Coronavirus

Over 40.000 kinesere er testet positive, men tæller ikke med i statistikken

Shanghai, Kina. Aly Song / Ritzau Scanpix

Kina ændrede 7. februar strategi, så kun personer med symptomer tæller med som bekræftet tilfælde.

I slutningen af februar var omkring 80.000 personer testet positive for coronavirus i Kina og registreret i de officielle protokoller.

Siden har Kina tilsyneladende knækket kurven i en sådan grad, at tallet blot er steget til omkring 81.500.

Men i virkeligheden er langt flere testet positive, de fremgår bare ikke af tallene. Det viser hemmeligtstemplede kinesiske regeringsdata, som den hongkongske avis South China Morning Post har set.

Ifølge avisen var yderligere godt 43.000 personer i slutningen af februar testet positive, sat i karantæne og kommet under tilsyn, men ikke registreret i de officielle tal over bekræftede smittetilfælde.

Årsagen var, at de ikke havde symptomer på sygdommen covid-19.

Ændret strategi

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO’s retningslinjer bør alle personer, der testes positive, tælle med som bekræftede tilfælde.

Men Kina ændrede 7. februar strategi, så kun personer med symptomer blev registreret som bekræftede tilfælde.

Kina har til gengæld – ligesom Sydkorea – testet flittigt. Ifølge South China Morning Post har de to lande testet alle, som har været i tæt kontakt med en smittet, og det kan være en forklaringen på, at de har fået styr på spredningen.

I de fleste europæiske lande og USA, hvor epidemien for alvor har fået fat, har man fortrinsvis holdt sig til at teste personer, der har symptomer.

Smittede personer uden symptomer kan godt smitte andre. Men ifølge Thomas Benfield, der er professor ved Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital, er de ikke specielt smitsomme. Det skyldes, at de har meget lidt virus i sig.

- De kan godt smitte deres nærmeste, hvor der er meget kontakt, men det er ikke dem, der driver sådan en epidemi her, siger han til TV 2.

Kan man stole på Kina?

Ifølge lektor ved Kinastudier på Aarhus Universitet Mette Thunø giver historien fra South China Morning Post mening, da officielle tal fra Kina sjældent er 100 procent pålidelige.

Opløftende historier fra Kina kan være et led i regeringens propaganda. Men i denne situation kan der være noget om snakken: Millionbyen Wuhan kunne således i sidste uge melde om nul nye smittetilfælde på 24 timer.

- Det ville også være svært at holde den her positive fortælling, hvis det stadig væltede ind på hospitalerne med coronasmittede. På den måde kan de ikke lyve fuldstændigt om det, sagde Mette Thunø torsdag til TV 2.