Udland

Senatet i USA godkender historisk stor coronahjælpepakke

Hjælpepakken skal tilgodese blandt andet hospitaler, skatteydere, små virksomheder og kernebrancher.

Det amerikanske Senat har natten til torsdag godkendt en økonomisk hjælpepakke med et stort flertal. Det skriver Reuters og Ritzau.

Hjælpepakken skal afbøde de økonomiske konsekvenser for virksomheder og personer, som udbruddet af coronavirus har medbragt.

Hjælpepakken er den største i amerikansk historie på op mod 2000 milliarder dollar. Det svarer til omkring 14.000 milliarder kroner.

- Hjælpepakken er tre gange så stor som hjælpepakkerne under finanskrisen. Det her har USA aldrig prøvet. Det er sket med en utrolig hast og er blevet forhandlet igennem Senatet på lidt over en uge, siger Jesper Steinmetz, TV 2s USA-korrespondent.

- Hvis de ikke fik gennemført den her gigantiske hjælpepakke, ville amerikanske liv blive ruineret, og virksomheder ville gå til grunde, siger han.

Penge til virksomheder og private

Den indeholder udbetalinger til amerikanske skatteydere, støtte til hospitaler, der skal købe udstyr, samt tilskud og lån til små virksomheder og kernebrancher.

Den amerikanske finansminister Steven Mnuchin vurderer, at pakken vil kunne opretholde amerikansk økonomi i tre måneder.

Men hvis beløbet ikke er nok, er Donald Trump parat til at gå tilbage til Senatet og bede om flere penge, sagde han forud for godkendelsen.

Trump: - Jeg vil underskrive den med det samme

Hjælpepakken bliver efter godkendelsen i Senatet sendt til afstemning i Repræsentanternes Hus. Der skal man stemme om forslaget fredag.

- Jeg opfordrer Repræsentanternes Hus til at godkende denne afgørende lovgivning og sende den videre til mig uden forsinkelse. Jeg vil underskrive den med det samme, sagde præsident Donald Trump onsdag aften amerikansk tid.

Nancy Pelosi, der er den demokratiske leder af Repræsentanternes Hus, sagde onsdag aften, at man er klar til at stemme om hjælpepakken, så snart den er sendt videre fra Senatet.

Næsten 70.000 smittede og 1000 døde

Antallet af smittede i USA er ifølge tal fra John Hopkins University næsten 70.000.

1000 amerikanere er døde af sygdommen.

Dermed er USA det tredje-hårdeste ramte land efter Kina og Italien.