Corona-krisen øger Trumps chancer for at blive genvalgt

Landets leder styrer mod fire ĂĄr mere i Det Hvide Hus - mod alle odds.

Først kaldte USA's præsident det for et fupnummer og et virushysteri, som de venstreorienterede medier stod bag for at skade ham. Efterfølgende hævdede Trump, at der slet ikke var noget problem i USA, at antallet af smittede var faldende, og at det hele var overstået på et par dage.

Siden er det kun gĂĄet en vej. Den forkerte vej.

Nu har USA over 125.000 smittede og over 2000 døde. Kongressen har vedtaget en historisk økonomisk hjælpepakke på næsten 14.000 milliarder kroner, og hele den gevinst, som aktiemarkedet og alle amerikanske pensionskunder havde været vidne til, siden Trump blev præsident, er pist forsvundet. Det samme er hans bedste salgsargument for at blive genvalgt i november.

Trump gĂĄr frem

Alligevel er Donald Trumps chancer for at få fire år mere i Det Hvide Hus bedre i dag, end de var for bare to uger siden. Trump gik fem procentpoint frem i den popularitetsmåling, Gallup offentliggjorde i sidste uge. 49 procent synes, han gør det godt – det er blot tredje gang i hans præsidenttid, han bliver vurderet så positivt.

De to tilsvarende mĂĄlinger blev foretaget umiddelbart efter, han var blevet frikendt i rigsretssagen i februar. Der er stadig langt til George W. Bush, der efter 11. september-terrorangrebene i 2001 havde opbakning fra 90 procent af befolkningen. Men for Trump er 49 procent bestemt acceptabelt.

I en helt ny måling foretaget af Washington Post og ABC News har flertallet, 47 procent, mere tillid til Trumps håndtering af den aktuelle corona-krise end de 43 procent, der har størst tillid til hans sandsynlige demokratiske modstander ved præsidentvalget, Joe Biden. Andre målinger giver samme positive skudsmål til Trumps krisehåndtering.

Bidens føring skrumper

Apropos Joe Biden: Han er stadig favorit til at vinde over Donald Trump ved præsidentvalget, for han fører solidt i de fleste målinger. Men Biden har alligevel grund til bekymring. I februar var han syv procentpoint foran Trump. I dagens måling fra Washington Post/ABC News står han kun til at vinde med to procentpoint – 49/47 procent.

Forklaringen er, at Trump omsider har taget lederskabet i kampen mod coronavirus.

Efter han i de første uger deponerede ansvaret hos vicepræsident Mike Pence, har han i den forløbne uge trådt op på de daglige pressebriefinger i Det Hvide Hus og haft held til at fremstå som den, der udstak kursen.

De daglige briefinger har svimlende høje seertal, som kun de allermest populære sportsbegivenheder plejer at mønstre nu om dage. Det er også præsident Trump, der er afsender af de postkort med sundhedsmyndighedernes anbefalinger om håndvask og om at holde afstand, som vi alle her i USA har modtaget i vores brevkasse den forløbne uge.

Mod alle odds

I mens sidder Joe Biden hjemme i sin kælder i delstaten Delaware og er overflødig. Han har fået rigget et tv-studie til foran sin bogreol, og der er da også tv-stationer, der fra tid til anden spørger ham, hvad han ville have gjort, hvis han havde været præsident.

Joe Biden har bare ingen aktuel position i amerikansk politik, og derfor er det ikke så relevant at lytte til ham i en tid, hvor landet styrer mod en regulær sundhedskatastrofe. I en sådan tid lytter man til landets leder og dennes rådgivere.

Landets leder er Donald Trump. Hvis han fortsætter den nuværende krisekurs, styrer han mod fire år mere i Det Hvide Hus. Som altid, når det gælder Trump – mod alle odds.