Coronavirus

Skjulte optagelser fra dyremarked i Thailand: - Den perfekte cocktail for et nyt virusudbrud

Kina har lukket over 20.000 dyremarkeder, men i andre asiatiske lande er de stadig åbne og fulde af kunder.

De asiatiske dyremarkeder, hvor et mylder af levende dyr bliver solgt som fødevarer, er kommet i alverdens medier, efter markedet i den kinesiske millionby Wuhan blev udpeget som arnestedet for den verdensomspændende coronavirus.

På såkaldte wet markets, som det i Wuhan, er eksotiske dyr fra hele verden mast sammen i små bure, før de bliver solgt. Nogle sælges som udskåret kød, nogle som levende dyr, mens andre slagtes og parteres på stedet under elendige sanitære forhold.

Efter coronavirussen opstod i Wuhan, har Kina midlertidigt lukket mere end 20.000 af disse markeder med levende dyr.

Men der findes ligeså mange markeder i andre asiatiske lande som Thailand, Indonesien, Laos, Cambodia og Burma, som stadig er åbne og fulde af kunder. Og her er smittefaren lige så stor.

Det viser skjulte optagelser fra tidligere i marts lavet af programmet 60 Minutes Australia, der kalder markederne for "tikkende bomber".

- De perfekte forhold for, at Wuhan kan gentage sig

Programmet har besøgt et wet market i Thailands hovedstad, Bangkok, hvor levende dyr fra Afrika, Sydamerika og Asien er stablet tæt sammen i små bure og på vej til at ende i asiatiske køkkener.

Det ligger som en del af markedsområdet Chatuchak, der betegnes som verdens største af sin slags.

- Efter min mening er sådan et sted en blanding mellem et torturkammer og et beskidt laboratorium, siger Steven Galster, en førende miljø- og menneskeretsaktivist i Australien, som programmets journalist har taget med.

I naturen ville disse dyrearter aldrig komme nær hinanden, og derfor er de sårbare over for hinandens sygdomme.

- De er alle blevet taget væk fra deres naturlige miljø og i nogle tilfælde fragtet tusindvis af kilometer hele vejen hertil under de her smittende forhold og medbringende, Gud ved hvad. Med tusindvis af mennesker her i dag, er det den perfekte cocktail for, at Wuhan kan gentage sig lige her, siger han.

Dansk dyreprofessor vil gerne forbyde markeder

Professor Lars Erik Larsen fra Institut for Veterinær- og Husdyrsvidenskab på Københavns Universitet ser gerne, at internationale myndigheder valgte at forbyde wet markets i Asien.

- Men det er let at sidde i Danmark og sige, for der er jo en stor del lokal kultur i det. Men markederne er en dårlig idé. Imens forsker vi selvfølgelig i det for at kunne forudse, om det kan ske igen, siger han.

Statistisk set er der langt imellem, at virus smitter fra dyr til mennesker med en verdensomspændende spredning af en dødsensfarlig virus som følge. De seneste er SARS fra 2003, MERS fra 2012 - og nu denne coronavirus fra 2019.

- Det er noget, der sker sjældent, men som vi ser, er det katastrofalt, når det sker, siger professor Lars Erik Larsen til TV 2.

- Vi kan ikke forhindre, at virussen er i flagermus, og at den springer til et andet dyr. Det, vi kan forhindre, er, at der ikke er kontakt mellem vilde dyr og mennesker. Og det er her, markederne er et stort problem.

Stort pres på Kinas regering

Og den tanke er også begyndt at brede sig blandt befolkningen i Kina. Det siger Christina Boutrup, der er journalist og Kina-analytiker.

- I kølvandet på SARS forsøgte man at lukke markederne, men de åbnede lige så langsomt op igen, forklarer hun til TV 2.

- Det virkede med andre ord ikke, og nu er vi her igen, og dét har fået mange kinesere på sociale medier til at sige, at "det er for langt ude", og at regeringen bør forbyde dem permanent denne gang.

Men det er ikke kun befolkningen, der ser markederne med vilde dyr som en risiko for fremtidige epidemier.

- 19 prominente forskere har skrevet et åbent brev til regeringen i Kina, hvor de opfordrer til, at forbuddet bliver permanent. Derudover er der et pres fra det internationale samfund, så mon ikke de bliver forbudt, siger Christina Boutrup til TV 2.

Se flere af de skjulte optagelser fra dyremarkedet i Thailand i den korte dokumentar 'Derfor kan den næste pandemi være lige om hjørnet' på TV 2 PLAY.