105-årig var smittet med den spanske syge - nu går han gennem sin anden pandemi
Den spanske syge udryddede næsten José Ameal Peñas landsby. Han var selv meget syg, men overlevede. I dag har han lyst til at få folk til at passe på.
- Pas på det ikke gentager sig, lyder det bekymret fra José Ameal Peñas, der om nogen har grund til at være nervøs.
Han maner til forsigtighed over for den nuværende pandemi og beder folk huske historien, som han selv bærer i sig.
- Pas på, den (den spanske syge, red.) tog mange mennesker med sig, lyder det fra den 105-årige spanier i et interview med det spanske dagblad El Mundo.
Som bare fireårig blev han smittet med den spanske syge. Behandlingen dengang fra den lokale læge var dampe fra alger. I hans fødeby Luarca i det nordlige Spanien var 75 procent af indbyggere døde, da pandemiens hærgen var slut.
På verdensplan var en tiendedel af klodens befolkning udryddet. Dengang i 1918 var der ikke én dag, uden kirkeklokkerne ringede for endnu en død. Det var en uendelighed af tårer og begravelser.
Men José Ameal Peñas var en af de få i landsbyen, der overlevede. Og i dag kan han se tilbage på et godt og langt liv. Nyde godt at både fire børn, seks børnebørn og syv oldebørn.
Han er den eneste nulevende spanier, der har overlevet to pandemiers hærgen, både den spanske syge fra 1918-1919 og coronavirussen i 2020.
Men han glemmer aldrig, aldrig, aldrig kampen, han måtte kæmpe mod den spanske syge.
- Jeg havde det så dårligt, husker José Ameal Peñas tilbage.
Sortklædte grædende mennesker
Det var i efteråret 1918, han blev smittet. Ud af en søskendeflok på otte, var det kun ham, der blev ramt af sygdommen, der med tiden blev kend som den spanske syge i hele verden, selvom den egentlig kom langt væk fra Spanien.
Og det var slemt. Alene i Spanien blev otte millioner smittet og 300.000 døde.
- Jeg faldt sammen som en tændstikmand. Feberen blev bare ved med at stige. Den dag i dag kan jeg ikke forklare, hvordan jeg blev frelst.
José Ameal Peñas husker det, som var det i går. Han kan stadig se sortklædte, sørgende mennesker for sig. Og når man taler med ham om coronavirusepidemien i dag, falder han hen i tanker. Men kommer så med en advarsel.
- Gør, hvad myndighederne siger, lyder det fra José Ameal Peñas,
Biblens syv plager
Da den spanske syge hærgede, vidste man ikke, hvad der foregik. Rygterne var mange.
Fra kirken lød det blandt andet, at det var straffen for at synde. Biskopper talte om, at det var de syv plager beskrevet i biblen, der nu var kommet.
Løsningen var indkaldelser til store messer. Ikke nødvendigvis det bedste våben i kampen mod en smitsom virus. Men det var kendetegnende for myndighedernes bekæmpelse i det spanske samfund anno 1918.
Læreanstalter, universiteter og skoler blev godt nok lukket. Men det offentlige liv i øvrigt fortsatte. Biograferne forblev åbne, der var tyrefægtning og teater. Konsekvenserne var enorme. Og for José Ameal Peñas er det ikke fortællinger fra en støvet historiebog. Det er levet liv. Smertefuld erfaring.
Derfor bliver José Ameal Peñas også urolig, når han ser i TV, hvordan smitten bare spreder sig, og antallet af døde stiger. Hvis han bare kunne, ville han gå på gaden og advare folk om at passe på sig selv og hinanden.
Selv frygter han ikke at blive ramt. Jeg har altid været en fighter, lyder det smilende fra den 105 år gamle mand, der planlægger at nå de 110 år.