Coronavirus

6,6 millioner personer melder sig arbejdsløse i USA

Tallene er rekordhøje og er højere end under finanskrisen.

I USA har over 6,6 millioner mennesker meldt sig som nye arbejdsløse, viser en ugeopgørelse fra arbejdsministeriet. Det sker som følge af coronakrisen.

Det vidner om et økonomisk kollaps, skriver Washington Post.

Ledigheden stiger i et tempo, som vi aldrig har set før

Cheføkonom Allan Sørensen, Dansk Industri

Dermed bliver der for anden uge i træk sat en bedrøvelig rekord med nye ledige. I sidste uge var det 3,3 millioner amerikanere, der havde meldt sig som arbejdsløse.

USA er på vej ud i en dyb økonomisk krise, mens folk over det meste af landet har fået besked om at holde sig indenfor og ikke komme for tæt på andre mennesker for at stoppe spredningen af coronavirus.

Det har blandt andet betydet, at forretninger og virksomheder landet over har været nødt til at lukke og sende deres ansatte ud i arbejdsløshed.

Ifølge en rapport fra de amerikanske beskæftigelsesmyndigheder er det stort set alle sektorer, der er ramt af krisen.

Hårdest ramt er hotelbranchen, produktionen og detailhandlen, skriver nyhedsbureauet AFP.

Højere end under finanskrisen

I de seneste to uger har over ti millioner amerikanere mistet deres arbejde og søgt om arbejdsløshedsunderstøttelse ifølge Washington Post.

Og ifølge nogle økonomer kan tallet være endnu højere, fordi mange ansøgere til arbejdsløshedsunderstøttelse har oplevet problemer med deres ansøgninger, fordi kapaciteten ikke har stået mål med antallet af ansøgninger.

- Disse tal er langt højere, end hvad vi havde regnet med, siger Michelle Meyer, cheføkonom i Bank of America, til NBC News og henviser til, at tallene er højere end under finanskrisen.

Da finanskrisen var på sit højeste, blev der registreret lidt over 650.000 nye ledige om ugen.

Fredag lander de såkaldte 'kongetal', som indikerer, hvor mange nye amerikanske job uden for landbruget, der er blevet skabt i den foregående måned.

Der forventes et tab på godt 100.000 jobs, og dermed stopper flere års jobskabelse i USA. Og den negative udvikling vil fortsætte.

For de 100.000 tabte jobs gælder for første halvdel af marts, hvor situationen så anderledes ud i USA. Kongetallet for april forventes at blive endnu mere brutalt.

Dansk Industri slår alarm

Den kedelige rekord med de 6,6 millioner nye arbejdsløse får blandt andet Dansk Industri (DI) til at slå alarm.

Her mener cheføkonom Allan Sørensen, at fire års jobfremgang i USA på blot to uger er gået tabt.

Han mener samtidig, at tendensen vil fortsætte de næste uger og måneder.

- Ledigheden stiger i et tempo, som vi aldrig har set før. Og det stopper desværre ikke her - ledigheden til fortsætte den bekymrende himmelflugt i de kommende uger og måneder, nu hvor coronakrisen har bidt sig fast, siger Allan Sørensen.

Massiv hjælpepakke på vej

Den amerikanske regering har godkendt en hjælpepakke på 2,2 billioner dollar, der skal stimulere den kriseramte økonomi.

Om hjælpepakken kan redde USA fra massiv økonomisk tilbagegang er dog særdeles tvivlsomt. De rekordhøje ledighedstal kan være et varsel om en lurende kæmpekrise for verdensøkonomien.

Det vurderer Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank.

- Det vidner om, at ikke kun USA, men hele verdensøkonomien befinder sig i en afgrundsdyb krise, siger han.

- Man kan have forhåbninger om, at det er en midlertidig krise, men med så store tab af arbejdspladser lurer der farer for, at krisen bider sig fast. Den fare bliver i øjeblikket større for hver dag, der går.

USA er det land i verden, der har flest bekræftede tilfælde af coronasmittede. 216.722 amerikanere er smittede, mens 5137 er døde som følge af coronavirussen i USA.