Coronavirus

Krydstogtskibet var forladt i 17 dage, men lægerne fandt stadig spor af virus

I februar var et krydstogtskib centrum for epidemien uden for Kina. Efter 51 dage i karantæne har det forladt kajen og givet forskerne ny viden.

Krydstogtskibet Diamond Princess forlod Daikoku-kajen i den japanske havn Yokohama i onsdags.

Krydstogtskibe er som et idéelt eksperiment i en lukket gruppe

John Ioannidis, epidemiolog ved Stanford University

Der var kun et minimum af besætning om bord, og verdenspressens tv-vogne var for længe siden kørt et andet sted hen, da skibet blev flyttet for at gøre kahytterne klar til næste rejse.

Men selvom krydstogskibet Diamond Princess ikke længere er blandt de steder uden for Kina, hvor udbruddet af coronavirus er værst, kan det stadig lære os noget om den nye sygdom, der har spredt sig til seks af klodens kontinenter.

Myndighederne i Japan satte passagerer og besætningsmedlemmer i karantæne om bord på skibet 3. februar. Passagererne boede i deres kahytter i ugevis, mens sygdommen fik lov til at sprede sig til 712 af de 3.711 passagerer og besætningsmedlemmer.

Heraf er ti efterfølgende døde.

Da de gik om bord, var der nok ikke ret mange af passagererne, som havde forestillet sig, at deres rejse skulle udvikle sig til en slags biologisk eksperiment, der efterfølgende ville finde vej til diverse medicinaltidsskrifter.

Men det gjorde den.

- Krydstogtskibe er som et idéelt eksperiment i en lukket gruppe. Man ved præcis, hvem der er der, hvem der er i risikogruppen, og man kan måle alle, siger John Ioannidis, der er epidimiolog ved Stanford Universitet i Californien, til tidsskriftet Nature.

Mange følte sig ikke syge

Næsten 3000 af de ombordværende blev testet for coronavirus, og nu har fire forskerhold skrevet artikler om smittespredning og sygdomsudvikling på skibet for at finde ud af, hvad vi kan lære.

Hvorfor fortsatte passagerer og besætningsmedlemmer for eksempel med at blive syge, selvom flertallet var isoleret i deres kahytter, og passagerernes få korte ture udendørs foregik i små grupper med behørig afstand mellem folk?

Ifølge en artikel fra USA's sundhedsstyrelse, CDC, kan smitten blandt andet have spredt sig via overflader på skibet.

Og det ser ud til, at de smittede passagerer, som ikke følte sig syge, også spredte virus.

Forskere fra universiteterne i Oxford, Kyoto og Atlanta er kommet frem til, at 18 procent af alle de smittede på skibet ikke udviklede nogen symptomer.

Og mens sygdommen spredte sig, var tallet endnu højere.

Mellem 13. og 20. februar blev 2571 af de ombordværende testet, heraf blev 460 testet positive for coronavirus, men hele 320 havde overhovedet ingen symptomer, da testen blev gennemført.

På den måde lykkedes det at fjerne nogle af smittesprederne fra skibet.

Flere af de testede blev efterfølgende syge - forskerne skriver, at inkubationstiden om bord på skibet lå mellem 6,5 og 9,5 dage.

Derfor kunne folk gå rundt længe med smitten i sig uden at vide det.

Fund af virus efter 17 dage

Da skibet først var tømt for mennesker, blev alle kahytter desinficeret, men først gik japanerne på jagt efter spor af coronavirus i det tomme skib.

Takuya Yamagishi, fra Japans nationale institut for infektionssygdomme, fortæller til CDC, at man fandt rester af coronavirus i kahytterne op til 17 dage efter, at passagererne havde forladt dem.

Det var virussens genetiske kode, det såkaldte RNA, man søgte efter - og fandt.

Og ifølge Takuya Yamagishi fandt man også spor af coronavirus på overflader i kahytterne hos de personer, som ikke havde følt nogle symptomer.

Forskerne fra CDC skriver dog, at man ikke med sikkerhed kan sige, om passagererne blev smittet, fordi de rørte ved overfladerne.

Billeder inde fra Diamond Princess viser dog, at adskillelsen mellem smittede og raske ikke var ret god - herunder ses for eksempel et tweet fra Japans vicesundhedsminister, hvor raske og syge adskilles af et reb.

Data fra skibet viser dog også, at det var effektivt at sætte passagererne i karantæne i deres kahytter 5. februar.

Forskere fra universiteterne i Kyoto og Atlanta har regnet på, hvordan smitten spredte sig på skibet før og efter karantænen.

De skriver i tidsskriftet Infectious Disease Modelling, at hver person med coronavirus i gennemsnit smittede mere end syv andre, inden passagererne blev sat i karantæne.

Efter karantænen faldt tallet til under én.

Ny viden om dødeligheden

Ifølge en af forskerne bag undersøgelsen, epidemiolog Gerardo Chowell fra universitetet i Atlanta, var smittespredningen inden karantænen formentlig så stor, fordi folk rørte ved de samme overflader. Det siger han til Nature.

Men han siger også, at karantænen ikke var perfekt, fordi besætningen stadig bragte smitte rundt på skibet, og syge passagerer smittede deres værelseskammerater.

Krydstogtet endte ifølge tal fra CDC med at koste ti personer livet, og fordi næsten alle om bord blev testet for coronavirus, kan forskerne komme tæt på et tal for, hvor dødelig coronavirus er.

Ud af de registrerede smittede om bord på skibet døde 1,4 procent, men gennemsnitsalderen på passagererne var høj, så tallene kan ikke umiddelbart overføres til resten af verden.

En gruppe videnskabsfolk fra London Scool of Tropical Medicine har imidlertid forsøgt at bruge tallene fra Diamond Princess til at beregne, hvor hårdt sygdommen i virkeligheden ramte i Kina.

Deres resultater - som endnu ikke er kontrolleret af andre forskere - viser, at det formentlig kun var 0,5 procent af samtlige smittede i Kina, der døde af sygdommen.

Her er dem, der kun havde få eller slet ingen symptomer også regnet med.

Det dødstal, som af fagfolk kaldes infection fatality rate eller bare IFR, er meget svært at beregne, fordi alle dødsfald sjældent registreres, og fordi de smittede, som ikke har symptomer, heller ikke optræder i statistikken.

Advarsel mod krydstogter

Tallene fra krydstogtskibet er dog heller ikke 100 procent nøjagtige, fordi de fleste passagerer kun blev testet én gang, og nogle af dem måske nåede at blive raske, inden de blev testet.

Selvom data fra krydstogtskibet kan indeholde fejl, har USA's sundhedsstyrelse analyseret resultaterne og er kommet frem til en klokkeklar anbefaling:

- Alle bør undgå at tage på krydstogt overalt i verden under pandemien, skriver styrelsen på sin hjemmeside.

Så lige nu venter Diamond Princess på bedre tider.

Skibet er i skrivende stund stadig i havnen i Yokohama, hvor det ifølge Japan Times er ved at tage linned, madrasser og andre nødvendigheder om bord.

Der er planlagt et nyt krydstogt allerede 16. maj.