Udland

Et spørgsmål splitter USA: Er det livsnødvendigt at kunne købe våben under coronakrisen?

Ansøgningerne om at købe våben er stærkt stigende i USA. Nu kommer der endnu et søgsmål fra våbenlobbyen mod en delstat, der vil begrænse muligheden.

I en dansk sammenhæng lyder spørgsmålet fuldstændig skørt: Er det livsnødvendigt at kunne købe skydevåben, mens coronakrisen kradser?

Men det spørgsmål er altså brandaktuelt i USA. Senest i Californien, hvor der nu er lagt op til et juridisk slagsmål mellem en række borgerrettighedsbevægelser - anført af våbenlobbyorganisationen National Rifle Association (NRA) – og delstatsregeringen.

Mens danskerne tilsyneladende ynder at hamstre toiletpapir og gær i krisetider, går mange amerikanere nemlig efter pistoler og geværer, og det besværliggør – hvis ikke umuliggør - en række delstater nu under coronakrisen.

Juridisk clash i Californien

Søgsmålet handler kort fortalt om, at den demokratiske guvernør i Californien, Gavin Newsom, har bebudet, at våbenbutikker skal lukke, da de bliver kategoriseret som værende ”ikke-livsvigtige” (non-essential, red.) under coronakrisen.

Våbenlobbyen henviser til, at det andet forfatningstillæg sikrer amerikanernes ret til at eje og bære våben, og at den beordrede lukning derfor skulle være forfatningsstridigt, i og med den begrænser selvsamme ret.

- Omstændighederne ved udbruddet af coronavirussen er bemærkelsesværdige, men undskylder ikke regeringens ulovlige krænkelser af frihedsrettigheder, hedder det blandt i søgsmålet.

Succesfuldt pres i Pennsylvania

Våbenlobbyen har tidligere været involveret i et lignende juridisk slagsmål med delstaten Pennsylvania.

Her trak delstatens demokratiske guvernør Tom Wolf i land, efter en række af delstatens højesteretsdommere havde opfordret guvernøren til at genoverveje forbuddet. Wolf gav derefter delstatens våbenbutikker mulighed for at holde begrænset åbent under coronakrisen.

Dommerne i Pennsylvania pointerede blandt andet, at den oprindelige forordning var ”et absolut og ubestemt forbud mod erhvervelse af skydevåben til borgerne" og dermed ”på kant” med amerikanernes ret til at eje og bære våben.

Kriser kræver skydevåben

I delstaten Illinois har den demokratiske guvernør undtaget våbenforhandlere fra nedlukningen og henvist til, at butikkerne er essentielle for borgernes sikkerhed.

I Californien argumenterer våbenlobbyen netop, at det er i krisetider, at behovet og retten til at bære våben er størst. I søgsmålet står der blandt andet:

- Forhandlere af skydevåben og ammunition leverer uden tvivl den mest vigtige forretningsfunktion, der er mulig, ved at gøre det muligt for californierne på lovlig vis at forsvare sig selv, deres kære og deres ejendom.

Set med NRA's øjne er der tale om et ideologisk og forfatningsstridigt forsøg fra demokratiske politikere på at udnytte coronakrisen til at indskrænke amerikanernes forfatningssikrede ret til at bære våben.

At våbenlobbyen ville protestere over beslutningen, var forventelig. Allerede i sidste uge var NRA ude med denne opsigtsvækkende video og slog et slag for, at kriser kræver skydevåben til at kunne forsvare sig selv.

Bagud på baggrundscheck

En (utilsigtet) bivirkning ved nedlukningen af de autoriserede våbenbutikker kan blive, at amerikanerne køber våbnene på internettet eller i privatsalg i stedet for, hvor der ikke gennemføres baggrundscheck.

I forvejen er USA's nationale baggrundschecksystem blevet rendt over ende under coronakrisen. 16. marts i år havde myndighederne, ifølge nyhedsbureauet AP, tre gange så mange anmodninger om baggrundscheck, som man havde haft den samme dag forrige år.

Siden da har antallet af anmodninger på daglig basis været cirka dobbelt så stor som for et år siden. Det har resulteret i et efterslæb på mere end 80.000 anmodninger.

Går der mere end tre arbejdsdage, før et baggrundscheck er blevet behandlet af myndighederne, må forhandleren i nogle amerikanske delstater godt sælge våbnet uden baggrundscheck.

Ligeledes er der en bekymring blandt organisationer, der går ind for strengere våbenkontrol, at forholdsreglerne under coronakrisen kan resultere i, at nye våbenejere ikke får adgang til at øve sig på træningsbaner med deres skydevåben og heller ikke bliver ordentlig instrueret i, hvordan våbnene skal sikres i hjemmet.

Våben slår vand

Våbensalget i USA har været stærkt stigende siden udbruddet af coronakrisen - særligt i nogle af de hårdest ramte amerikanske delstater som Californien, New York og Washington.

En af USA's førende forhandlere af ammunition, Ammo.com, øgede salget med 68 procent lige efter, at coronavirussen for alvor ramte Italien i slutningen af februar.

Ligeledes har der været en stigning i våbenkøbet fra asiatisk-amerikanere, som frygter at blive udsat for overgreb under coronakrisen.

Ifølge en undersøgelse fra hjemmesiden Yelp er amerikanernes interesse for at købe skydevåben steget med 360% den seneste uges tid. Til sammenligning er interessen for at købe vand steget med 166%.