Coronavirus

Dødstallet runder 10.000, men én ting giver optimisme i Italien

Ni af ti borgere, som har mistet livet til covid-19, dør, før de når frem til intensivafdelingerne.

Med 889 døde i Italien det seneste døgn ryger landet på 10.023 personer, der har mistet livet som følge af coronavirus. Det oplyser landet myndigheder lørdag.

Dermed står Italien for cirka en tredjedel af de 30.299 personer, som indtil videre har mistet livet som følge af sygdommen på verdensplan.

Der er dog tale om et lille fald i dødstallet i forhold til fredag, hvor 919 døde.

Det er dog ikke derfor, at italienerne har en begyndende optimisme - det handler i stedet om antallet af indlæggelser som har været faldende i en længere periode:

- De klamrer sig til de gode ting hernede, og det er de færre indlæggelser, hvilket er meget vigtigt, da sygehusvæsenet er svært overbelastet. Der er ligeledes en positiv tendens i forhold til smittespredningen, siger Eva Ravnbøl, der er TV 2s korrespondent i Italien.

For hospitaler i samtlige af landets 21 regioner gælder det, at antallet af patienter, som bliver indlagt med covid-19, er faldende. Kurven for indlagte går stadig opad, men altså ikke så hurtigt som tidligere. Og tempoet falder dag for dag.

På den nedenstående graf kan du se, hvor mange der er døde med coronavirus hver dag de seneste 14 dage i Italien.

Region ekstremt hårdt ramt

I landets hårdest ramte region, Lombardiet, som står for størstedelen af dødsfaldene i Italien, beskrives situationen som en "sundhedskatastrofe".

Af de 889 døde siden fredag er de 542 netop fra denne region, og i alt har 5944 personer mistet livet som følge af coronavirussen her.

Det pressede sundhedsvæsen, der hver dag kæmper, er selv en af årsagerne til, at så mange dør. Hospitalerne har simpelthen ikke tilstrækkelig kapacitet længere, og det er også derfor, at de nu glæder sig over det faldende antal indlæggelser, fortæller Eva Ravnbøl:

– Dødstallet er frygteligt højt, men de mennesker, der dør nu, har været syge i ugevis, og myndighederne beder om tålmodighed, da der er lavet mange skrappe tiltag, som de endnu ikke har set effekten af.

Ifølge avisen Il Fatto Quotidiano nåede ni ud af ti af de borgere, som har mistet livet på grund af covid-19, aldrig frem til en intensivafdeling, men døde af komplikationer – eksempelvis vejrtrækningsproblemer – uden at få den livsnødvendige behandling med ilt eller respirator.

Folk dør i hjemmet, under transporten til hospitalet eller på midlertidige sengepladser i akutmodtagelsen, beretter lokale sundhedsmedarbejdere til avisen.

Den italienske regering har som den danske valgt at lukke ned for store dele af landet. I Norditalien blev en fjerdedel af landets befolkning sendt i karantæne 8. marts – en karantæne, der måske bliver forlænget frem til 18. april. Det svarer til omkring 16 millioner mennesker.