Coronavirus

Tysk plejehjem hårdt ramt af coronavirus - 10 beboere døde

Plejehjemmet St. Nikolaus i Würzburg. Scanpix/Ritzau

Myndighederne i Würzburg overvejer nu at evakuere et plejehjem, hvor både mange beboere og ansatte er smittet med coronavirussen.

Det er ikke bare i Sydeuropa, virussen har sat sygehuse og plejehjem i undtagelsestilstand.

På St. Nikolaus-plejehjemmet i sydtyske Würzburg er indtruffet det, som mange længe har frygtet: Nemlig at coronavirussen hærger blandt dem, som i kraft af deres alder og fysiske tilstand hører til de mest udsatte.

Dødsplejehjemmet i Würzburg

Bild

Foreløbig er 10 beboere på plejehjemmet afgået ved døden som følge af covid-19. Den seneste var en 88-årig mand, der døde mandag, og som de øvrige covid-19-tilfælde pådrog sig sygdommen på et tidspunkt, hvor han i forvejen var svækket.

Den dramatiske situation på det, avisen Bild kalder for ”Dødsplejehjemmet i Würzburg", er blevet forsidestof i Tyskland, hvor antallet af smittede ganske vist stiger støt, mens antallet af dødsfald på grund af sygdommen stadig er forbavsende lavt sammenlignet med lande som Italien og Spanien.

Würzburg er, som avisen Süddeutsche Zeitung skriver, blevet et eksempel på, hvad der kan gå galt under coronakrisen. Også selv om man egentlig ikke gør noget forkert.

Mindst 33 ansatte smittet

Situationen på St. Nikolaus-plejehjemmet var så desperat, at ledelsen tidligere på ugen appellerede om hjælp fra det tyske forsvar, Bundeswehr.

Plejehjemmet St. Nikolaus har de seneste dage oplevet 10 dødsfald, der kan relateres til coronavirus

På den regionale tv-kanal Bayrischer Rundfunk fortalte en ansat, at personalet ”var tæt på grænsen” efter for nogles vedkommende at have arbejdet 15 dage i træk uden så meget som en eneste fridag. Samtidig har plejehjemmet været plaget af mangel på det nødvendige beskyttelsesudstyr og testmuligheder.

For ikke bare den ene beboer efter den anden viste sig at være smittet med sygdommen, det samme gjorde mange af de ansatte.

At adskille smittede og ikke-smittede personer på et plejehjem er ekstremt vanskeligt

Johann Löw, sundhedsleder i Würzburg

Blandt beboerne har det foreløbig vist sig, at udover de 10 døde er 29 andre blevet smittet med covid-19. Blandt de 86 ansatte på plejehjemmet har 33 indtil videre vist sig at være smittet med coronavirus og er derfor blevet sat i karantæne.

Det er ansatte, der ellers er hårdt brug for i den nuværende situation, hvor plejehjemmet har været nødt til at indføre drastiske foranstaltninger i et forsøg på komme problemet til livs.

Men det har ikke været nemt.

- At adskille smittede og ikke-smittede personer på et plejehjem er ekstremt vanskeligt, siger Johann Löw, der er sundhedsleder i Würzburg.

Har ikke forladt værelserne i 14 dage

De smittede beboere har i næsten 14 dage ikke måttet forlade deres værelser og har kun kontakt til plejepersonale iført beskyttelsesudstyr.

Alle former for besøg er forbudt, og dermed er beboerne i realiteten underlagt en slags stuearrest. Noget, som især har været svært at forklare hjemmets mange demente.

Også de pårørende har været bragt i en svær situation. I dagevis har de været uden kontakt til plejehjemmet.

Flere har givet deres bekymringer og frustration til kende over for de lokale medier. Det gælder blandt andet den datter, der ikke kan forstå, at alle beboerne ikke for længst er blevet testet. Det gælder den ældre kvinde, der plejede at møde op hver dag for at made sin mand.

Indgangen til plejehjemmet St. Nikolaus

Nu er de begge smittet med coronavirus. Han i isolation på plejehjemmet, hun derhjemme i karantæne.

Forgæves appel om assistance

Hvordan smitten er kommet inden for dørene på St. Nikolaus-plejehjemmet, står hen i det uvisse.

Würzburgs overborgmester, Christian Schuchardt, vil over for den lokale avis Main Post ikke bekræfte en oplysning om, at smittekilden skulle have været en ansat på plejehjemmet.

Han nøjes med at slå fast, at smitten er kommet udefra. Enten fra pårørende, personale eller firmaer, der har haft deres gang på plejehjemmet.

Würzburgs appel om militær assistance har foreløbig været forgæves. Ifølge overborgmesteren var beskeden fra Bundeswehr, at man i den nuværende situation simpelthen ikke kunne undvære de 20 sanitetssoldater og den ene læge, byen havde bedt om.

Til gengæld er delstaten Bayern kommet Würzburg til undsætning med ekstra testudstyr, så man har kunnet gå i gang med systematisk at teste alle de nuværende 149 beboere.

Evakuering undervejs

I det hele taget så har den meget fokus på forholdene på plejehjemmet fået myndighederne til at overveje et ”strategiskifte”, som overborgmester Schuchardt fortæller til Süddeutsche Zeitung.

Myndighederne vil heller ikke længere afvise, at det kan komme på tale med en delvis evakuering af St. Nikolaus-plejehjemmet. Det har ledelsen ellers har været modstander af.

Både på grund af det overborgmester Schuchardt kalder den ”høje transportrisiko”, men også på grund af faren for, at smitten flytter med og på den måde skaber et nyt hotspot for infektioner.

Imens glæder pårørende og personale sig over, at det nu er flere dage siden, at virussen har krævet nye menneskeliv blandt beboerne på plejehjemmet i Würzburg. En lokal katastrofe i den store globale katastrofe, der kan sætte sygehuse og plejehjem i undtagelsestilstand. Også i Tyskland.