Udland

Strenge udgangsregler får tyskere til at sladre om hinanden

Mange tyskere er parat til at give politiet et praj, hvis de mener, de skrappe coronaregler ikke bliver overholdt.

Journalisten Jochen Bittner og hans kæreste var netop hoppet i badekåberne for at nyde en tur i hjemmesaunaen, da det ringede på døren.

Udenfor stod tre politibetjente:

- Vi har fået en anmeldelse om, at der befinder sig en fremmed bil her, lød det fra repræsentanterne for ordensmagten.

Ifølge Bittner virkede betjentene lidt forlegne ved hele affæren, som var udløst af, at der foran Bittners hjemmeadresse 50 kilometer syd for den dansk-tyske grænse befandt sig en bil med et stort ”B” for Berlin.

Under normale omstændigheder ikke noget, der ville vække opsigt, endsige udløse en politiindsats.

Men i de her coronatider er der ikke længere noget, der hedder normale omstændigheder - heller ikke i Tyskland.

Som overalt i Europa hersker en form for corona-undtagelsestilstand, og derfor kan den omstændighed, at der holder en bil med udenbys nummerplader, pludselig blive et problem.

For i Slesvig-Holsten er turister som i mange andre tyske delstater nemlig ikke længere velkomne, og gæster fra Berlin har derfor i udgangspunktet ikke noget at gøre i Slesvig-Holsten. På grund af coronavirussen er tyskerne blevet underlagt strenge udgangsbestemmelser, og det har udløst travlhed hos politiet. Dagligt modtager man hundredevis af anmeldelser fra folk, der mener at have iagttaget medborgere, der blæser på bestemmelserne.

Tyskland er, klager nogen, blevet et land af coronastikkere.

Stikkeri eller samfundssind

Selvom der stadig er et stykke vej til sydeuropæiske forhold, har tyskerne i over en uge levet efter regler, der på mange måder er skrappere end dem, vi kender i Danmark.

Kun to personer må samles, hvad enten det er ude eller hjemme. Den eneste undtagelse er medlemmer af samme familie.

Tyskerne har stadig lov at gå uden for deres bolig, men i princippet kun for at gå på arbejde, på indkøb eller til læge.

Man har dog også mulighed for at gå eller løbe en tur i det fri, men derudover er det at opholde sig i det offentlige rum i realiteten forbudt.

Derfor har politiet i den seneste uges tid haft travlt med at jage folk fra parker og pladser. Det gælder, hvis de slår sig ned på bænke og plæner for at nyde det gode vejr eller undlader at overholde mindsteafstanden, som i Tyskland er fastsat til halvanden meter.

Der er indført kontrol ved flere grænser mellem tyske delstater for at forhindre unødvendige rejser internt i Tyskland (billedet her er dog fra den tysk-østrigske grænse, der kontrolleres af samme grund).

I det store hele har tyskerne taget reglerne til efterretning, selvom det har holdt hårdt, når solen skinner fra en skyfri himmel. Men nogle har selvfølgelig haft svært ved at affinde sig med de nye regler, og i den situation er der mange, der gerne rækker politiet en hjælpende hånd.

I München indløb der alene i løbet af et døgn i sidste uge 171 anmeldelser om brud på corona-reglerne til politiet. I 138 af tilfældene endte det med et bødeforlæg.

Talsmand for politiet i München Marcus da Gloria Martins mener dog ikke, man kan tale om stikkeri i den forbindelse, men snarere om en form for samfundssind:

- Folk ringer jo ikke for at sladre. For dem handler det om noget vigtigere, og på det punkt har de ikke nogen stor forståelse for dem, der ikke overholder reglerne, forklarer han til Bayrischer Rundfunk.

Tyske bilister testes for coronavirus.

"Diktaturparat"

Samfundssind eller ej. Der er tyskere, for hvem den slags angiveri bringer ubehagelige minder om nazitid og kommunistdiktatur, og de er tit parat til at tro det værste om deres landsmænd.

- Tyskland er og bliver diktaturparat, lød det for eksempel på Twitter fra kommentatoren og forfatteren Ludger Wess.

Professor Christian Stöcker fra Hamborg fremhæver i Der Spiegel, at den tyske forbundsrepublik hverken kan sammenlignes med Hitlers nazistyre eller det kommunistiske DDR og dermed ”heller ikke er noget paradis for tilhængere af autoritære styreformer”.

Professor Stöcker kan ikke lade være med at smile ad de mange indberetninger fra medborgere med et stort anmeldelsesbehov. Hans egen yndlingshistorie er oplysningen om, at politiet har modtaget en anmeldelse om, at der var mennesker på toppen af det 1787 meter høje bjerg Riedberger Horn i sydtyske Allgäu, som ikke overholdt mindsteafstanden på halvanden meter:

- Man spørger sig selv, hvem der ringede til politiet, og om det lykkedes politiet hurtigt nok at nå frem til gerningsstedet.

Lukket land

Det er ikke kun de skrappe ”kontaktregler” (de tyske myndigheder vil helst ikke tale om udgangsforbud), som har sat sit præg på tyskernes hverdag. Også mulighederne for at begive sig rundt i landet er blevet kraftigt indskrænket.

Det fandt et halvt hundrede hamborgensere ud af i weekenden, da de ville nyde det gode vejr i naturområdet Hetlinger Schanze langs med Elbens nordside. Vejen var spærret af politiet fra delstaten Slesvig-Holsten. Turister fra Hamborg, som er en selvstændig delstat, var uønskede, lød beskeden.

Tyskere spadserer i en park i München - afstanden mellem dem skal være mindst halvanden meter

Overalt i Tyskland er der opstået nye uformelle grænser i corona-bekæmpelsens navn.

I Ostprignitz-Ruppin nordøst for Berlin erklærede man op til weekenden beboere fra hovedstaden ”uønskede”, også selvom de måtte eje et sommerhus i området.

Også det populære vandreområde Sächsische Schweiz sydøst for Dresden erklærede op til weekenden gæster udefra for uønskede. Det samme gælder i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Her har man også opfordret turister til at forlade deres sommerhus og tage hjem.

Slesvig-Holsten var en af de første delstater, der forbød turister adgang, og takket være de tyske nummerplader, som altid angiver, hvor bilerne stammer fra, er det en smal sag for politiet at identificere og standse udefrakommende bilister.

Nummerpladerne gør det også nemt for de selvbestaltede corona-sheriffer at slå til.

Et eksempel oplevede softwareudvikleren Christian to Huus fra Plön nord for Hamburg. På Twitter dokumenterede han, hvordan en anonym beboer havde forsynet en udenbys bil på en nærliggende strand med en anonym seddel, der var forsynet med et kors og påskriften: ”Forlad stranden og tag hjem til Deres folkeregisteradresse. De er uønsket her!”.

For Jochen Bittner var det som sagt en nummerplade med et stort ”B”, som havde udløst politianmeldelsen.

Bittner er ganske vist hjemmehørende i Slesvig-Holsten, men han havde fået selskab af sin kæreste, der var ankommet i firmabil fra hovedstaden. Ifølge journalist Bittner var betjentene ”helt igennem venlige” og accepterede med det samme forklaringen.

Alarmopkald? Nej tak

Stikkeri eller ej.

Selvom mange anmeldelser måske er udtryk for omsorg for medborgerne, så kan det også blive for meget at det gode. Det afslørede en melding fra politiet i Berlin for et par dage siden.

- Hej Berlin. Reglerne til inddæmning af coronavirus i Berlin er helt nye og skal have tid til at brede sig. Vore kolleger skal nok tage sig af det, lød den beroligende besked fra politiet, der frabad sig den slags opkald på alarmtelefonen.

For nogle af de selvbestaltede corona-sheriffer kan det åbenbart ikke gå hurtigt nok.

Men i Berlin hedder sloganet til eventuelle anmeldere: #NoNotruf (ingen alarmopkald, red.).