Pandemien blev forudset igen og igen, men advarslerne blev ikke taget alvorligt

Eksperter hos FN, rigmanden Bill Gates og spåmanden Nostradamus får alle æren for at have forudset corona-epidemien. Her er en gennemgang.

Burde vi have vidst det?

Verden er ikke forberedt

Rapport fra sundhedspanel under FN i 2019

Alts√•, at en virus lurede lige om hj√łrnet, og verden var tre m√•neder fra at lukke ned.

Hvis nogen havde sagt det i efteråret 2019, var der næppe mange, som havde taget det alvorligt.

Faktisk var der nogle, der sagde det.

Ikke bare sidste år, men igen og igen og igen de seneste årtier.

Læger, forskere, forfattere og spåkoner fortalte os, at verden stod på kanten af en pandemi, men da den endelig ramte, kom det alligevel som et chok, der kom bag på de fleste.

Det er forudsigelserne, denne artikel handler om.

B√•de dem fra forskerne, og de lidt mere kul√łrte af slagsen, som lige nu florerer i stor stil p√• de sociale medier.

Vi begynder med de forudsigelser og advarsler, som vi nok burde have lyttet til.

FN, september 2019

Det er blot et halvt år siden, at et panel af internationale sundhedseksperter under FN, Verdensbanken og Verdenssundhedsorganisationen WHO kom med en meget skarp advarsel om en forestående pandemi.

- Der er en meget √¶gte trussel om en hurtigt bev√¶gelig, meget d√łdelig pandemi fra et patogen, der angriber luftvejene. Det kan dr√¶be mellem 50 og 80 millioner mennesker og udslette fem procent af verdens√łkonomien. En global pandemi p√• den skala vil v√¶re katastrofal og skabe store √łdel√¶ggelser, ustabilitet og usikkerhed. Verden er ikke forberedt, st√•r der i rapporten fra FN-panelet Global Preparedness Monitoring Board med den tidligere norske statsminister Gro Harlem Brundtland i spidsen.

Panelet udgav sin f√łrste rapport, 'A World at Risk' onsdag 18. september 2019 og advarede om, at truslen nok heller ikke ville blive taget alvorligt denne gang.

- Alt for l√¶nge har vi tilladt en cyklus med panik og fors√łmmelse, n√•r det kommer til pandemier ‚Äď vi √łger indsatsen, n√•r der er en alvorlig trussel, og s√• glemmer vi hurtigt alt om det, n√•r truslen forsvinder. Det er tid til handling, st√•r der i rapporten.

Robert G. Webster, virolog, december 2019

Hvis navnet Robert G. Webster virker bekendt, kan det v√¶re, at du har h√łrt om fugleinfluenza.

Robert G. Webster er virolog ved Otago Universitetet på New Zealand, og det var ham, der i 2003 sammen med sine kolleger opdagede den nye influenzatype med det videnskabelige navn H5N1.

I december 2019 udgav den ber√łmte virolog bogen 'Influenzaj√¶geren', hvor han skriver om muligheden for en ny d√łdbringende pandemi.

- Svaret er ja. Det er ikke bare en mulighed, det er et sp√łrgsm√•l om tid, f√łr det sker, skriver Robert G. Webster.

Han ansl√•r, at millioner vil d√ł, f√łr en eventuel pandemi bremses.

- Naturen vil p√• et tidspunkt igen udfordre menneskeheden med en virus magen til den fra 1918. Vi er n√łdt til at v√¶re forberedt, skriver han i bogen.

USA's efterretningstjenester, januar 2019

USA's efterretningstjenester udgiver hvert år en rapport, som beskriver truslerne mod nationens sikkerhed. Og så sent som i 2019 advarede tjenesternes topchef Daniel R. Coats specifikt mod en pandemi i rapporten.

- Vi ansl√•r, at USA og resten af verden forbliver s√•rbare over for den n√¶ste influenzaepidemi eller udbrud af en smitsom sygdom i stor skala. Det kan f√łre til massiv d√łdelighed og handicap, p√•virke verdens√łkonomien i alvorlig grad, presse de internationale ressourcer og √łge anmodningerne om hj√¶lp fra USA, st√•r der i rapporten.

Der skulle efter planen være udkommet en tilsvarende rapport om truslerne mod USA for 2020.

Offentligg√łrelsen af rapporten, der skulle v√¶re udkommet 12. februar, er imidlertid blevet bremset af landets pr√¶sident, Donald Trump.

If√łlge Time Magazine var passagen om truslen fra en mulig pandemi stadig med i det f√łrste udkast, men nu er det uvist, hvorn√•r og i hvilken form rapporten udkommer.

Bill Gates, april 2018

Rigmanden Bill Gates har gentagne gange advaret om, at verden slet ikke er godt nok forberedt på en pandemi.

For eksempel under en paneldebat i 2018, der var arrangeret af Massachusetts Medical Society og New England Journal of Medicine.

Her sagde Bill Gates, at en global pandemi meget vel kunne komme inden for et √•rti. Under debatten, der i √łvrigt stadig kan ses p√• Facebook, viste Bill Gates en simulation af, hvad der ville ske, hvis verden blev ramt af et influenzaudbrud magen til Den Spanske Syge i 1918.

If√łlge rigmandens tal ville 30 millioner menneske d√ł i l√łbet af seks m√•neder, fordi verden var d√•rligt forberedt.

- Hvad angår biologiske trusler, så bliver det ikke taget alvorligt. Verden må forberede sig på pandemier på samme alvorlige måde, som man forbereder sig på krig, sagde Bill Gates.

Beredskabsstyrelsen i Danmark, 2008

Efter udbruddet af fugleinfluenza i 00'erne udgav Beredskabsstyrelsen i Danmark en pjece om, hvordan virksomheder, borgere og myndigheder skulle forholde sig ved en svær pandemi.

- Der hersker ikke tvivl om, at vi igen vil opleve en pandemi. Ingen kan imidlertid sige, hvornår den kommer, eller hvor alvorlig den vil være, står der i pjecen, der er specifikt rettet mod en "svær" pandemi.

- Det kan ikke udelukkes, at der kan komme en sv√¶r pandemi, som i omfanget af sygelighed (om end n√¶ppe d√łdelighed) n√¶rmer sig Den Spanske Syge. Det er den sidstn√¶vnte situation, denne vejledning retter sig mod.

I pjecen er der også beskrevet et muligt scenarie for smittespredningen.

- De f√łrste udbrud konstateres i Syd√łstasien, men p√• under en m√•ned ses de f√łrste tilf√¶lde i Danmark, efter at flypassagerer har bragt virus med sig til lufthavne i Europa og videre p√• tv√¶rs af landegr√¶nser, st√•r der i piecen, som ogs√• forudser den situation, sundhedsv√¶senet nu st√•r i:

- Pandemien medf√łrer en kraftig stigning i l√¶gekonsultationer, udskrivning af recepter, hjemmebes√łg, hospitalsindl√¶ggelser m.v., som s√¶tter sundhedssektoren under alvorligt pres.

Forskere fra Hong Kong, oktober 2007

Lungesygdommen SARS, der h√¶rgede Syd√łstasien i 2003, minder meget om den coronavirus, som nu s√¶tter sit pr√¶g p√• verden.

I modsætning til coronavirus lykkedes det at inddæmme SARS, og sygdommen forsvandt.

I 2007 studerede en gruppe læger i Hong Kong, hvor smitten kom fra, og de fandt frem til, at en gruppe flagermus bærer coronavirus, som kan sprede sig til mennesker, men kun hvis flagermusene smitter andre dyrearter.

Flagermus af arten hesteskonæser er udbredt i Kina, hvor folk samtidig har tradition for at spise alle mulige forskellige dyrearter eller bruge dem som medicin.

Så allerede i 2007 advarede forskerne fra Hong Kong om, at der lurede en katastrofe i Kina.

- Tilstedeværelsen af en stor forekomst af SARS-lignende virusser i hesteskonæser sammen med en kultur for at spise eksotiske dyr i det sydlige Kina er en tidsindstillet bombe, skrev forskerne dengang i Journal of Clinical Microbiology.

I jagten på, hvor den nye coronavirus stammer fra, er netop hesteskonæser blevet udpeget som den mest sandsynlige art.

Sylvia Browne, spåkone, 2008

Dette er en af de forudsigelser, der i √łjeblikket florerer p√• sociale medier, og som har mere karakter af et tilf√¶lde end en reel forudsigelse.

Den amerikanske forfatter og tv-spåkone, Sylvia Browne, skrev i 2008 en bog om dommedag.

I bogen, der på engelsk hedder 'End of Days: Predictions and Prophecies About the End of the World, skriver Sylvia Browne om en pandemi i 2020.

- Omkring 2020 vil en alvorlig lungebetændelses-agtig sygdom sprede sig over hele verden, angribe lungerne og bronkierne og modstå alle kendte behandlingsformer, skriver hun i bogen.

Hun skriver også, at sygdommen vil forsvinde lige så pludseligt, som den kom.

Her skal det bem√¶rkes, at coronavirus ikke er en "alvorlig lungebet√¶ndelses-agtig sygdom", men en luftvejsinfektion, der kan f√łre til lungebet√¶ndelse.

Og i skrivende stund er sygdommen ikke forsvundet.

Sylvia Browne, der i √łvrigt var d√łmt for bedrageri flere gange, d√łde i 2013, s√• der er ikke mulighed for at stille hende uddybende sp√łrgsm√•l.

Dean Koontz, forfatter, 1981

Dette er ogs√• en af de forudsigelser, der i √łjeblikket florerer p√• sociale medier, og som har mere karakter af et tilf√¶lde end en reel forudsigelse.

I 1981 skrev forfatteren Dean Koontz romanen '√ėjne i M√łrket', hvor en d√łdelig virus fra et laboratorium begynder at sl√• mennesker ihjel.

I de nyeste udgaver af bogen hedder virussen Wuhan-400, og det har sat gang i konspirationsteorierne.

Udbruddet af coronavirus begyndte i den kinesiske by Wuhan, men det er også det eneste sygdommen har til fælles med forfatterens fiktive virus.

Faktisk hed virussen i Koontz's bog oprindeligt Gorki-400 og stammede fra Sovjetunionen - altså lige ind til 1989, hvor Den Kolde Krig sluttede, og forfatteren ændrede navnet.

I bogen har virussen en d√łdelighed p√• 100 procent, og den smitter efter bare fire timer i kroppen. Coronavirus opf√łrer sig helt anderledes.

I modsætning til i bogen stammer coronavirus formentlig fra flagermus og ikke fra et laboratorium i Wuhan. Inkubationstiden er mindst 24 timer.

Nostradamus, læge og astrolog, 1555

Ud over at have forudset jordens undergang får den franske spåmand af og til æren for at have forudset hændelser som Adolf Hitlers opstigen til magten og Londons brand i 1666.

Og folk på internettet har allerede været i gang med at nærlæse hans 942 firelinjers vers med forudsigelser for at finde en der passer på udbruddet af coronavirus.

Det bedste bud i hans udgivelse fra 1555 er lige nu dette vers:

"Fra det forg√¶ves foretagende, √¶re og un√łdige beklagelser.

Sejlb√•de kastet omkring mellem latinerne, kulde, sult, b√łlger.

Ikke langt fra Tiberen er landet plettet af blod.

Og mangfoldige sygdomme vil ramme menneskeheden."

Tiberen er navnet p√• den flod, der l√łber gennem Rom, og da Italien lige nu er h√•rdt ramt, kan nogen se en sammenh√¶ng - d√łm selv.

Nostradamus har i √łvrigt f√•et lidt hj√¶lp p√• internettet, da der tilsyneladende ikke findes mere pr√¶cise sp√•domme i hans v√¶rker.

Derfor florerer der lige nu en opdigtet tekst p√• sociale medier om, at "der vil komme et tvillinge√•r (2020), fra hvilket der vil rejse sig en dronning (corona), der vil sprede en pest (virus) i et land med syv h√łje (Italien)".

Den er ikke skrevet af Nostradamus, og teksten findes ikke i hans værker.