars Østergaard til TV 2.