Hvad skal medierne gøre, når præsidenten misinformerer befolkningen under coronakrisen?

Ifølge kritikere bør medierne stoppe med at sende Trumps corona-pressemøder live, fordi præsidenten spreder misinformation, der kan koste menneskeliv.

Lige siden Donald Trump trådte ind på den politiske scene for fem år siden, har der i mediebranchen været en indædt diskussion om, hvordan man bedst dækker Trump. Meningerne er delte, og mediernes dilemma er ikke blevet mindre, efter Trump vandt præsidentvalget og blev verdens mest magtfulde mand.

Tidligere var det valgmøderne, der især var mediernes udfordring, nu er det corona-briefingerne. I disse uger står præsidenten blandt andet sammen med en række sundhedseksperter i Det Hvide Hus og holder daglige corona-briefinger, der bliver fulgt af millioner af amerikanere hver dag.

Som udgangspunkt er disse pressemøder selvfølgelig relevante at sende, når nu nationen befinder sig midt i en sundhedskrise.

Men her er mediernes problem, at præsidenten misinformerer i disse briefinger.

Misinformation kan koste menneskeliv

”Og hvad så?”, vil nogen måske være fristet til at sige, ”det gør Trump jo hyppigt, og medierne sender det alligevel - så hvorfor skulle corona-briefingerne være anderledes?”.

Kritikerne vil sige, at der er stor forskel mellem præsidentens valgmøder på den ene side og så at stå i en sundhedsfaglig sammenhæng og sprede misinformation under en sundhedskrise, hvilket i sidste ende kan koste menneskeliv.

Republikanske vælgere stoler tilsyneladende mere på Trump end sundhedsmyndighederne, hvilket yderligere øger ansvaret, der hviler på præsidentens skuldre i denne krisesituation. Et ansvar, som kritikerne mener, at præsidenten svigter i stor stil. Det samme gør sig gældende for medier, der sender pressemøderne live.

Som en redaktør på tv-stationen CNN formulerede det: ”Der er en meget reel mulighed for, at vi ved at sende disse pressekonferencer live… aktivt misinformerer vores publikum”.

Kræver Trump tilpasning?

En lokal station i byen Seattle har valgt ikke længere at vise briefingerne med henvisning til ”et mønster af falske eller misledende informationer, som ikke kan faktatjekkes live”.

Som Washington Posts mediekolumnist beskriver mediernes udfordring, så er præsidentens corona-briefinger ”farligt og destruerende” i et omfang, hvor man ikke kan nøjes med at faktatjekke udtalelserne efterfølgende:

”Pressen - hvis den definerer sit formål som at få sandfærdige, nyttige, ikke-skadelige oplysninger ud til offentligheden i modsætning til blot at tænke på egne seertal og profit - skal anerkende, hvad der sker, og tilpasse sig i overensstemmelse hermed. (Og det, indrømmet, er et meget stort "hvis")”.

Omvendt kan man anføre, at det ikke er pressens opgave at skærme offentligheden fra præsidentens udtalelser og tilpasse sig – uanset hvem der sidder i Det Hvide Hus. En korrespondent formulerer denne overvejelse således: ”Jeg tror ikke, at det at prøve at holde ham (Trump, red) væk fra folk, fordi han lyver, nødvendigvis er det rigtige svar. Dæk ham aggressivt, men lad folk se, hvad han siger”.

Principfastheden og præsidenten

Under gårsdagens pressemøde fik præsidenten af to omgange spørgsmålet fra den Trump-venlige tv-station One America News Network, hvorvidt nogle medier mon er stoppet med at sende briefingerne live, fordi Trumps popularitetstal er opadgående, og briefingerne tiltrækker mange seere. Det var ikke overraskende et spørgsmål, som præsidenten var pænt tilfreds med (Cavlingprisen er nok på vej med posten til spørgeren).

Meget af diskussionen går tilbage til et centralt spørgsmål i dækningen af Donald Trump: Manden er USA's præsident - men skal pressen af ren og skær principfasthed derfor også dække Donald Trump som enhver anden præsident, når Donald Trump åbenlyst ikke agerer som enhver anden amerikansk præsident?

Forskydning muliggør faktatjek

Én mulighed kunne være, at medierne ikke sender corona-briefingerne live, men tidsforskudt. I så fald er der mulighed for at faktatjekke udtalelserne og kun dække den del, der sundhedsfagligt er relevant.

Det gjorde nogle amerikanske tv-stationer faktisk delvist i sidste uge, for som en korrespondent formulerede udfordringen med Trumps corona-briefinger:

”Tv-stationerne står i en situation lige nu, hvor de forsøger at tjene landet. Måden at gøre det på er at hjælpe befolkningen med at forstå denne pandemi, og hvis han ikke fremmer dette mål, så er der ingen grund til at sende dem”.