Udland

Danmark skal teste mere - sådan gør vores nabolande

Lande som Island og Norge tester betydeligt mere end Danmark, mens andre af vores tætteste naboer tester mindre.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har kritiseret lande som Danmark for at teste for lidt – en kritik, som EU torsdag har tilsluttet sig.

Det sker, efter stats- og regeringschefer torsdag har mødtes til en videokonference.

- Danmark er ikke det eneste land, der kritiseres for ikke at teste nok. Nu lyder meldingen fra EU, at alle lande skal teste meget mere – og det skal være nu, fortæller TV 2’s EU-korrespondent Lotte Mejlhede fra Bruxelles.

Onsdag kom Sundhedsstyrelsen kritikken fra EU i forkøbet, da den meddelte, at Danmark nu skal teste 5000 mennesker om dagen - og på sigt endnu flere. Hidtil har man kun testet omkring 1000 per dag.

Sådan tester vores nabolande

I dag er det sådan, at nabolande som Island og Norge tester betydeligt mere end Danmark. Mens andre nabolande som Østrig, Sverige og Storbritannien ligger tættere på Danmarks niveau - Østrig lidt over, og Sverige og Storbritannien lidt under Danmark i testhyppighed.

Også et land som Tyskland har testet betydeligt mere intensivt end Danmark, selvom der ikke findes præcise tal for landet.

Ifølge sundhedsminister Jens Spahn har Tyskland i løbet af den sidste uge gennemført mellem 300.000 og 500.000 tests.

- Sandsynligvis flere end i noget andet land, sagde sundhedsministeren på en pressekonference torsdag.

Da Sundhedsstyrelsen onsdag meldte ud, at man ville sætte mere skub i testningen, var det med ambitionen om at gøre som Norge. Norge har til dato testet 1379 ud af hver 100.000 indbyggere – i relative tal er det mere end fem gange så mange som Danmark, der har testet 285 ud af hver 100.000 indbyggere.

Selvom Norge tester betydeligt flere, end vi har gjort i Danmark, så er strategien ligesom i Danmark at prioritere, hvem der skal testes.

- Vi tester dem, der har mest behov, siger Line Vold fra Folkehelseinstituttet (FHI) til avisen Verdens Gang.

- Når vi tester, er det vigtigt, at vi følger op med tiltag. Det er derfor, vi ikke tester dem, der sidder i karantæne efter et udlandsophold. Tiltaget ville være at sætte dem i karantæne, og de sidder allerede i karantæne. Så det ville ikke være ressourcemæssigt forsvarligt, mener vi. Vi vil hellere bruge ressourcerne på målrettet testning, der hvor det giver størst effekt, siger hun.

Ændret strategi

Den danske politik for testning har ændret sig flere gange undervejs i coronakrisen.

12. marts ændrede Danmark strategi, fordi man erkendte, at man ikke længere kunne holde smittespredningen under kontrol. I stedet satsede man på at afbøde smittespredningen og valgte kun at teste personer i særlige risikogrupper.

Det var i direkte modstrid med WHO’s anbefalinger:

- Test, test, test, lød den siden så berømte opfordring fra WHOs generalsektretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, få dage efter, at Danmark havde besluttet ikke længere at teste så mange.

Dengang afviste Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, at den opfordring var rettet mod et land som Danmark, der bevidst havde valgt en anden strategi.

Vil stadig vælge

Men nu har Danmark så skiftet strategi igen og vil nu teste langt flere – men stadig efter en prioritetsliste, der udpeger særlige grupper som syge, ældre og plejepersonale som dem, der i første omgang skal testes.

Beslutningen om at teste flere er taget, efter sundhedsminister Magnus Heunicke (S) gik ud og offentligt kritiserede Sundhedsstyrelsens strategi:

- Jeg er ikke tilfreds med det punkt i strategien om fortsat at teste fortrinsvis alvorligt syge. Det er en for snæver målgruppe. Der burde man teste langt flere, sagde sundhedsministeren.

Hjælp fra universiteter

Sundhedsstyrelsen har forklaret strategien om færre test med, at man ikke havde kapacitet til at teste mange flere.

Det blev onsdag kritiseret af en række universiteter og forskningsinstitutioner, der siger, at de har kapacitet til at udføre tusindvis af tests hver dag på sundhedsmyndighedernes vegne, hvis man ønsker det.

- Det er svært at se en øvre kant i forhold til testvolumen. Der er rigtig mange laboratorier, som har denne type maskiner. Behovet kan nærmest bare vurderes centralt, siger Peter Kamp Busk, der er lektor i medicinalbiologi på Roskilde Universitet og en af initiativtagerne til universiteternes tilbud til sundhedsmyndighederne, til TV 2.