Coronavirus

Vi hamstrer mange steder i verden - men vi går efter forskellige ting

I USA er der gang i våbenhandlen, mens russerne først og fremmest skal have styr på forsyningen af boghvede.

Æg, gær og toiletpapir blev revet af hylderne, da statsminister Mette Frederiksen torsdag 11. marts gik på talerstolen og igangsatte nedlukningen af Danmark.

Men det er ikke kun i danske supermarkeder, at man de seneste uger har oplevet hamstring som følge af den aktuelle coronapandemi i store dele af verden.

Toiletpapir, pasta og dåsemad er populære gengangere i flere lande, men der er også varer, der i den grad skiller sig ud.

Russerne hamstrer boghvede, amerikanerne våben

I Rusland er boghvedekorn en særdeles populær spise, og det er til at se i supermarkederne, hvor salget af boghvede i perioden 9.-15. marts steg med hele 66 procent i forhold til normalen.

- I Danmark værdsætter vi jo dåsemad, men her er det boghvede, der står i skabene. Og det er også det, som russerne først og fremmest har købt, siger TV 2's Rusland-korrespondent Claus Bo Reinholt.

På den anden side af Atlanterhavet har man i USA de seneste uger oplevet en kraftig stigning i antallet af smittede. Og sideløbende har man også oplevet en markant stigning af våbensalget.

Eksempelvis har Ammo.com, der er en af USA's førende forhandlere af ammunition, ifølge mediet CNN øget salget med 68 procent inden for den seneste måned.

Herunder kan du læse, hvordan TV 2's udsendte korrespondenter oplever, hvordan befolkningen i deres respektive lande forholder sig til det at handle under coronakrisen.

Se, hvordan der hamstres verden over

  1. Italien

    Pasta og dåsetomater

    Italien er det land i Europa, der er hårdest ramt af coronavirus, og det er også det europæiske land, hvor udbruddet har stået på i længst tid. Det er også noget, man fornemmer i forhold til fødevaresituationen i støvlelandet. 

    - Vi er jo langt foran hernede, så det er et overstået kapitel. Folk har fattet, at der nok skal komme mad på bordet. Men i starten drønede folk ud og købte pasta og dåsetomater, siger Eva Ravnbøl. 

  2. Frankrig

    Baguettes

    Mængden af varer på de franske butikshylder er i det store hele uforandret, og det skyldes ifølge Ulla Terkelsen, at franskmændene handler ind på en helt anden måde end i andre europæiske lande. 

    - I Danmark handler man ind på den her amerikaniserede måde, hvor man går i store supermarkeder og handler stort ind. De store supermarkeder er der også i Frankrig, men der er også massevis af små butikker – slagtere, vinhandlere, grønthandlere, bagere og så videre – og det gør, at der er mange steder, hvor man kan handle ind, og derfor opstår der ikke de her lange køer, siger Ulla Terkelsen.

    Dog har flere bagere i Frankrig oplevet et stigende salg af baguettes. Eksempelvis fortæller ejeren af en parisisk bager, at de har fordoblet salget af det lange bagværk. 

    - Vi har kunder, der normalt ville købe en halv eller hel baguette, som nu køber fire eller fem stykker, som de fryse ned, hvis der skulle komme strengere restriktioner, siger bageren Addenour Koriche til AFP. 

  3. Spanien

    Brød, æg, toiletpapir, håndsprit og alkohol

    I Spanien har myndighederne - som i flere andre lande - de seneste uger gjort meget ud af at forklare befolkningen, at der er varer nok, men det har ikke forhindret en kortvarig periode med hamstring. 

    -  Da de indførte udgangsforbuddet, var der tomt på de hylder, hvor der skulle være brød, æg og toiletpapir. Og så har der været lidt hamstring af vigtige ting som håndsprit. Alkohol har også været totalt udsolgt, men det var det i lang tid op til nedlukningen, siger Jeppe Krogager. 

  4. Tyskland

    Pasta, toiletpapir, mel, sukker og dåsemad

    Tirsdag 17. marts lukkede store dele af Tyskland ned, hvor blandt andet grænsen til Danmark blev lukket - og her spredte der sig en panikstemning, der førte til hamstring i de tyske supermarkeder. Det fortæller Uffe Dreesen.

    - Afdelingerne med pasta og toiletpapir ligner stadigvæk ikke sig selv. Der er kommet en smule nu, men de andre dage har der ikke været noget. I går kunne man se, at der var kommet nye forsyninger, men i sidste uge blev tingene allerede udsolgt om mandagen, siger Uffe Dreesen. 

  5. England

    Toiletpapir, desinfektion, pasta, dåsemad og langtidsholdbar mælk

    Storbritannien er blevet ramt at smittespredningen senere end flere de andre europæiske lande, og det har haft en påvirkning på briternes måde at handle på. 

    - Herovre har man købt stort ind længe, så vi har ikke oplevet hamstring på samme måde som andre steder, hvor det er eksploderet i løbet af to dage, siger Divya Das. 

    Selve fødevareforsyningen er ikke et problem, men der er udfordringer med, at enkelte befolkningsgrupper har svært ved at handle de nødvendige ting

    - Der er en udfordring med de ældre, de svage og sundhedspersonalet ikke kan få handlet. Derfor har de fleste supermarkeder allokeret en time hver morgen, hvor de tre grupper kan komme ind og handle før alle andre. 

  6. Rusland

    Boghvede og toiletpapir

    Udbruddet af coronavirus har nu også gjort sit indtog i Rusland, hvor præsident Vladimir Putin onsdag har valgt at udskyde den planlagte folkeafstemning om en række forfatningsændringer, der skal tillade ham at stille op til præsidentvalget endnu en gang. 

    Og selvom der endnu ikke opleves hamstring i store mængder, så er særligt én vare alligevel svær at opdrive: 

    - Det er først og fremmest boghvede, der står i høj kurs i den her del af verden – ikke kun i Rusland, men i hele Østeuropa. Det kan ligge i et skab i rigtig lang tid, siger Claus Bo Reinholdt. 

  7. USA

    Toiletpapir, desinfektion, kød, pasta og våben

    I USA oplever de en kraftig stigning af antallet af smittede amerikanere med coronavirus. Men til trods for en nedlukning af store dele af det amerikanske system, så er fødevarepanikken ikke begyndt at sprede sig. 

    - Vi oplever meget det samme som i Danmark, at det er toiletpapir og alle former for desinficerende midler, der er væk fra hylderne, siger Jesper Steinmetz. 

    Udover fødevarer og praktiske ting har også landets våbenhandlere haft travl den seneste tid, og det er er der en god forklaring på. 

    - Flere butikker er ved at løbe tør for fødevarer. Og det er jo vand på møllen for de amerikanere, der ønsker et våben. De stoler ikke på myndighederne, hvis de kommer i en situation, hvor folk vil røve deres hjem for at tage deres mad, siger Jesper Steinmetz. 

  8. Kenya

    Mælk, mel, ris og sukker

    I Kenya er antallet af registrerede smittetilfælde fortsat på et lavt niveau i forhold til, hvad vi har set i Europa og Asien. Men det ændrer ikke på, at man frygter en epidemi i landet, og derfor har der også været en kort periode med hamstring af dagligvarer, fortæller Ole Vestergaard, der forlod landet for en uge siden. 

    - Jeg oplevede et af de sidste døgn dernede, at der var med hamstring i supermarkederne og på markederne. Så normaliserede situationen sig hurtigt, og der var ikke mangelvarer.