Udland

Russiske internet-trolde skifter fokus: Spreder nu løgne om coronavirus i Vesten

Målet med den bevidste misinformation, der blandt andet kommer fra Rusland, er ifølge EU at nedbryde tilliden til Vestens håndtering af pandemien.

- Når man spreder misinformation, så leger man med folks liv. Misinformation kan dræbe.

Sådan lød meldingen fra EU-kommissær, Josep Borrell, efter at EU's udenrigsministre i dag diskuterede russisk misinformation om covid-19.

Der har nemlig været flere end 110 tilfælde af misinformation om coronavirussen, ifølge EU's udenrigstjeneste.

Formålet er at skabe splittelse og mistillid i Vesten, mener EU. Og det skal bekæmpes med åbenhed, ifølge Borrell.

- Det er en kamp om fremstillinger. I dag blev vi enige om at gå i brechen for, hvad vi står for og være bedre til at fortælle om, hvad vi gør.

Benytter sig af internet-trolde

Metoderne til at sprede de falske nyheder er velkendte.

Det er ofte russiske 'internet-trolde', der udsender misinformationen om coronavirussen på sociale medier.

Tidligere fokuserede disse 'trolde' primært på krigen i Syrien, men har altså nu skiftet fokus til coronavirussen.

Blandt eksemplerne på falske historier kan nævnes, at covid-19 i virkeligheden er et biologisk våben, som USA har anvendt i Kina, at det er migranter, der spreder virussen i Europa, og at coronavirussen er det pure opspind.

- Det er jo en form for politisk spil, hvor det kan være et forsøg på at underminere vestlige regeringer ved at så tvivl om den måde, det bliver håndteret på, fortæller Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Men det er ikke kun 'internet-trolde', der spreder de falske historier. Også russisk stats-tv kommer med misinformation, primært rettet mod Ruslands egen befolkning.

- Formålet er, at præsentere Putin og hele styret som meget mere kompetent og handledygtig end Vesten. I mediernes fremstilling får man indtrykket af, at Vesten er ved at bryde totalt sammen, og at Vesten måske selv er årsag til en del af den her krise, siger Flemming Splidsboel.

Lyn-analyse

Falske nyheder og bevidst disinformation kan gøre skade både på det personlige plan, hvis man f.eks. bliver snydt til at tro, at behandlingen af coronavirus kan klares med et ikke eksisterende vidundermiddel. Men på den helt store klinge er raffineret disinformation en lurende fare for hele samfundet. Det bekymrer EU.

Man har samlet eksempler, hvor f.eks. russiske medier under corona-krisen fokuserer på Vestens hysteri, eller EU's manglende vilje til at ville hjælpe egne medlemslande. EU oplever, at Corona er blevet et nyt redskab til at undergrave det europæiske samarbejde på.

Rusland afviser anklagerne

Men selvom EU og eksperter ikke er tvivl om, at Rusland står bag meget af misinformationen om coronavirussen, så afviser russerne selv anklagerne.

- Nu taler vi igen om nogle ubegrundede anklager som i den nuværende situation sandsynligvis skyldes en anti-russisk besættelse, udtalte Dmitry Peskov, der er talsmand for den russiske regering.

TV 2s reporter i Rusland, Claus Borg Reinholdt, er dog ikke i tvivl om, at der bliver bragt falske historier i de russiske medier.

- Det russiske styre siger, at de kun har hovedrysten til overs for beskyldningerne fra EU. De mener ikke, at der er nogen beviser for anklagerne. Og her skal det også lige siges, at mange af de falske historier har deres epicenter andre steder, eksempelvis i Iran og Kina. Men der er altså også historier, der kommer fra russiske medier, blandt andet RT, der er statsfinansieret, fortæller han.

Kan ramme Rusland som en boomerang

Men historierne i de russiske medier har ændret karakter i den seneste tid, mener flere iagttagere.

- På den ene side vil vi fortsætte med at se overskrifter som eksempelvis, at EU er ved at kollapse, på den anden side ser vi et nyt narrativ om global solidaritet vinde frem i takt med, at den russiske regering begynder at tage de samme forholdsregler som de europæiske regeringer, fortæller politolog, Alexander Morozov, til EUvsDisinfo, der er et projekt under EU's udenrigstjeneste, der arbejder mod misinformation.

Og misinformationen kan i sidste ende komme til at ramme Rusland selv, mener den russiske journalist, Andrei Arkhangelsky.

- En pandemi er et globalt fænomen, og det kan kun bekæmpes kollektivt. Men Kreml ønsker ikke at være en ”del af verden”. Derfor vil strategien være den samme: propaganda. Vi kan se, hvordan de prorussiske medier nu aktivt bekæmper "panik og rygter" inde i Rusland. Informationsboomerangen kommer tilbage, siger han til EUvsDisinfo.