Coronavirus

Se graferne: Så hurtigt spreder coronavirus sig i USA - det er en 'tikkende bombe'

USA er det nye corona-hotspot, og hospitalerne i storbyen New York kan ikke følge med. Men situationen kan snart blive meget værre for amerikanerne.

I USA havde forskere i ugevis advaret om, at der snart ville komme en dag, hvor USA overhalede Kina og Italien som det land i verden, der har flest mennesker smittet med coronavirus.

Den dag blev torsdag.

Torsdag var der over 82.000 registrerede smittede med coronavirus i USA mod bare 13.000 for en uge siden. Til sammenligning har Kina registreret 81.285 smittede i alt.

Alene fra onsdag til torsdag steg antallet af smittede i USA med over 15.000.

- Vi er det nye globale epicenter for denne sygdom, siger Sara Keller, der er læge med speciale i smitsomme sygdomme ved Johns Hopkins University, til New York Times, der har samlet data for smittespredningen, som ligger til grund for disse kort:

Trump tøvede, mens virussen spredte sig

Det er ellers kun to uger siden, at præsident Donald Trump sagde, at USA havde coronavirussen under kontrol.

- Vi er forberedte, og vi gør et godt stykke arbejde. Og det skal nok forsvinde. Bare forhold jer i ro. Det skal nok forsvinde, sagde han efter et møde med republikanske senatorer 10. marts ifølge et udskrift fra Det Hvide Hus.

Men flere forskere og læger i USA var allerede da dybt uenige.

- Læger i Washington State sagde, at USA havde potentiale til at blive det "nye Norditalien", fordi man er kommet så meget senere i gang med at teste og inddæmme spredningen, siger Jesper Steinmetz, der er TV 2s korrespondent i USA:

- Og netop der har det betydning for spredning af coronavirus i USA, at Trump negligerede det i så lang tid. Man har spildt nogle meget værdifulde uger, hvor det har fået lov at sprede sig.

Hvor mange sager har USA overset?

Mens Det Hvide Hus med Donald Trump i spidsen nu er begyndt at anerkende alvoren, har mange af USA's 50 stater allerede grebet ind for at beskytte deres borgere.

Over hele USA er 160 millioner amerikanere blevet opfordret til at blive hjemme fra Californien i vest til New York i øst. Skoler er lukkede, og det samme er barer, restauranter og mange andre forretninger, skriver New York Times

I USA's store hotspot, som netop nu er New York, har hospitalerne derimod langt flere besøgende end normalt, mens de begynder at mangle respiratorer, masker og dragter og andet afgørende udstyr i kampen mod coronavirus.

Andre hospitaler i andre byer kan kun frygte, hvad der venter dem.

- De over 80.000 smittede er de sager, der er bekræftet, men hvor mange sager overses stadig?, spørger Jesper Steinmetz.

Corona er en tikkende bombe

Og det er netop det store spørgsmål, som optager amerikanerne og andre iagttagere af USA.

- Det er en tikkende bombe under USA's sundhedsvæsen, siger Jesper Steinmetz.

- Coronavirus udstiller de mangler og den skævhed, der i forvejen var i det amerikanske sundhedsvæsen. Derfor kan det gå så katastrofalt galt i USA, siger han.

Som TV 2s korrespondent i USA bor han i hovedstaden Washington, der ligger en times togkørsel syd for New York, som er det sted i USA, der netop nu oplever den største spredning af coronavirus. Der mangler de allerede respiratorer og personale har arbejdet i sorte plasticsække i mangel af bedre beskyttelse.

- Det er klart, det spreder sig i New York. Mange bor småt, rejser med undergrundsbanen og går ud for at mødes med venner og familie, siger Jesper Steinmetz.

Et andet sted, der vokser på kortet over smittede med coronavirus i de her dage, er New Orleans.

- Det kan måske forklares med, at der i New Orleans var karneval for en måned siden, hvor folk dansede i den berømte bargade Burbon Street og smagte på hinandens drinks. Men mange af deltagerne er siden da rejst hjem, og de kan have taget smitten med sig.

- Det er allerede værre end Kina

Udfordringen er nu at gribe ind, inden den tikkende bombe eksploderer under USA's i forvejen hårdt prøvede sundhedsvæsen.

Men kampen mod coronavirus kan komme til at lide unde, at det er op til hver enkelt stat, hvordan man reagerer på udbruddet. Det er ikke noget, præsidenten kan bestemme fra Det Hvide Hus i Washington.

- USA er et gigantisk land med 330 millioner mennesker, som bor i 50 stater,hvilket svarer til, at de bor i 50 forskellige lande. Staterne bestemmer selv, om skoler og arbejdspladser skal lukke, og om der skal indføres udgangsforbud, siger Jesper Steinmetz.

- Og det betyder, at det meget sværere at få bugt med smitten i USA.

Og TV 2s korrespondent i USA forventer da også, at coronavirussen spreder sig mere og hurtigere over de kommende uger.

- Vi er allerede der, hvor det er værre her end i Kina, siger han fra sit hjem i Washington.

- I Kina man kan tvinge folk på sygehuset eller hjem bag lukkede døre, men der er slet ikke mulighed for at anvende de samme metoder her, for USA er et demokrati. Og derudover, elsker amerikanerne deres frihed.