USA's ledende coronalæge tog sig til hovedet - nu angribes hans troværdighed

Anthony Fauci var blandt de første læger i kampen mod AIDS, og han har fundet sin helt egen taktik til at 'oversætte', hvad Donald Trump siger.

De fleste af os kender den godt:

Trangen til at foretage den forbudte berøring af sit ansigt og skjule øjnene med håndfladen, når nogen har sagt noget dumt.

Jeg gør mit bedste. Jeg kan ikke gøre det umulige

Anthony Fauci, chef for USA's nationale institut for infektionssygdomme

Bevægelsen kan være svær at undertrykke, og det er uheldigt, hvis man er den lægelige chef for USA's indsats mod coronavirus og står lige bag landets præsident under en tv-transmitteret pressebriefing.

Men det gjorde han altså, Anthony Fauci, der er leder af USAs nationale insititut for allergi og infektionssygdomme.

Om det var en reaktion på præsidentens optræden, eller fordi noget andet drillede ham under pressekonferencen, ved han kun selv - men Donald Trump har allerede reageret.

Den 79-årige Anthony Fauci er USA's svar på Sundhedsstyrelsens Søren Brostrøm, og i løbet af de seneste uger er han blevet kendt for at forsyne amerikanerne med fakta - gode, gammeldags, traditionelle fakta.

Han sover kun fem timer hver nat, løber over fem kilometer hver eneste dag, og episoden med hånden foran ansigtet 20. marts er det tætteste, han har været på at kritisere Donald Trump offentligt under coronakrisen.

Trumps tolk

I stedet bruger han en anden taktik.

Han fortæller, hvad det egentlig var, præsidenten mente.

Da Donald Trump fortalte, at medicinalfirmaerne "hurtigt" og "snart" ville være klar med en vaccine, gik Anthony Fauci efterfølgende på talerstolen og forklarede, at det præcise estimat lød på et sted mellem 12 og 18 måneder.

Præsidentens løfter om, at en mulig kur mod sygdommen var på vej, blev også præciseret af Anthony Fauci, der fortalte, at en række medikamenter blev testet for at se, om de havde en effekt på sygdommen.

Når det kommer til vigtige emner, lytter han til, hvad jeg siger

Anthony Fauci, chef for USA's nationale institut for infektionssygdomme

Og da Donald Trump sagde, at godt vejr formentlig ville fordrive virussen, fortalte Anthony Fauci, at det kunne man ikke vide, fordi sygdommen var så ny.

Det er måden at sige det på

USA's præsident har flere gange tidligere fyret rådgivere, der har givet råd, han ikke syntes om, men Anthony Fauci siger selv i et interview med magasinet Science, at han ikke ser sig selv i farezonen:

- Selv om vi er uenige om nogle ting, lytter han. Han går sine egne veje, han har sin egen stil, men når det kommer til vigtige emner, lytter han til, hvad jeg siger, fortæller Anthony Fauci til Science.

Han siger også, at han ikke er uenig i de ting, præsidenten fortæller under pressekonferencerne.

- Jeg er ikke uenig i substansen, men det bliver sagt på en måde, jeg ikke selv ville sige det på, fordi det kan lede til nogle misforståelser omkring, hvad der er fakta, siger Anthony Fauci.

Da journalisten fra Science spurgte ham om, hvorfor der er mere end ti personer på scenen til præsidentens pressebriefinger, når myndighederne selv fraråder forsamlinger på mere end ti, lød svaret Anthony Fauci:

- Jeg ved det godt. Jeg gør mit bedste. Jeg kan ikke gøre det umulige.

Kampen for at gøre det umulige muligt har ellers formet Anthony Faucis liv.

Den mystiske lungebetændelse

Da han fik sit nuværende job i 1984, hed USA's præsident Ronald Reagan, og dengang var det en mystisk ny infektionssygdom blandt homoseksuelle mænd, der optog lægerne.

Anthony Fauci var en af de første, som havde hørt om den.

Det skete 5. juni 1981, da en artikel om fem unge mænd med mystiske lungebetændelser landede på Anthony Faucis bord i USA's nationale institut for infektionssygdomme, hvor han var ansat som forsker.

Patienterne havde været ved godt helbred, men de fik pludselig lungebetændelse magen til, hvad man så hos kræftpatienter. Sygdommen var dødbringende.

- Jeg lagde bladet på siden af mit skrivebord og tænkte: 'Wow en sjældenhed', fortalte Anthony Fauci i et interview i 2011.

Så fulgte 26 rapporter om ligende tilfælde - alle var homoseksuelle mænd.

- Jeg husker meget tydeligt at jeg læste det. Det var første gang i min karriere, at jeg rent faktisk fik gåsehud. Jeg afviste det ikke længere som en sjældenhed. Der var noget galt her. Det var virkelig en ny form for mikrobe, der opførte sig som en seksuelt overførbar sygdom, sagde Anthony Fauci i 2011.

Sygdommen havde ikke et navn endnu - den skulle senere blive kendt som AIDS.

En inkompetent idiot

Og Anthony Fauci indså før de fleste andre, at der lurede en potentiel global katastrofe, så han dedikerede sin forskning til sygdommen.

Og da der ikke fandtes nogen kur, steg dødstallet hurtigt, uden at myndighederne gjorde ret meget ved det.

Så da Anthony Fauci blev ansat som ny chef for USA's nationale institut for infektionssygdomme, var instituttet ikke specielt populært hos de homoseksuelle storbyamerikanere, hvor epidemien tog livet af over 50.000 mennesker mellem 1981 og 1987.

En af de utilfredse var AIDS-aktivisten Larry Kramer.

Jeg så ud af vinduet, og folk kastede med røgbomber på plænen foran instituttet

Anthony Fauci, chef for USA's nationale institut for infektionssygdomme

Han siger til mediet Daily Beast, at Anthony Fauci blev set som selve symbolet på myndighedernes manglende handlekraft i forhold til AIDS-epidemien.

Larry Kramer kaldte ham for "morder" og offentliggjorde "Et åbent brev til Anthony Fauci, en inkompetent idiot", mens demonstranter brændte dukker af den nye chef foran hans kontor.

Det kan du se et billede af i tweetet herunder.

Men i stedet for at lade politiet skride ind, valgte Anthony Fauci at tale med demonstranterne.

- Jeg kan huske, at jeg så ud af vinduet og folk kastede med røgbomber på plænen foran instituttet. Politiet var klar til at anholde dem, men jeg sagde: 'Lad være. Tag dem med op til mit kontor, så jeg kan snakke med dem," fortalte Anthony Fauci i et interview i 2011.

Aktivisten Larry Kramer blev han så gode venner med, at de to stadig jævnligt taler i telefon sammen, skriver Daily Beast.

Kamp mod alderen og AIDS

I dag er Larry Kramer 84 år, og han giver Anthony Fauci gode råd efter corona-briefingerne på amerikansk tv.

- Jeg siger til ham, at han ser træt ud, siger Larry Kramer til Daily Beast.

- Han vil vide, hvordan jeg har det og være sikker på, at jeg følger alle reglerne, at jeg ikke går ud og den slags, siger Larry Kramer.

Han er i karantæne i New York - samme sted, som Anthony Fauci er født og opvokset.

Her bragte den kommende AIDS-forsker medicin ud for sin fars apotek i 1940'erne og blev opdraget af jesuitter på den eksklusive Regis High School, der er et af de bedste gymnasier i USA.

Nu er Anthony Fauci så næsten 80 år gammel og i risikogruppen, hvis han bliver smittet med coronavirus.

Selv om han kunne være gået på pension for længe siden, arbejder han stadig, fordi han gerne vil nå at finde en kur mod AIDS.

Han mødes stadig med flere af aktivisterne fra 1980'erne.

For fem år siden spurgte en af dem, hvornår han ville gå på pension - svaret lød ifølge LA Times, at Anthony Fauci stadig tog en løbetur hver dag, at hans hvilepuls var bedre, end da han var i 50'erne, så ti år mere, kunne de nok regne med.

Den dybe stat

Om det bliver så længe er svært at spå om, for der er jo episoden med håndfladen foran ansigtet under Donald Trumps pressemøde 20. marts.

Anthony Fauci tog sig til hovedet, da præsidenten beskrev USA's udenrigsministerium, State Department som "Deep State Department" - altså som "den dybe stats ministerium".

Den dybe stat er oftest noget, man hører om fra konspirationsteoretikere.

Da journalisten fra Science spurgte Anthony Fauci, hvorfor han havde rørt ved sit ansigt under pressemødet, havde lægen ingen kommentarer til episoden.

Umiddelbart efter mødet lød forklaringen ellers, at en sugetablet havde sat sig fast i munden, og at hånden skulle dække over forsøget på at få den fri.

Angrebet på Twitter

Donald Trump fangede også episode, som blev sendt ud på Twitter af seeren Laura Martinez med følgeteksten: "Dr. Fauci er os allesammen" - præsidenten retweete hendes video.

Og selv om Anthony Fauci ikke er blevet fyret, er skaden sket.

Ifølge en analyse fra New York Times bliver Anthony Fauci nu angrebet af mindst 70 konti på Twitter, hvoraf nogle udsender 795 beskeder i døgnet under hastagget #FauciFraud - eller på dansk 'Faucis bedrageri'.

Afsenderne har blandt andet fundet en syv år gammel email, hvor Anthony Fauci støtter Hillary Clinton, da hun var USA's udenrigsminister.

I tweetet herunder kaldes han forræder.

Og her kaldes han "en af Hillary Clintons kommunister".

Angrebet, der også finder sted på YouTube og Facebook kommer fra folk, der forsøger at undergrave lægens troværdighed.

Anthony Fauci forudså søndag på CNN, at USA formentlig vil se et sted mellem 100.000 og 200.000 døde som følge af epidemien.

Om han får ret, kommer tiden til at vise.