Enighed om gigantisk hjælpepakke: - Historisk, siger USA-analytiker

Pakken formodes at rumme hjælp til skrantende flyselskaber, store og små virksomheder samt den almindelige amerikaner.

Forhandlere fra den amerikanske kongres og repræsentanter for Trumps regering er blevet enige om en lovpakke på 2000 milliarder dollar - knap 13.900 milliarder kroner - som modsvar på coronavirus.

Det oplyser Eric Ueland, embedsmand i Det Hvide Hus, ifølge Reuters.

- Vi har en aftale, siger Eric Ueland ifølge nyhedsbureauet efter flere dage med forhandlinger.

Siden har både den republikanske senatsleder, Mitch McConnell, og demokraternes Chuck Schumer bekræftet, at der er enighed.

Stemmer senere onsdag

Enigheden blev nået efter midnat tirsdag aften amerikansk tid. Kongressen skal onsdag stemme om pakken, men da forhandlingslederne altså nu er enige, så anses afstemningen for at være en formalitet.

- Det betyder, at vi er tæt på en historisk stor hjælpepakke og der er ingen tvivl om, at det er en kæmpelettelse for alle amerikanere, der har ventet på, at aftalen blev forhandlet igennem, siger TV 2 USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

Finansminister Steven Mnuchin, der har været en nøglefigur i forhandlingerne, bekræfter, at præsident Donald Trump uden tvivl vil underskrive aftalen, når den er blevet vedtaget i Repræsentanternes Hus og Senatet.

Kontantbeløb til private

Pakken formodes at rumme hjælp til alt fra skrantende flyselskaber, store og små virksomheder, økonomisk pressede myndigheder og til amerikanske husholdninger.

Ifølge Mirco Reimer-Elster vil den almindelige amerikaner blive tilgodeset med et kontantbeløb.

- Detaljerne er uklare, men forventningen er, at den almindelige amerikaner vil få et beløb svarende til 1200 dollar, mens et barn vil få 500 dollar, siger han.

Desuden oplyser Chuck Schumer, at pakken indeholder 130 milliarder dollars til den amerikanske hospitaler og 150 milliarder dollars til de lokale styrer i staterne, der står for en stor del af coronaberedskabet.

Stemt ned to gange tidligere

Pakken er to gange i løbet af de seneste dage blevet stemt ned i Senatet, og markederne reagerede en overgang med uro på, at forhandlingerne trak ud.

Men siden Senatet tirsdag lokal tid meldte ud, at pakken var tæt på at være i mål, har markederne verden over vist fremgang.

Kongressen har allerede vedtaget to væsentligt mindre lovgivningspakker med samme formål.

Corona-krisen i USA har sendt 166 millioner amerikanerne hjem fra deres vante arbejde og det har været med til at sende økonomien i en nedtursspiral, der matcher finanskrisen i 2008.

USA er i den seneste uges tid blevet en af de hårdest ramte nationer af coronavirussen. Alene mandag konstaterede amerikanerne over 10.000 nye tilfælde og et dødstal på 782. I alt har USA nu over 55.000 tilfælde af smittede - et tal, der altså stiger meget hurtigt.