Hvem bliver mest syg af coronavirus? Nye tal viser de største risikogrupper

Tal fra USA viser, at diabetikere, hjertepatienter og lungesyge bliver mest syge - men der er også unge under 19 år på intensivafdelingerne.

De fleste af os har nok allerede hørt, at de mennesker, som bliver mest syge af coronavirus, fejler noget i forvejen.

Det anbefales at have mindst 30 dages forsyninger af medicin og to ugers forsyninger af fødevarer

Center for Disease Control, USA

For bare tre måneder siden, da vi levede i en anden virkelighed, viste tal fra Kina, at det fortrinsvis var ældre mennesker og folk med andre lidelser, som sygdommen var farligst for.

Dengang var der ikke patienter nok uden for Kina til, at der kunne laves meningsfuld statistik over de syge i andre lande.

Det er der nu.

Antallet af registrerede smittede i USA er nu oppe på 189.633, mens dødstallet har nået 1492.

Nu har den amerikanske sundhedsstyrelse, CDC, så udgivet en foreløbig rapport over de patienter med coronavirus, der optager flest sengepladser på landets intensivafdelinger.

De mest udsatte

Og det viser sig, at 78 procent af de indlagte på landets intensivafdelinger havde én eller flere sygdomme i forvejen. Ud af samtlige registrerede dødsfald på grund af coronavirus var hele 94 procent syge i forvejen.

Epidemiologerne hos CDC har analyseret data frem til 28. marts og kigget grundigt på sygdomshistorien hos 7162 patienter, som havde en eller flere lidelser, da de blev smittet med coronavirus.

Og det viser sig, at der ligger patienter med diabetes af enten type et eller type to i næsten hver tredje seng på de intensivafdelinger, som behandler mennesker med covid-19.

Antallet af hjerte- og lungesyge på intensivafdelingerne er også højt.

Herunder kan du se en oversigt over de patientgrupper, der fylder mest på hospitalerne, når de smittes med coronavirus.

Det høje tal på 37 procent med "anden kronisk sygdom" inkluderer blandt andet folk med forhøjet blodtryk, forhøjet kolesteroltal, kræftpatienter, stofskiftepatienter, overvægtige og gigtpatienter.

Ingen af disse patientgrupper var dog indlagt i så høj grad, at epidemiologerne hos CDC valgte at se specifikt på dem.

Tallene fra CDC viser i øvrigt også, at hverken rygere eller gravide er i nærheden af at blive indlagt lige så meget som diabetikere, hjerte- og lungesyge.

Unge indlægges også

De nye tal er ikke specielt gode nyheder for USA.

Ifølge data fra 2018 lider 10,1 procent af alle amerikanere af diabetes, mens 10,6 procent af dem lider af hjertesygdomme, og 7,9 procent har astma, skriver CDC.

Epidemiologerne har også set på, hvor gamle de smittede var, og her understreger tallene, at det ikke kun er den ældre del af befolkningen, der bliver syge af covid-19.

Ifølge CDC er cirka 23 procent af de smittede amerikanere under 19 år gamle.

I forskernes datamateriale fra næsten 75.000 coronasmittede var der dog kun registreret 48 indlæggelser af unge under 19 år, heraf otte på intensivafdelinger.

I de amerikanske tal ligner aldersfordelingen blandt de alvorligt syge den, som vi har set i resten af verden.

Mennesker over 65 år har en større risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb ifølge CDC.

Midlertidige tal

Som det er tilfældet med de fleste andre videnskabelige undersøgelser i denne tid, er rapporten fra CDC baseret på midlertidige data, og forskerne tager forbehold for fejl.

- Analysen var begrænset af små tal og manglende data på grund af den byrde, der er placeret hos sundhedsmyndighederne med hastigt stigende smittetal, skriver CDC.

Den amerikanske styrelse opfordrer dog patienter i risikogruppen til at udvise stor forsigtighed og undgå social kontakt i så høj grad som muligt.

Og så rådes patienterne til at forberede sig på, at det hele bliver værre.

- Det anbefales at have mindst 30 dages forsyninger af medicin, to ugers forsyninger af fødevarer og andre nødvendigheder, skriver CDC.