Coronavirus

Døde køres væk i lastbiler i New York: - Det er uendeligt trist

Amerikanerne skal forberede sig på en udfordrende måned, hvor alt sættes ind for at bekæmpe coronaepidemien, siger præsident Trump.

I USA stiger både antallet af coronasmittede og døde fortsat med stor hast.

Det er fortsat New York, der er hårdest ramt af coronaepidemien i USA.

I bydelen Brooklyn er antallet af døde nu så højt, at man er nødt til at transportere lig væk i lastbiler.

Phil Suarez er paramediciner i New York City. Han fortæller, at han får tårer i øjnene, når han og hans kolleger henter folks pårørende fra deres hjem:

- Vi tager deres familiemedlem, og ofte ved vi, at de ikke kommer til at se dem igen i live. Og de vil sandsynligvis dø alene i hospitalssengen. Det er uendeligt trist.

- Kom og hjælp os

Myndighederne i delstaten har registreret næsten 300 coronarelaterede dødsfald i løbet af det seneste døgn.

New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, opfordrer nu sundhedspersonale fra hele landet til at komme og hjælpe til i delstaten.

- Som New Yorks guvernør beder jeg sundhedspersonale i hele landet: Hvis der ikke er en sundhedskrise i dit samfund, så kom venligst og hjælp os her i New York nu. Vi har brug for aflastning af sygeplejersker, som tager den ene 12-timers vagt efter den anden. Vi har brug for aflastning af læger og plejepersonale. Så hvis du ikke har travlt, så vær sød at komme og hjælpe os, lyder bønnen fra Cuomo.

TV 2-korrespondent i USA Jesper Steinmetz fortæller, at der mandag ankom et hospitalsskib til New York.

- Og så er man ved at bygge et midlertidigt hospital af telte, som man kender det fra krigssituationer, i Central Park. Hospitalsskibet skal være aflastningssted for patienter, der ikke lider af coronarelaterede sygdomme og ikke har brug for respiratorer, fortæller Jesper Steinmetz fra Washington D.C.

Trump dropper hurtig åbning

Præsident Trump sagde mandag, at amerikanerne skal forberede sig på en udfordrende måned, hvor alt sættes ind for at bekæmpe coronaepidemien.

USA er det land i verden, der har testet klart flest positive for covid-19. Flere end 160.000 er konstateret smittet med over 3000 dødsfald til følge.

Udviklingen får nu Trump til at forlænge regeringens retningslinjer frem til 30. april. Dermed går han væk fra sit tidligere erklærede mål om at genåbne dele af USA inden påske.

- Det er vores fælles patriotiske pligt. Der venter os en udfordrende tid de næste 30 dage, og det er nogle meget afgørende 30 dage. Det er så vigtigt, for vi skal tilbage. Jo mere vi forpligter os i dag, jo hurtigere kommer vi ud på den anden side af krisen, sagde Trump ved et pressemøde i Det Hvide Hus.

Op mod 200.000 kan dø

Donald Trump sagde natten til mandag dansk tid, at regeringen forventer, at antallet af dagligt smittede vil toppe om to uger.

- Hvis USA kan holde dødsfaldene nede på mellem 100.000 til 200.000 mod 2,2 millioner, vil det betyde, at vi har gjort et godt stykke arbejde, sagde Donald Trump ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Mandag lød det fra koordinatoren for Det Hvide Hus' særlige indsats mod coronavirus, at hvis USA håndterer krisen "stort set perfekt", vil under 200.000 mennesker dø af covid-19 i USA.