Coronavirus

Thailands konge går i karantæne med 20 konkubiner på stort luksushotel

Den i forvejen kontroversielle regent møder voldsom kritik for sin private håndtering af coronakrisen.

Thailands konge - den 67-årige Maha Vajiralongkorn - er gået i selvvagt isolation som følge af coronakrisen.

Det har han valgt at gøre på det tyske luksushotel Grand Hotel Sonnenbichl, hvor han har booket alle værelser.

Med sig har han et stort entourage - herunder en masse tjenere og et harem af tyve konkubiner, skriver den tyske tabloidavis Bild.

En konkubine er en kvinde, der står i et ægteskabslignende forhold til en mand med højere social status.

Kongen har fået særlig dispensation

Grand Hotel Sonnenbichl ligger i byen Garmisch-Partenkirchen i den sydtyske delstat Bayern.

Hotellet bliver ofte brugt til bryllupper. Her er sauna, pool, en kongesuite og udsigt til Alperne fra samtlige værelser.

Historien bag hotellet går helt tilbage til 1890. I begyndelsen var hotellet populært blandt aristokratiet. Siden fik også nazisterne øje på det, og under 2. verdenskrig fungerede stedet som militærhospital.

Egentlig burde Grand Hotel Sonnenbichl, som de fleste andre hoteller under coronakrisen, holde lukket for at inddæmme smitten.

Men ifølge Bild har hotellet fået særskilt tilladelse af de lokale myndigheder til at gøre en undtagelse med den thailandske regent, da der er tale om gæster fra samme lukkede gruppe af mennesker.

Det thailandske folk er generelt skuffet over, at deres konge er så lidt til stede i Thailand

Mikkel Tofte Jørgensen, Thailand-kender

Det er ikke officielt bekræftet, at Maha Vajiralongkorn befinder sig på hotellet. Men siden februar er han ikke set optræde offentligt i Thailand.

Ifølge Bild er den cykelentusiastiske konge til gengæld set cykle rundt i det sydtyske landskab – et område, han har tilknytning til, fordi han har ferieresidens i nærheden.

Usædvanlig kritik på Twitter

Regentens private håndtering af coronakrisen har vakt opsigt i hans hjemland, hvor smitten spreder sig.

Det fortæller journalist og Thailand-kender Mikkel Tofte Jørgensen, der over mange år har iagttaget situationen i landet og blandt andet har skrevet 'Turen går til Thailand'.

Siden nyheden om kongens midlertidige residens i Tyskland kom ud, er regenten blevet kritiseret på Twitter under hashtagget #กษัตริย์มีไว้ทำไม, der bedst kan oversættes til "hvorfor har vi brug for en konge?".

Kritikken er opsigtsvækkende i et land, hvor det kan medføre op til 15 års fængsel at kritisere eller fornærme kongefamilien offentligt.

- Det er meget usædvanlig at se et hashtag, der så åbenlyst stiller et kongekritisk spørgsmål. Ud fra det kan man konkludere, at kritikken mod kongen er stærkere end ellers, siger Mikkel Tofte Jørgensen

Det er offentligt kendt, at kongen tilbringer det meste af året i Tyskland og under en måned i det land, hvor han er regent.

- Jeg tror, at det thailandske folk generelt er skuffet over, at deres konge er så lidt til stede i Thailand, og det bliver særligt udtalt, når der er en krise som nu med corona.

Ifølge de senest opdaterede tal er 1.651 mennesker i Thailand smittet med covid-19.

Kontroversiel konge

Maha Vajiralongkorn er i forvejen kendt som en kontroversiel konge.

Ifølge Mikkel Tofte Jørgensen er kongen langt mindre vellidt end sin far, der sad ved tronen i over 70 år, og som nærmest havde gudestatus blandt befolkningen.

Faren Bhumibol Adulyadej, der døde i 2016, var hele livet gift med den samme kvinde. Det kan man ikke sige om hans søn. Den nuværende konge er nu gift med sin fjerde kone og har i alt syv børn.

Ifølge Mikkel Tofte Jørgensen har Maha Vajiralongkorn ry af at være ”lidt af en playboy.”

Han er set optræde i tanktop, korte shorts og med falske tatoveringer på armene. Hans mor, dronning Sirikit, har i et interview fra 1982 kaldt sin søn for "lidt af en Don Juan", og så sent som sidste år ophøjede han en af sine konkubiner til sin ekstra hustru, der derved indtrådte i familien på lige fod med ham og hans fjerde hustru.

Derudover er Maha Vajiralongkorn kendt for at have givet sin puddelhund Foo Foo rang af general i flyvevåbnet, og på nettet ligger en kontroversiel video af en fødselsdag, han fejrede med sin kone, der kun var iført g-streng og bluse, mens de hørte ’Careless Whisper’ med George Michael.

- Han er jo i sin gode ret til at være den lidt excentriske type, han er. Det er bare lidt ildeset, når man har kongestatus i et land, der er temmelig tilknappet, siger Mikkel Tofte Jørgensen.