Mens antallet af smittede eksploderer, overvejer Trump at lukke USA op til pĂĄske: - Et smukt tidspunkt

For anden dag i træk har USA konstateret klart flest nye coronatilfælde, og over halvdelen af befolkningen er nu underlagt en form for udgangsforbud.

Europa er ifølge sundhedsorganisationen WHO det nuværende epicenter for coronavirussen, men organisationen har udtrykt bekymring for, at USA kan overtage den titel.

Og at dømme ud fra tallene af nye konstaterede smittetilfælde, så er det godt på vej. Data for det seneste døgn fra Johns Hopkins Universitetet viser, at USA har konstateret 9900 nye tilfælde. Det er lige så mange som Spanien og Italien - de to værst ramte europæiske lande - tilsammen.

De nye tal følger i hælene på en dag, hvor USA havde 10.600 tilfælde. Det vil altså sige, at amerikanerne har fundet over 20.000 tilfælde på to døgn. Det er blot 2000 færre end alle Frankrigs tilfælde og 4000 færre end Irans.

New York har syv procent af alle verdens tilfælde

USA er nu oppe på knap 55.000 tilfælde i alt, og tallene viser altså ingen tegn på at være dalende. Med den nuværende frekvens af nye tilfælde vil USA om bare tre dage overhale Kina som landet med flest registrerede smittetilfælde totalt.

- Vi har ikke formået at flade kurven ud, tværtimod. Den kommer til at toppe på et højere niveau, end vi troede, og den vil toppe før, end vi troede. Det er en rigtig skidt kombination, sagde Andrew Cuomo, New Yorks guvernør, tirsdag.

Han fortalte, at der er frygt for, at staten New York alene kan nå 140.000 smittetilfælde indenfor de næste par uger. Det vil altså næsten være en fordobling af Kinas tilfælde i bare én amerikansk stat. Allerede nu har New York omkring 26.000 tilfælde, hvilket svarer til syv procent af alle tilfælde på verdensplan - og ifølge Cuomo fordobles det tal hver tredje dag.

Derfor råder USA nu alle, der har været i New York inden for de seneste 14 dage, til at gå i isolation i to uger.

Voldsom acceleration

Med 783 døde - heraf 192 i New York City - har landet langt færre døde end mange andre lande, men også den kurve er begyndt at stige hurtigere end tidligere.

I løbet af det seneste døgn er 225 personer døde, hvilket næsten er en fordobling af det samlede dødstal indtil da. Det var den slags kurver, Italien begyndte at se, da pandemien for alvor fik fat der.

- Vi ser nu en meget voldsom acceleration i tilfælde i USA, og derfor er det muligt, at det kan blive det nye epicenter. Det er et meget stort udbrud, der hele tiden stiger i intensitet, siger Margaret Harris, talskvinde for WHO, til Reuters.

- Et smukt tidspunkt

Alligevel fastholder USA's præsident, Donald Trump, at det snart er på tide at lukke landet op igen og begynde at skrue ned for forholdsreglerne - forholdsregler, der ellers har vist sig at kunne knække kurverne andre steder.

- Jeg giver det to uger. På mandag eller tirsdag er det omkring to uger, og så vil vi se på det, og give det lidt mere tid, hvis det er nødvendigt. Vi er nødt til at lukke det her land op, sagde Trump på et pressemøde tirsdag, hvor han desuden specificerede, at restriktionerne formentlig vil blive fjernet omkring påske.

Han blev spurgt til, hvem der havde fundet pĂĄ at fjerne restriktionerne allerede til pĂĄske og svarede, at det var ham selv.

- Jeg tænkte, at det var et smukt tidspunkt. En smuk tidslinje.

Over halvdelen af befolkningen under udgangsforbud

Eksperterne er imidlertid ikke i tvivl: Hvis Trump letter restriktionerne, vil det betyde langt flere smittede og langt flere dødsfald. Tværtimod skal der strengere restriktioner til.

- Vi kommer til fuldstændig at overvælde vores hospitalssystem uden strengere restriktioner. Mange systemer er allerede nu presset til det yderste. Se bare på Italien, de lavede strengere restriktioner og alligevel døde rigtig mange mennesker. Det giver absolut ingen mening at lette dem nu, fastslår Tina Tan, der arbejder på Lurie-hospitalet i Chicago og sidder i bestyrelsen for den amerikanske sammenslutning mod smitsomme sygdomme, til CNBC.

Anbefalingen fra Tina Tan og resten af lægestanden skaber tilsyneladende mere genklang hos USA's guvernører og borgmestre end hos præsidenten. Flere og flere amerikanske stater og storbyer indfører strenge restriktioner, og fra onsdag morgen amerikansk tid vil omkring 55 procent af amerikanerne være underlagt en form for udgangsforbud.