Coronavirus

Turkmenistan forbyder ordet 'coronavirus'

Landet, der ligger nord for Iran, har ifølge myndighederne ikke nogen smittede.

Ordet 'coronavirus' er forbudt at sige i Turkmenistan og må derfor heller ikke indgå i nogen af landets medier, fortæller organisationen Journalister uden Grænser samt et lokalmedie i Turkmenistan.

'Coronavirus' er også blevet fjernet fra brochurer til landets skoler, hospitaler og arbejdspladser, hvori der står sundhedsinformation til borgerne.

- Det er et radikalt træk for at undertrykke al information om pandemien fra regeringens side i Turkmenistan, oplyser den uafhængige organisation Journalister uden Grænser.

Ekstreme metoder

Derudover kan borgere også blive anholdt af politiet for at bære ansigtsmasker eller for at snakke om coronavirussen på gaden, ved busstoppesteder eller i køer uden for butikker, lyder det fra journalister på mediet Radio Azatlyk i Turkmenistan.

Tiltagene er ikke et overraskende træk, lyder det fra Journalister uden Grænser, som i forvejen har givet Turkmenistan en bundplacering over lande med pressefrihed.

- De turkmenske myndigheder har levet op til deres omdømme ved at anvende ekstreme metoder for at udrydde al information om coronavirus, siger Jeanne Cavelier, leder for Journalister uden Grænser i Østeuropa og Centralasien.

Jeanne Cavalier efterlyser handling fra det internationale samfund for landets systematiske krænkelser af menneskerettighederne. Ikke alene udsætter det borgerne for fare at tilbageholde information, men det forstærker også det autoritære regime, som landets præsident opretholder, siger hun.

Ingen smittede i landet

Landet, der ligger nord for Iran, har ifølge myndighederne ikke nogen smittede.

Alligevel har landet indført en række tiltag for at dæmme op for virussen. Rejseaktiviteten i landet er blevet begrænset, og folk får taget temperatur på togstationer, skriver The Independent.

I samme ombæring har præsident Gurbanguly Berdymukhammedov bestemt, at der skal brændes tørret rudeurt rundt om i landet. Røgen skulle, ifølge turmensk tro, have en effekt mod sygdomme, der er ”usynlige for øjet”.

I modsætning til Turkmenistan har nabolandet Iran over 40.000 smittede med coronavirus og 3000 døde.