Coronavirus

Gangstere indfører deres eget corona-udgangsforbud i Rios slum

Mens den brasilianske præsident afviser drastiske indgreb over for coronasmitte, griber den organiserede kriminalitet nu ind.

De kriminelle i Rio de Janerios berygtede slumkvarterer har nu indført deres eget udgangsforbud for at bekæmpe coronasmitte.

Når regeringen ikke vil gøre det rigtige, så gør den organiserede kriminalitet det

Meddelelse fra organiserede kriminelle i Rio

Det sker i protest mod, at den højreorienterede præsident Jair Bolsonaro fortsat affærdiger coronasmitten som ”en lille forkølelse” og afviser at indføre drastiske forholdsregler over for smittespredningen.

- Når regeringen ikke vil gøre det rigtige, så gør den organiserede kriminalitet det, skrev de kriminelle bander ud i en ”officiel” meddelelse til befolkningen.

De indførte natligt udgangsforbud i en række af Rio de Janerios favelaer fra klokken otte mandag aften (midnat dansk tid) og advarede indbyggerne mod at overtræde det:

- Enhver, der ses på gaden efter dette tidspunkt, vil lære at respektere sin næste, lød det i meddelelsen.

Omkring en fjerdedel af Rios befolkning – knap halvanden million mennesker – bor i de tætte slumkvarterer omkring byen, og her frygter man en voldsom stigning i smittetilfælde.

Brasilien har indtil videre knap 2000 konstaterede coronasmittede og 34, der er døde af smitten.

- Det ironiske er, at sygdommen er bragt hertil af de rige, i fly, men det er blandt de fattige, den vil eksplodere, siger Paulo Buss fra Fiocruz, der er et af Brasiliens mest anerkendte forskningscentre i sundhedsspørgsmål, til nyhedsbureauet AFP.

"Hysteri"

Den brasilianske præsident, Jair Bolsonaro, har konsekvent afvist at indføre forholdsregler som dem, man har set andre steder i verden for at stoppe smittespredningen.

Og han raser over lokale guvernører, der på egen hånd har gjort noget omkring storbyer som Rio og Sao Paulo, hvor skoler og de populære badestrande er blevet lukket.

Han kalder coronasmitte for et ”hysteri”, der er sat i scene for at underminere hans egen magtposition:

- Folket vil snart finde ud af, at de er blevet snydt af guvernørerne og hovedparten af medierne, når det handler om corona. Det er en skamløs kampagne mod landets statsoverhoved. De ønsker at tvinge mig fra magten med alle midler, sagde Bolsonaro i en tv-tale søndag, refereret i The Guardian.

Hvordan skal vi vaske hænder?

I de tætbefolkede favelaer omkring Rio er bekymringen imidlertid stor.

- Folk er bange her, siger Vania Ribeiro, der er næstformand i en sammenslutning af favelas, til AFP.

Hun forklarer, at indbyggerne i de overfyldte slumkvarterer uden sanitet har svært ved at forholde sig til de officielle sundhedsråd om at holde afstand til hinanden og sørge for god håndhygiejne.

- Vi får at vide, at vi skal vaske hænder hele tiden, men hvad gør vi, når vandforsyningen med jævne mellemrum bliver afbrudt? Jeg tvivler på, at vi vil vaske hænder i mineralvand, siger hun.

Og nu er de organiserede kriminelle bander, der har et stort ord at skulle have sagt i favelaerne, altså gået i aktion:

- Vi ønsker kun det bedste for befolkningen, skriver de kriminelle bander i deres meddelelse om udgangsforbuddet.