Coronavirus

Advarselstegnene var bøjet i neon - alligevel styrer de direkte mod italienske tilstande

Kampen mod en usynlig fjende har kostet flere end 7000 mennesker livet i Spanien. Og over 85.000 er erklæret smittet med coronavirus.

Corona-krisen i Spanien er stadig i fuld gang og man skal være varsom med at konkludere på fejl og mangler, før det fulde omfang er kendt.

Men allerede nu peger flere eksperter og førstehåndsvidner på problemer i de spanske myndigheders ageren.

Usynlige smittebærere

Kampen mod coronavirus i Spanien blev tabt længe før myndighederne lukkede landet ned. Det mener både sundhedsfagligt personale og eksperter.

Allerede i slutningen af februar, og i starten af marts havde de spanske myndigheder konstateret flere end 100 tilfælde af personer smittet med coronavirus. Og dertil skal lægges alle de smittede, som ikke blev registret.

Bomben, der siden er eksploderet under det spanske sundhedssystem, var allerede begyndt at tikke.

Alene den sidste uge af februar beskrives af de spanske sundhedsmyndigheder selv som nøglen til den enorme spredning af covid-19 som flere regioner siden har oplevet.

Men på det tidspunkt gjorde man ikke noget. Tværtimod livet gik videre i Spanien uden forholdsregler.

Langsom reaktion

Mens Spanierne først på vinteren oplevede en varmebølge, der fik ekstra mange folk på gaden, på cafe og restaurant, var udviklingen i Kina anderledes dramatisk og det blev den også kort tid efter i Italien lige ovre på den anden side af Middelhavet.

Men det bekymrede ikke spanieren. Og denne tro på, at smittefaren befandt sig langt væk fra den spanske højslette, kan meget vel være en af årsagerne til, at den spanske regering reagerede for langsomt, skriver den britiske avis The Guardian.

Chefen for den spanske sundhedsstyrelses særlige krisecenter, Fernando Simón, fastholdt da også langt hen i februar, at der ingen grund til bekymring var:

- Vi får højst en håndfuld tilfælde, lød det fra Simón ifølge dagbladet El Mundo.

Fodboldfans var rene smittebomber

Derfor var der også masser af offentlige arrangementer, som set i bakspejlet var rene smittebomber og en lækkerbisken for en hvilken som helst virus.

2500 Valencia-fodboldfans var i Norditalien for at se deres hold spille mod Atalanta fra Bergamo, og siden blev både spillere, fans og sportsjournalister syge. 80.000 tilskuere overværede 1. marts Real Madrid spille mod FC Barcelona. Og en uge efter gik titusindvis af mennesker på gaden, da man fejrede kvindernes internationale kampdag. Alt sammen begivenheder, som den spanske regering bliver kritiseret for at lade ske.

Valencia-fans poserer foran Duomoen i Milano forud for Champions League-kampen mod den italienske klub Atalanta 19. februar. 2500 spaniere var på stadion den aften.

Den spanske avis ABC sammenligner Spanien og Italien. Og skriver, at italienerne ikke forudså krisen, men prompte isolerede smitteramte byer, mens spanierne først reagerede, da huset var i brand.

Og en italiensk sundhedsekspert mener, at den spanske regering har handlet decideret uansvarligt. Særligt ved at lade store menneskemængder samle sig.

– Det var galskab, at Spanien ikke forbød demonstrationerne 8. marts (kvindernes kampdag, red.) siger Walter Ricciardi, der rådgiver den italienske regering i kampen mod coronavirus.

I Madrid deltog tusindvis i demonstrationerne på Kvindernes Internationale Kampdag 8. marts 2020. Ifølge kritikere burde de være blevet aflyst.

Stor mangel på beskyttelse

Et andet problem i Spaniens kamp mod coronavirus har været den massive mangel på værnemidler for sundhedspersonalet.

Læger, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter er blevet smittet i et omfang, der ikke er set i hverken Kina eller Italien. Over 10.000 har fået konstateret covid-19. Det er mere end 13 procent af det samlede antal smittede.

Det har ellers ikke været mangel på nødråb fra fagforeninger og regionale politikere, som har tryglet den spanske regering om at skaffe masker, handsker, dragter med mere, der kunne sørge for, at folk i frontlinjen var ordentligt beskyttet. Men lige lidt har det hjulpet.

Og fagforeninger for de ansatte på sygehusene er sågar i desperation gået lovens vej, for at tvinge myndighederne til at skaffe dem de nødvendige værnemidler. Den spanske regering har forsvaret sig med, at det er svært at opkøbe masker med mere lige nu.

Spanien kan bryste sig af et effektivt og relativt billigt sundhedsvæsen, der behandler syge mennesker godt, ifølge internationale opgørelser. Men under en exceptionel krise, som nu, hjælper det ikke meget, at være billig og effektivt, når man mangler manøvrerum.

Uenighed gav problemer

Spanien har en central regering, men mange beføjelser er uddelegeret til de 17 regionale regeringer. Også sundhedsvæsnet. Og uenigheder mellem regionerne og centralmagten har været et problem i smittebekæmpelsen, skriver The Guardian.

Madrid-regionen sendte deres studerende og skoleelever hjem, før resten af Spanien blev lukket ned.

Resultatet var feriestemning i Madrid med masser af børn i parkerne, studerende der hyggede sig i solen på gader og stræder. Familier tog i sommerhus ved vandet eller i bjergene, til stor forfærdelse for de lokale, der ikke ønskede potentielle smittebærere på besøg.

12. marts kunne man se folk hygge sig på caféernes udeservering i Madrid.

Ved strandene sydpå, forsøgte myndighederne regionalt at dæmme op ved at lukke strandene og med opfordringer om, at feriegæster fra Madrid, skulle holde sig inden døre.

Derfor dør mange ældre

Som i andre lande er det særligt de ældre generationer, som er blevet hårdt ramt at coronavirussen. Der er flere end ni millioner mennesker over 65 år. Og fra den gruppe kommer over 80 procent af de døde. Særligt skræmmende har historierne fra plejehjem, med massive dødsfald været.

Plejepersonalet har været for dårligt forberedt og ligesom på hospitalerne været alt for dårligt beskyttet.

En række skandaler har set dagens lys. Blandt andet har militæret været sat ind for at desinficere smitteramte plejehjem og her fandt man ifølge den spanske forsvarsminister beboere overladt til sig selv og i nogle tilfælde også døde.

Selv om den spanske regering har sagt, at det er enkeltstående tilfælde, efterforsker politiet nu flere af sagerne.

En anden vigtig årsag til det høje antal døde blandt de ældre menes desuden at kunne skyldes de spanske familiemønstre. Mange familier bor stadigvæk flere generationer under samme tag, og det har givet virussen gode vilkår til at smitte fra yngre og mere stærke familiemedlemmer til de udsatte ældre.