Coronavirus

Trump opgiver at sende New York i karantæne

New Yorks guvernør truede med et søgsmål, da Donald Trump luftede tanken om at lukke ned for USA's største by.

Da coronavirussen opstod i Wuhan i Kina, så gik det autoritære styre i landet hårdt til værks og afskar byen fuldstændig fra omverdenen.

Lørdag luftede USA's præsident, Donald Trump, ideen om at gøre noget lignende med New York, der er det amerikanske epicenter for virussen lige nu. En karantæne, der også ville inkludere dele af staterne New Jersey og Connecticut.

- Vi overvejer forskellige tiltag. Nogle mennesker ser gerne, at New York bliver sat i karantæne, fordi det er et hot spot. Det er ikke sikkert, vi bliver nødt til det. Men der er en mulighed for, at vi på et tidspunkt indfører en kortvarig karantæne på to uger i New York, sagde Trump lørdag.

Det fik imidlertid statens guvernør, Andrew Cuomo, op af stolen. Han protesterede kraftigt mod muligheden for en karantæne.

- Det er ærligt talt en vanvittig idé. Jeg har ingen anelse om, hvorfor man vil skabe totalt kaos. Det er det komplet modsatte af, hvad præsidenten bør gøre, sagde Cuomo, der også spekulerede i, om det overhovedet ville være lovligt.

Trak i land igen

Den skarpe kritik og udsigten til et muligt søgsmål fra Andrew Cuomo virkede tilsyneladende på Trump, der natten til søndag dansk tid oplyste, at karantænen er droppet.

- En karantæne vil ikke blive nødvendigt, skrev præsidenten på Twitter.

I stedet indskærpes anbefalingerne til borgerne i det hårdt ramte område, så al unødvendig rejse ud af regionen frarådes på det kraftigste. Den opdaterede rejsevejledning gælder foreløbig i 14 dage og er trådt i kraft øjeblikkeligt.

Nogle professioner er dog ikke omfattet. Det gælder blandt andet sundhedspersonale, lastbilchauffører og essentielle medarbejdere i fødevareindustrien.

Derudover er det op til guvernørerne i de tre stater, hvordan de nye retningslinjer skal implementeres, lyder det fra Center for Disease Control, der nogenlunde svarer til Sundhedsstyrelsen i Danmark.

USA er hårdest ramt

USA er i øjeblikket suverænt det land i verden, der beretter om flest nye tilfælde af coronavirus, og landet har for længst overhalet Kina med flest tilfælde overhovedet. Ifølge Johns Hopkins-universitetet, der samler data fra pandemien, har USA nu godt 125.000 smittetilfælde, og de seneste tre dage er der indberettet mellem 17.800 og 19.800.

i alt er 2185 mennesker døde, heraf 692 i New York City. Mange af de øvrige dødsfald stammer fra andre steder i staten New York samt dele af nabostaterne, der er tæt på storbyen.

Alligevel har Trump i den seneste tid talt om at lette restriktionerne i dele af landet, der ikke er tilsvarende hårdt ramt. Tidligere på ugen sagde han, at påskesøndag ville være en "smuk dag" at kunne åbne USA op igen - en anbefaling, der har fået en hård medfart blandt eksperter.