Coronavirus

Spanien kan ikke følge med - her skal 5500 indlægges

Tirsdag forventes et nyt, midlertidigt militærhospital at kunne operere på fuld kapacitet. Se billederne af hospitalet herunder.

Langt de fleste senge står stadig tomme, mens frivillige og sundhedspersonale tripper for at komme i gang med arbejdet.

Kun overgået af Italien og Kina er Spanien nu det land i verden, som er hårdest ramt af coronavirussen. Flere end 28.000 er smittet, og 2182 er døde. Især hovedstaden Madrid er hårdt ramt, og op mod 60 procent af dødsfaldene er sket her.

Derfor arbejder myndighederne i øjeblikket på højtryk for at omdanne byens kongrescenter, Ifema, til et midlertidigt militærhospital. Til dagligt er Ifema kendt for at arrangere koncerter, festivaler, udstillinger og foredrag for millioner af gæster.

De er for en stund indstillet, og tirsdag ventes det nye hospital at kunne operere på fuld kapacitet. Det skriver Spaniens største avis El País.

1300 feltsenge står allerede klar, og flere hundrede patienter er rykket ind. I alt vil 5500 senge blive sat op på hospitalet, der både vil tilbyde konventionel og intensiv behandling.

Der er også installeret ekstra toiletter og brusere på det nye hospital. Og da kongrescenteret har mange caféer og restauranter, vil personalet her stå for maden til de syge.

Derudover er der oprettet medicinske arbejdsområder og et stort lager på 21.000 kvadratmeter, der blandt andet skal bruges til distribution af beskyttelsesudstyr til hele Spanien som masker, mundbind og beskyttelsesdragter.

Målet er, at alle personer i Madrid og omegn, der viser symptomer, vil blive kørt direkte ind på det nye militærhospital for at få taget prøver. Universitetshospitalet La Paz, der også ligger i Madrid, vil i den forbindelse blive brugt som laboratorium og stå for tests.

Det midlertidige hospital skal også huse et herberg til omkring 150 hjemløse, der ellers ville være tvunget til at sove på gaden og dermed være i større risiko for at blive smittet.

Mandag blev det højeste antal dødsfald på et enkelt døgn registreret i Spanien - 462 personer omkom fra søndag til mandag.

Spaniens premierminister, Pedro Sanchez, advarede allerede i weekenden befolkningen om, at "det værste" endnu venter forude. Det skriver Reuters.

- Vi må forberede os både følelsesmæssigt og psykisk på, at vi går nogle meget hårde dage i møde, sagde han i en tv-transmitteret tale.

Udgangsforbud i Spanien bliver forlænget

Myndighederne har allerede bedt landets 46 millioner indbyggere om at holde sig hjemme.

Det er kun tilladt at bevæge sig udenfor for at udføre yderst nødvendigt arbejde, købe mad og medicin eller for at lufte sin hund.

Udgangsforbuddet var oprindeligt gældende frem til slutningen af marts, men allerede nu arbejder landets regering på at få det forlænget frem til 11. april.

- Jeg ved, det er drastiske midler. Men eksperterne er enige om, at det er den mest effektive måde at bekæmpe coronavirus, lød det fra Pedro Sanchez i talen.

Ifølge Johns Hopkins University er over 14.700 på verdensplan bekræftet døde som følge af virussen.