Coronavirus

Antallet af smittede i USA stiger voldsomt

USA har nu overtaget den tvivlsomme ære af at have flest nye daglige tilfælde af coronasmitte.

Mandag blev der offentliggjort nye tal fra USA, der viste, at omkring 10.600 nye tilfælde af coronavirus var blevet konstateret i løbet af det seneste døgn. Det er den klart største stigning i landet på én dag, og det var også klart flest tilfælde af alle lande i de tal, der blev offentliggjort mandag.

For at sætte tallet i perspektiv har Kina kun en enkelt gang haft flere tilfælde end det på en dag, og Italien har aldrig været i nærheden af det. Dermed ser det altså ud til, at USA er ved at udvikle sig til et nyt epicenter for virussen.

USA havde også høje tal i de foregående dage med 7800 og 6400 tilfælde. Landet har nu ligget over 5000 dagligt fem dage i træk, men mandag markerede altså alligevel et stort spring.

- Den her uge bliver rigtig slem. Det er amerikanerne nødt til at forstå, sagde USA's sundhedsminister, Jerome Adams, allerede mandag morgen dansk tid.

Og med de enormt høje smittetal fra mandag ser det ud til, at han får ret.

Trump vil åbne landet igen

Ifølge Johns Hopkins-hospitalet, der fører en grundig database over smittetilfælde verden over, har USA nu knap 44.000 smittetilfælde i alt.

Omkring en fjerdedel af dem kom altså på en dag og repræsenterer det seneste klimaks på kurver, der er gået opad i et stykke tid.

Alligevel var præsident Donald Trumps budskab på et pressemøde mandag aften amerikansk tid af en anden karakter end sundhedsministerens.

- Folkens, det er på tide snart at åbne USA op igen. På et tidspunkt må vi åbne igen, komme i gang. Vi vil åbne landet snart, lød det fra Trump.

Præsidenten understregede igen og igen på pressemødet, at økonomien er en meget vigtig prioritet, og at for strenge forholdsregler kan ende med at have en værre effekt end pandemien selv.

Han mener, det er muligt at løsne restriktionerne i mindre hårdt ramte områder, samtidig med at USA bekæmper virussen i enkelte hotspots.

- Vi kommer ikke til at lade dette blive et langvarigt økonomisk problem, sagde han.

Trump holdt et næsten to timer langt pressemøde, hvor han gjorde det klart, at det snart er på tide at åbne landet igen.

Sammenligner corona med influenza

USA's forbud mod indrejse fra Europa udløber på torsdag, mens retningslinjer mod forsamlinger over 10 personer udløber i næste uge. Og det tyder på, at Trumps administration ikke har planer om at forlænge nogen af de tiltag.

På pressemødet ville præsidenten ikke forholde sig direkte til retningslinjerne, men gentog flere gange, at det drejer sig om uger og ikke måneder, før man vil nærme sig en normaltilstand.

- Der er ingen tvivl om, at det her vil blive slemt, og vi prøver at gøre det mindre slemt. Tallene vil stige, og så vil de falde igen. Vi har også en masse mennesker, der dør af influenza. Hvis vi ikke letter på retningslinjerne, skaber vi et meget større problem, end vi startede med, sagde Trump.

Præsidenten indrømmede, at de læger, han har talt med om at lette retningslinjerne, ikke er enige i planen.

Guvernører tager sagen i egen hånd

Mens præsidenten altså er ivrig efter at få gang i den amerikanske økonomi igen, har guvernører og lokale styrer travlt med at indføre deres egne retningslinjer.

Per tirsdag morgen dansk tid har 15 amerikanske stater indført en form for udgangsforbud, mens en række andre har forbud mod større forsamlinger og har beordret ikke-essentielle firmaer og butikker at lukke ned.

Mange steder mangler der medicinsk udstyr, og hospitalerne er ved at være overbelastede.

Det gælder ikke mindst i New York, som er den hårdest ramte by i USA. Faktisk havde delstaten New York alene flere smittetilfælde mandag end alle andre lande bortset fra Spanien.

Guvernør Andrew Cuomo og borgmester Bill de Blasio har markeret sig meget under krisen med store indgreb i newyorkernes hverdag, men alligevel fortsætter tallene med at stige eksplosivt. Og nu er udsigterne, at hospitalerne kun har udstyr til at opretholde normal pleje i omkring en uge.

Normalt skal man kæmpe sig igennem menneskemængder på New Yorks Times Square. Nu er det helt øde.
Los Angeles' berømte og berygtede motorveje er næsten helt forladte under Californiens udgangsforbud.
Las Vegas Strip er et andet sted, der altid er fyldt med mennesker og liv. Men ikke nu.