Coronavirus

Forskere i opråb til den svenske regering: - Prisen for det kommer til at være hundredvis, hvis ikke tusindvis, af liv

Forskere forsøger at råbe den svenske regering, med statsminister Stefan Löfven i front, op i et åbent brev.  Tt News Agency / Ritzau Scanpix

Regeringen i Sverige bør begrænse kontakten mellem mennesker kraftigt og teste betydeligt flere for smitte, mener forskerne.

Forskere mener, at myndighederne i Sverige har lagt en forkert taktik for dagen i håndteringen af coronavirus.

2000 svenske forskere har derfor underskrevet et åbent brev til regeringen i landet, der påpeger netop dette.

Det skriver det svenske medie Dagens Nyheter.

Regeringen bør begrænse kontakten mellem mennesker kraftigt og teste betydeligt flere for smitte, i stedet for kun at at teste de patienter, der har brug for indlæggelse, og sygehuspersonalet for coronavirus, mener de.

Underskriver: - Det er ganske kynisk

- Jeg sidder med følelsen af, at de vil sprede smitten for at få immunitet, men det er ganske kynisk, fordi prisen for det kommer til at være hundredvis, hvis ikke tusindvis, af liv, siger Olle Kämpe, der er en af underskriverne og forsker i immunologi ved Karolinska Instituttet, til Dagens Nyheter.

I Sverige er de restriktioner, som er indført i forsøg på at mindske coronasmitten, ikke lige så strenge, som i andre dele af verden.

Det er tilladt at have forsamlinger på maksimalt 500 mennesker, og blandt andet skoler, daginstitutioner, restauranter, fitnesscentre og offentlige arbejdspladser holder stadig åbent.

- Indtil vi får bedre overblik over situationen, tror jeg, at det er en god idé at lukke skoler, restauranter og underholdningsbranchen, siger Olle Kämpe.

Udover at flere bør testes, understreger Olle Kämpe også, at de syge skal isoleres fra omverdenen. Olle Kämpe er desuden selv i isolation.

Minister: Vi lytter til myndighederne

Den svenske socialminister Lena Hallengren har svaret på brevet.

- Jeg noterer mig, at der er mange diskussioner i gang om, hvordan vi skal bekæmpe smitten på bedste måde, og jeg byder engagementet velkommen i det her vigtige spørgsmål. Vores arbejde baserer sig på ekspertmyndighedernes vurderinger, i særdeleshed Folkhälsomyndighetens (de svenske sundhedsmyndigheder, red.), skriver hun i et skriftligt svar til det svenske nyhedsbureau TT.

Antallet af dødsfald relateret til coronavirus i Sverige er de seneste dage steget eksplosivt.

Onsdag nåede det samlede antal op på 62 dødsfald. Det er mere end en fordobling på bare to døgn.

Godt 2500 smittetilfælde er blevet bekræftet i landet.