Coronavirus

Italiens berømte 'Patient 1' udskrevet - men han er stadig omgærdet af mystik

Hele Italien har fulgt med i den første coronasmittedes kamp for overlevelse, fortæller korrespondent.

For hele Italien er det en velkommen opmuntring, at landets berømte ”Patient 1” nu er helbredt for coronavirus og udskrevet efter at have ligget i koma i 18 døgn.

Den 38-årige patient - der kun er kendt under navnet Mattia - blev udskrevet mandag og kunne vende hjem til sin højgravide kone efter et familiedrama, som hele Italien har fulgt med i.

Mattia blev som den første i Italien testet positiv for coronasmitte og indlagt allerede i februar. Også hans højgravide kone og hans far blev senere indlagt med smitten.

Konen blev udskrevet i begyndelsen af marts, mens Mattias far døde af sygdommen i sidste uge.

- Mattia er simpelthen personificeringen af coronasmitten her i Italien. Alle har fulgt hans sygdomshistorie, og han har haft hele Italien som heppekor, mens han lå i koma og kæmpede for at overleve. Alle føler, at de kender ham, selv om vi aldrig har set et billede af ham eller kender hans efternavn, fortæller TV 2’s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl.

"Bliv hjemme"

Mattia vågnede fra sin koma for ti dage siden og er nu erklæret rask.

Han benyttede sin udskrivelse fra hospitalet til at komme med et opråb til sine landsmænd:

- Bliv hjemme. Kun på den måde kan man mindske smittespredningen. Jeg har været heldig, for jeg har fået behandling. Men hvis epidemien løber løbsk, vil der ikke være personale og sengepladser nok til alle, og det vil koste liv. Så bliv hjemme, lød beskeden fra Mattia, da han var nået hjem.

Mattia, der ser frem til at blive far i løbet af få uger, kom samtidig med en opmuntring:

- Man kan blive helbredt af denne sygdom, understregede han i en lydoptagelse, som blev offentliggjort af det hospital i Lombardiet, hvor han har været indlagt.

Mystik om patient 1

Der er en række ubesvarede spørgsmål omkring Mattias rolle som ”Patient 1” i Italien.

Han er den første, der blev testet og konstateret smittet med coronavirus, men det er stadig en gåde, hvordan han selv er blevet smittet.

I februar var den 38-årige maratonløber flere gange på skadestuen med uforklarlige symptomer. Først da hans kone i forbifarten fortalte sundhedspersonalet på hospitalet, at Mattia kort forinden havde spist frokost med en bekendt, der lige var kommet hjem fra Shanghai, fik man den tanke at teste ham for coronasmitte.

Og testen var positiv.

Kender ikke smittekilden

Senere viste det sig overraskende nok, at vennen, der havde været i Shanghai, blev testet negativ. Så det er aldrig blevet opklaret, hvordan Mattia er blevet smittet.

- Han havde altså været på hospitalet i flere omgange og i kontakt med forskellige hold af læger og sygeplejersker. I sidste omgang havde han været på hospitalet i 36 timer, før man fandt ud af, at han var coronasmittet. Så han har smittet sygehuspersonalet, fortæller Eva Ravnbøl.

Hun understreger, at alle retningslinjer blev overholdt hele vejen igennem. Man havde bare ikke den tanke, at det kunne være coronavirus.

Mattia er nemlig en atypisk patient.

Både med hensyn til, at han er ung og rask, og med hensyn til, at han ikke har været ude at rejse eller på anden måde har været i en kendt smitterisiko.

Fald i smittetal

Hans udskrivelse er en opmuntring oven i en anden opmuntring. Nemlig at smittetallene i Italien for første gang viser tegn på at falde.

- Stemningen har svinget her i Italien. Først var vi igennem en periode med en stemning af sammenhold, hvor folk sang fra altanerne. Men de seneste tre-fire dage, hvor det daglige dødstal er steget dramatisk, har der været en nærmest apokalyptisk undergangsstemning, siger Eva Ravnbøl og fortsætter:

- Nu er der så en opmuntring med lidt positive tal, der viser et fald i det daglige antal smittede. Det er ikke enden endnu, men det ser ud til, at de drastiske foranstaltninger bærer frugt.