Coronavirus

Ekspert advarer: USA står foran 100.000 døde og millioner af smittede

Samtidig opfordrer Det Hvide Hus' indsatsstyrke nu alle dele af landet til at ruste sig til fremtiden.

Over 100.000 døde og flere millioner tilfælde af coronasmitte.

Sådan lyder den dystre prognose fra lægen Anthony Fauci, der er den amerikanske regerings ekspert i infektionssygdomme og direktør for USA's nationale institut for allergi og smitsomme sygdomme, skriver nyhedsbureauet AP.

I et interview på CNN's nyhedsprogram 'State of the Union' søndag fortæller Anthony Fauci, at corona-pandemien er en fjende, der konstant bevæger sig og er svær at indkapsle. Derfor vil han heller ikke lægge hovedet på blokken i forhold til konkrete tal.

- Jeg tror omkring 100.000 til 200.000 tilfælde, lød det fra den amerikanske ekspert, inden han præciserede, at der her var tale om antal dødsfald som følge af covid-19.

- Vi vil have millioner af tilfælde, fortsatte han med henvisning til antallet af smittede amerikanere i den kommende tid.

Omkring 125.000 smittetilfælde er søndag bekræftet i USA, mens dødstallet er over 2100. USA er i øjeblikket det land i verden, der beretter om flest nye tilfælde af coronavirus, og landet har for længst overhalet Kina med flest tilfælde overhovedet.

USA kan genåbne omkring påske

Mange af USA's 50 stater har løbet af de sidste par uger grebet ind for at beskytte deres borgere.

Over hele USA er 160 millioner amerikanere blevet opfordret til at blive hjemme. Det er lige fra Californien i vest til New York i øst. Skoler er lukkede, og det samme er barer, restauranter og mange andre forretninger.

I USA's store hotspot, som netop nu er New York, har hospitalerne langt flere besøgende end normalt, og de begynder at mangle respiratorer, masker og dragter og andet afgørende udstyr i kampen mod coronavirus.

USA's præsident, Donald Trump, udtalte på et pressemøde tirsdag, at det snart er på tide at lukke landet op igen og begynde at skrue ned for forholdsreglerne.

- Vi kan ikke have en kur, som er værre end problemet, lød det i den forbindelse fra præsidenten med henvisning til USA's blødende økonomi som følge af de mange nedlukninger.

Han specificerede, at restriktionerne formentlig vil blive fjernet omkring påske.

Intet område vil blive skånet

Udmeldingen har siden mødt kritik fra flere sider. Blandt andet fra den amerikanske lægestand, som frygter, at hospitalsvæsnet ikke vil kunne håndtere store bølger af intensive smittetilfælde.

Søndag oplyser USA's skatteminister, Steven Mnuchin, at beslutningen om, hvorvidt og hvornår landet bør genåbnes, vil være en beslutning, der bliver truffet på baggrund af sundhed fremfor økonomi.

Samtidig fortalte lederen af Det Hvide Hus' indsatsstyrke mod coronavirus, lægen Deborah Birx, i NBC's nyhedsudsendelse 'Meet the Press', at der med sikkerhed er mange flere tilfælde af coronavirus i USA, men at de endnu ikke er blevet registreret.

Derfor opfordrede hun også de områder af USA, som endnu ikke er hårdt ramt af coronavirus, til at ruste sig til fremtiden.

- Ingen stat, intet lokalområde vil blive skånet, lød det fra Deborah Birx.