Coronavirus

Første omfattende corona-studie: Midaldrende rammes hårdere end hidtil antaget

Dansk overlæge mener, at konklusionen i ny undersøgelse underbygger erfaringerne fra Danmark.

Det første omfattende studie af covid-19-dødsfald og indlæggelser i Kina viser, at midaldrende patienter er i fare for at få et langt hårdere sygdomsforløb end hidtil antaget.

Det nye studie, der er offentliggjort i det anerkendte lægetidsskrift Lancet, viser, at den gennemsnitlige dødsrate for covid-19-patienter er 1,38 procent.

Mens dødsraten ifølge studiet kun er 0,0016 procent for børn under ti år, så stiger den til 7,8 procent for 80-årige og derover.

For de 40-49-årige er dødsraten 0,295 procent, mens den for 50-59-årige ligger på 1,25 procent.

Undersøgelsen viser en drastisk stigning for midaldrende coronasmittede, der bliver indlagt på hospitalet. For personer i 40'erne er tallet fire procent, mens otte procent af personer i 50’erne bliver indlagt.

Tal kan overføres til andre lande

Tallene er baseret på en analyse af 70.117 bekræftede corona-tilfælde i Fastlandskina kombineret med 689 tilfælde fra byen Wuhan, hvor coronasmitten menes at have sit udspring.

- Vores analyse kan bruges af alle lande med henblik på at træffe de bedste beslutninger vedrørende inddæmning af covid-19, siger professor Azra Ghani, en af forfatterne bag undersøgelsen, til The Guardian og uddyber:

- Tallene viser meget tydeligt, at 50-årige og derover har langt større risiko for at blive indlagt end personer under 50, og en større andel af disse tilfælde vil sandsynligvis være dødbringende.

De danske myndigheder har endnu ikke offentliggjort tal, der viser, om de danske tal er sammenlignelige med dem fra Kina, og det samlede billede vil vi først kende senere.

Alle skal tage det her alvorligt

Mandag fortalte den danske overlæge og professor Lars Østergaard i en Facebookvideo, at en stor del af de indlagte på intensivafdelingen på Aarhus Universitetshospital før har været raske yngre eller midaldrende personer i alderen 25 til 70 år.

Lars Østergaard har skimmet den nye undersøgelse fra Lancet, som bekræfter hans budskab i videoen.

- Overordnet viser studiet, at jo ældre man bliver, jo større er dødeligheden. Men tallene underbygger også det, jeg var ude at sige i videoen: At der er en del unge og midaldrende uden underliggende sygdomme, som får et rigtig alvorligt sygdomsforløb. Så det er vigtigt, at vi allesammen tager det her alvorligt, siger Lars Østergaard til TV 2.

Udviklingen i Danmark er kommet bag på den ledende overlæge, når han tænker tilbage på de tidlige historier, der kom fra Kina og Italien i starten af epidemien.

- Det er overraskende for mig, at vi har sådan en relativt stor del af yngre mennesker, som stort set tidligere har været raske, men som også får infektionen i et alvorligt forløb, fortæller Lars Østergaard.

Yngste dødsoffer var 50 år

Også i Region Hovedstaden oplever man, at patienterne er yngre, end man har set i for eksempel Italien.

Det fortæller Jan Bonde, overlæge og leder af Rigshospitalets nye corona-afdeling. Han ønsker dog ikke at oplyse gennemsnitsalderen for patienterne i Region Hovedstaden.

Han mener, der kan være flere forklaringer. Blandt andet at gennemsnitslevealderen i Italien er højere.

Antallet af danskere, der er indlagt med covid-19, er tirsdag faldet til 529. Mandag aften var tallet 533. Af de indlagte tirsdag er 145 indlagt på intensive afdelinger, og 131 af dem er lagt i respirator.

Mandag var 137 indlagt på intensiv, og 119 af dem var lagt i respirator.

90 danskere, der har været smittet med covid-19, er afgået ved døden. Mandag var tallet 77.

I sidste uge oplyste Statens Serum Institut, at medianalderen blandt de personer, som er døde med covid-19 i Danmark, er på 80 år. Den yngste person, som er død med covid-19, blev 50 år.