Coronavirus

Hvor er vi på coronakurverne – se grafen for Danmark og 11 andre lande

Coronavirus har eksisteret siden slutningen af 2019 - nogle lande er hårdere ramt end andre. Se graferne nedenfor. Johannes Arne Viktor Skoog / TV 2 Grafik

Graferne indikerer, om virussen er på vej op eller ned i de forskellige lande.

Siden sidste kvartal af 2019 har coronavirussen SARS CoV-2 og den dertilhørende sygdom covid-19 spredt sig fra byen Wuhan i Kina til hele verden.

Til dato er mere end 400.000 smittet og over 18.000 har mistet livet som følge af virussen.

Værst står det til i Italien, hvor 6800 har mistet livet og 69.000 er smittet.

Men også Danmark og vores omkringliggende lande er ramt af virussen. I Danmark lyder prognosen, at epidemien topper i uge 16, hvorfor de stramme restriktioner blev forlænget til 13. april.

Nedenfor har TV 2 samlet et overblik over de lande, der har været hårdest og mindst ramt af corona-relaterede dødsfald - samt vores nabolande.

Graferne viser perioden 1. februar til dags dato, da Kinas dødstal officielt toppede i midten af februar og siden har været faldende. Andre landes dødstal - herunder Danmarks - forventes at stige, mens myndighederne i Italien forventer, at de er ved at have nået toppen.

Intervallet på aksen med antallet af døde (y-aksen) i nedenstående grafer er forskellig fra land til land, da det er intentionen at sammenligne grafernes stigning og fald - og ikke nødvendvis antallet af døde.

Første smittede af covid-19 blev noteret 31. december 2019 i den kinesiske by Wuhan, hvor der bor 11 millioner indbyggere. Siden er det kommet frem, at en mand fra Hubei-provinsen måske allerede blev smittet i november, og at smitten måske kan stamme fra et skældyr, der i Kina bruges til medicin.

Kina lukkede som følge af udbruddet hele Wuhan og store dele af landet ned, og de smittede blev isoleret i deres hjem. Wuhan registrerede, ifølge dem selv, ingen smittede 19. marts. Det tal – og alle andre tal – fra landet skal man dog tage med forbehold, fortæller Mette Thunø, som er lektor i kinastudier ved Aarhus Universitet.

Italien har været det land i Europa, der har været hårdest ramt af epidemien, og 19. marts kom det frem, at landet nu havde flere døde end Kina.

Allerede i starten af marts stod det klart, at Italien stod foran hidtil usete udfordringer, og at sundhedsvæsnet var yderst presset – særligt i Norditalien. Det fik premierminister Conte til at lukke alle skoler, og omkring 11. marts blev alle andre butikker end fødevarebutikker og apoteker lukket for at få bugt med virussen. Der er indført et egentlig udgangsforbud i landet.

Spanien har indført et udgangsforbud, der betyder store bøder eller fængselsstraf, hvis man går uden for sit hjem uden et godkendt formål, såsom indkøb eller arbejde. Alene for at få bugt med virussen. Og 22. marts annoncerede premierminister Pedro Sanchez, at det værste endnu ikke har ramt landet.

Mere end 1600 er indlagt på intensiv, og særligt hårdt ramt er hovedstaden Madrid. Her er omkring 60 procent af dødsfaldene sket. Derfor har man omdannet et kongrescenter til et midlertidigt hospital med plads til 5500, fordi faciliteterne i byen ikke længere er tilstrækkelige.

Den franske præsident Emmanuel Macron sagde 16. marts i en tale til den franske befolkning, at landet står i "en sundhedskrig". I samme tale beordrede han alle franskmænd til at blive hjemme og kun gå ud efter de vigtigste fornødenheder 15 dage frem. Samtidig valgte præsidenten at lukke alle landets grænser – i foreløbigt to uger.

I dag har Frankrig over 20.000 smittede og 1100 coronarelaterede dødsfald.

Tyskland har på nationalt plan indført forbud mod forsamlinger på mere end to personer for at få bugt med coronavirussen. De restriktioner kom efter, at der i forvejen var skrappe restriktioner i 12 af Tysklands delstater.

Samtidig har landet meget tidligt testet rigtigt mange borgere, hvilket eksperter mener har været medvirkende til, at antallet af døde er forholdsvis lavt i forhold til landets størrelse. De samme eksperter mener dog, at det tal også vil stige.

Til dato er godt næsten 32.000 smittet med covid-19. 156 har mistet livet.

Storbritannien har ventet med at indføre restriktioner, da landets førende eksperter og premierminister Boris Johnson har bedyret, at man har befundet sig minimum to uger længere tilbage end eksempelvis Italien. 23. marts valgte premierministeren så at lukke landet mere eller mindre helt ned.

Således er indkøb, lægebesøg, arbejde og én gåtur om dagen nu de eneste legitime grunde til at forlade hjemmet. Yderligere er en række begivenheder som eksempelvis bryllupper aflyst. Restriktionerne gælder i tre uger.

I Mellemøsten har særligt Iran været hårdt ramt af coronavirussen. Ifølge en talsmand fra regeringen dør en borger hvert 10. minut.

Officielt er næsten 25.000 smittet med covid-19 og næsten 2000 har mistet livet.

Nogle iranere mistænker myndighederne for at skjule et højere dødstal. Blandt andet lyder en beskyldning, at coronarelaterede dødsfald skulle journaliseres som lungebetændelse eller hjertetilfælde.

Sydkorea et af de lande i verden, der har formået at inddæmme udbruddet bedst – uden at lukke størstedelen af landet ned og uden at lave indrejseforbud for hele omverdenen.

Det har man blandt andet gjort ved, at man har testet mere end 240.000 af landets godt 52 millioner indbyggere. Det svarer til cirka 10.000 test om dagen. Desuden har de benyttet sig af karantænepåbud for at få smittekæden brudt.

Til dato er 9000 registreret smittet med covid-19. 120 har mistet livet.

I USA er antallet af smittede med covid-19 steget voldsomt de seneste dage. Fra 23-24. marts lød stigningen således på godt 10.000 smittede. Mange steder i landet mangler medicinsk udstyr, og hospitalerne er ved at være overbelastede. Ikke mindst i New York, som er den hårdest ramte by i USA.

15 amerikanske stater har indført en form for udgangsforbud, mens en række andre har forbud mod større forsamlinger og har beordret ikke-essentielle firmaer og butikker at lukke ned. Præsident Trump har dog sagt, at det kun vil være en kortvarig lukning.

Sverige er ét af de europæiske lande, der indtil videre har taget lettest på coronavirussen. Der er således ikke indført egentlig restriktioner – udover, at regeringen har frarådet forsamlinger på over 500 personer.

Desuden har den indført rådgivning om god håndhygiejne samt anbefalet skoler og højere læreanstalter til at indføre fjernundervisning. Desuden er ældre blevet opfordret til at passe bedre på.

I Sverige er 2286 registreret smittet med covid-19. 36 har mistet livet.

Alle skoler, gymnasier og universiteter i Norge har været lukket fra 12. marts. Og alle idrætsarrangementer er aflyst, ligesom at værtshuse er lukket, og restauranter har forbud mod buffeter. Desuden er frisører, massører, tatovører og andre, der har med hudpleje at gøre, lukket. Det samme med fitnesscentre.

Til dato er 2768 smittet, mens kun 12 er registeret døde.

Siden 12. marts har Danmark været mere eller mindre helt lukket ned. Skoler, universiteter og institutioner har været lukket. Offentlige arbejdspladser ligeså og de private virksomheder er blevet opfordret til at følge trop. Det har betydet, at millioner af danskere har arbejdet hjemme, hvorfor busser og tog har kørt med nedsat kapacitet.

Siden blev de danske grænser lukket, og forsamlinger over ti personer blev forbudt. Alle tiltag blev 23. marts forlænget til efter påske i forsøget på at bremse smittekæderne.

Til dato har 32 mistet livet i Danmark, og 301 er indlagt.

I Danmark viser opgørelsen dødsfald, der er registreret inden for 60 dage efter påvist smitte med covid-19. Covid-19 er derfor ikke nødvendigvis dødsårsagen, men personen har været smittet.