Coronavirus

Pensioneret læge tøvede ikke, da kolleger bad om hjælp - nu er han død

I Italien kæmper sundhedssystemet ikke kun med de dødssyge mennesker i befolkningen. Smitten har også spredt sig massivt til sundhedspersonalet.

Historien om den pensionerede Gino Fasoli er historien om en af de helte, der midt under sundhedssystemets kollaps, stod op for sit land og gav det hele.

Foreløbig meldes op mod 3000 i Italiens sundhedssektor smittet.

Og 20 læger er officielt registreret døde som følge af coronavirussen.

Blandt dem 73-årige Gino Fasoli, der med god samvittighed kunne have lænet sig tilbage. Sagt nej efter at have dedikeret sit liv til lægevidenskaben. Men da de italienske hospitaler var i knæ, sagde han ja til at hjælpe. Selv om han hurtigt selv blev syg.

- Den sjette (marts, red.) fortalte han mig, at han ikke havde det for godt, dog intet alvorligt. Bare en hovedpine og feber, siger Fasolis bror, Guiseppo Fasoli, til det store italienske dagblad Corriere Della Sera.

Men det skulle bare blive værre. Fire dage senere, da broderen ringede for at høre, hvordan det gik, kunne Guiseppo Fasoli nærmest ikke høre sin bror i telefonen, da Gino Fasoli med lav stemme svarede:

- Jeg kan ikke tale, hvorefter han lagde på.

Siden den dag talte de to brødre ikke sammen.

Blev bortført i Somalia

Gino Fasoli bliver af sine venner beskrevet som en gentleman. Generøs og uselvisk. I hans ungdom var han franciskaner-munk. Han havde gennem hele sit liv et tæt forhold til den katolske kirke og stiftede aldrig familie.

Han blev blev uddannet i medicin og var igennem mange år familielæge i Cazzago San Martino en lille kommune i Lombardiet, hvor corona-virussen lige nu hærger.

I sit lange liv som læge forsøgte han et utal af gange at hjælpe i den tredje verden som udsendt for Læger Uden Grænser. Her oplevede han alvorlige situationer og blev blandt andet bortført i Somalia. Alligevel ønskede han som pensionist at vende tilbage til Afrika. Men hans bror protesterede.

- Jeg modsatte mig, og sagde om det ikke var nok, det han allerede havde oplevet, fortæller Guiseppo Fasoli, mens han konstaterer, at broderens store hjerte præcis var årsagen til, at han straks sagde ja, da gamle kollegaer spurte, om han ville komme tilbage og hjælpe under Italiens værste krise i nyere tid.

Han fik kun én maske

Men Guiseppo Fasoli bliver trist, når han tænker på en samtale, han havde med sin nu afdøde bror tilbage i februar. De talte om de omstændigheder, han arbejde under.

- Han fortalte mig, at han endelig havde fået en maske. En per dag? spurgte jeg ham. Nej, bare en, fortæller Guiseppo Fasoli grædende.

Han nåede ikke at tage afsked med sin bror. Det var venner, der sørgede for, at Gino Fasoli blev indlagt på hospitalet, efter han var testet positiv med coronavirus. Det var den 10. marts. Fire dage senere blev Guiseppo Fasoli ringet op fra hospitalet præcis klokken otte om morgenen.

- De ringede for at fortælle, at han var død.

Da det Italienske sundhedssystem var i krise, kunne Gino Fasoli som så mange gange før ikke sige nej. Endnu en gang trak han i den hvide lægekittel. Denne gang blev den sidste.