Coronavirus

Tyskland: Hverdagen er ændret, nu hvor man kun må være to personer sammen

Nu tager Danmark første skridt mod et forbud mod forsamlinger på mere end to personer. I Tyskland kan man allerede efter fire dage mærke virkningerne.

En ny lov skal gøre det muligt for den danske regering at forbyde mere end to personer at opholde sig samme sted. Hvis regeringen vælger at sætte grænsen ved to personer, kommer de danske regler til at flugte med reglerne i Tyskland og Storbritannien, hvor man henholdsvis søndag og mandag indførte regler, der forbyder forsamlinger større end to personer.

Ligesom i de to andre lande indeholder de danske regler en undtagelse for familier, der gerne må fortsætte med at være sammen.

Må ikke stå og snakke

De første erfaringer fra Tyskland viser, at det er regler, der mærkes tydeligt i dagligdagen, fortæller TV 2’s korrespondent i Tyskland Uffe Dreesen.

Efter fire dage med såkaldt ”kontaktforbud” er der en synlig ændring i gadebilledet:

- Der er betydeligt færre mennesker på gaden. Reglen om, at man kun må være to mennesker sammen, medmindre man er en familie, har gjort en stor forskel. Hvis jeg for eksempel går sammen med min kone, så må vi ikke stoppe op og snakke, hvis vi møder vores nabo. Heller ikke selvom vi holdt den påbudte afstand. Det ville være en ulovlig gruppe, fortæller Uffe Dreesen fra Berlin.

Kontaktforbud

Den tyske regering indførte kontaktforbuddet søndag.

Det er mindre indgribende end et decideret udgangsforbud, for man har lov til at gå ud, hvis man har en god grund til det. Det kan være for at gå på arbejde, for at købe ind, for at hjælpe andre eller for at dyrke sport alene - som for eksempel at løbe en tur.

- Men ud over det så har man ikke lov til at opholde sig udenfor. Og det betyder virkelig noget, for eksempel i byens parker. Her må man ikke lægge sig på et tæppe på græsset eller sætte sig på en bænk i længere tid, også selvom man holder god afstand til andre. Det betragtes ikke som en lovlig grund til at være udenfor, fortæller Uffe Dreesen.

Og forbuddet bliver aktivt håndhævet af politiet, der har fået bedre tid til den opgave, nu hvor barer og værtshuse holder lukket:

- Der går grupper af betjente rundt i parkerne. De er ganske fredelige og rolige, men de fortæller folk, der ligger på græsset og nyder solen, at det altså ikke er tilladt, og at de skal gå hjem. Jeg hørte om en far, der fik en bøde, fordi han havde taget sin søn med på skateboardbane, der ellers var afspærret med polititape ligesom alle andre legeområder, fortæller han.

Gælder også derhjemme

Mens reglerne altså ikke gælder for familiemedlemmer, så gælder to-personers reglen også for besøg i private hjem.

- Jeg må ikke invitere min nabo ind, så vi er tre i lejligheden. Det er en regel, der hovedsageligt er indført for at forhindre store fester, fortæller Uffe Dreesen.

Foreløbigt har tyskerne taget godt imod kontaktforbuddet. De første meningsmålinger viser, at et flertal i den tyske befolkning er indforstået med reglerne.

Og der er endda tegn på, at befolkningen er ivrige med at melde det, hvis andre overtræder reglerne. Alene i den sydtyske storby München har myndighederne fået op mod 6.000 anmeldelser om folk, der overtræder reglerne.

- Folk er meget opmærksomme og ringer til politiet. Går man forbi en ejendom og ser tre mennesker på en altan, så tænker man uvilkårligt: ”Mon de har lov til det?”, siger Uffe Dreesen.

Lovforslaget fra den danske regering skal hastebehandles torsdag i Folketinget.