Coronavirus

Region med 1,5 milliard mennesker påstår at have færre smittede end Danmark

Indien og Pakistan har sammenlagt en befolkning på over halvanden milliard mennesker.

Ifølge de officielle tal, så har Indien 27. marts klokken 14.00 843 bekræftet tilfælde af smitte med coronavirus. Nabolandet Pakistan har på samme tid 1252 registrerede tilfælde af smitte.

I Indien bor der godt 1,3 milliarder mennesker, i Pakistan knap 213 millioner.

Ud af befolkningerne i både Indien og Pakistan skulle smittetallet i alt være 2095, hvilket er omkring det samme som i Danmark, hvor der bor 5,6 millioner mennesker og er 2010 bekræftet tilfælde.

Virkeligheden er formentlig således, at antallet af smittede i Indien og Pakistan er langt højere, siger TV 2s mellemøstkorrespondent, Benjamin Kürstein.

- Indtil videre har de officielle smittetal været relativt lave i både Pakistan og Indien, men flere eksperter frygter, at det reelle antal smittede kan være langt højere, og at de lave tal mere skal ses som et udtryk for, at de to landes sundhedssystemer ikke har kapacitet til at opspore og teste de smittede.

Frygt for iransk coronasmitte i Pakistan

Selvom de to lande melder om imponerende lave smittetal, så er det ikke ensbetydende med, at de ikke bakser med sygdom. For ifølge Benjamin Kürstein er begge lande hærget af blandt andet tuberkulose.

- Derfor vil en corona-epidemi være en stor udfordring for de to landes i forvejen skrøbelige sundhedssystemer, siger Kürstein.

Frygten for, at Irans store corona-epidemi kan have krydset landegrænsen til Pakistan er også begyndt at brede sig. For Pakistan deler en lang og usikker grænse med Iran, der er et af de lande, der er hårdt ramt af corona-virus.

Derfor frygter man, at der kan være et stort antal smittede, som har taget smitten med retur fra Iran, og kan sprede den yderligere i landet, forklarer Benjamin Kürstein.

- Den pakistanske premierminister, Imran Khan, har indtil videre også afvist at indføre et egentligt udgangsforbud i landet, da han mener, det vil have katastrofale konsekvenser for den store del af den pakistanske befolkning, der lever i fattigdom, siger Kürstein.

Indien har netop indført verdens største udgangsforbud

Den indiske befolkning fik kun fire timers varsel, da premierminister Narandra Modi tirsdag aften annoncerede udgangsforbud og en total nedlukning af landet. Brud på forbuddet bliver mødt med hård hånd, hvilket ses på videoer fra landet.

- I Indien, der har over 1,3 milliarder indbyggere, er der især frygt for, at smitten kan sprede sig hurtigt i landets megabyer, siger Benjamin Kürstein med henblik på, at det også er årsagen til de voldsomme tiltag fra premierminister Modi.

Under svineinfluenza-pandemien i 2009 havde Indien 44.987 bekræftede tilfælde af smitte samt 2728 dødsfald. Omkring en fjerdedel af alle Indiens smittede var i storbyen Delhi. Under coronavirus-pandemien har storbyer også været særligt udsat for smitte.

Da udbruddet begyndte, havde det sin start i millionbyen Wuhan i Kina, hvor det lynhurtigt spredte sig og smittede titusindvis af mennesker.

Og nu, hvor coronavirussen har fået fat i New York City, er antallet af smittede også vokset drastisk i USA.

For otte dage siden, torsdag 19. marts, var der 13.779 bekræftede tilfælde af coronasmitte i USA. Fredag klokken 14.00 er det tal over 85.000. Næsten 40.000 af dem befinder sig i delstaten New York.