Coronavirus

Iran: Det kan være USA, der har skabt coronavirus

Iran vil ikke acceptere humanitær hjælp fra ærkefjenden USA, så længe der stadig er sanktioner.

Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, afviser pure at tage imod amerikansk humanitær hjælp i forbindelse med den voldsomme coronakrise, der har ramt Iran.

- I amerikanere bliver anklaget for at have skabt denne virus. Jeg ved ikke, hvor sand denne anklage er, men så længe den er rejst, er der ingen fornuftig person, der vil stole på, at I skulle bringe os medicin. Det kan blot være jeres måde at sprede virus endnu mere, sagde Khamenei søndag i en tv-transmitteret tale i forbindelse med det persiske nytår.

Iran er hårdt ramt af coronasmitte med mere end 23.000 registrerede smittetilfælde og 1812 registrerede dødsfald.

Samtidig er Iran ramt af amerikanske sanktioner, efter USA trådte ud af atomaftalen med Iran, hvilket ifølge Iran gør det unødvendigt vanskeligt at købe det medicin og medicinske udstyr i udlandet, som der er behov for i den aktuelle smittesituation.

Sanktionerne fortsætter

USA har tilbudt Iran humanitær hjælp, men har afvist at lempe sanktionerne, som ifølge amerikanerne ikke forhindrer humanitær hjælp:

- Der er ingen sanktioner på medicin til Iran, og der er ingen sanktioner på humanitær assistance til landet. De har et forfærdeligt problem, og vi ønsker, at humanitær og medicinsk hjælp skal nå frem til det iranske folk, sagde den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, fredag under en pressebriefing i Det Hvide Hus.

Faktisk blev sanktionerne strammet så sent som i sidste uge, da USA indførte sanktioner over for 12 internationale selskaber i oliebranchen, som USA anklager for at bryde sanktionerne mod Iran.

Fjendtligheden mellem Iran og USA har givet næring til konspirationsteorier om, at det i virkeligheden er USA, der har udviklet og spredt coronavirus som en måde at straffe Iran på.

Ayatollah Khamenei luftede i sin tale den mulighed, at USA havde udviklet en særlig variant af virussen ”baseret på indsamlet genetisk information om den iranske befolkning”, skriver avisen The Independent.

Teorien spredes

Konspirationsteorien om, at coronavirus i virkeligheden stammer fra USA, har i forskellige versioner cirkuleret i medier og på sociale medier i både Iran, Rusland og Kina.

Ifølge det amerikanske magasin Defence One er påstanden måske mest udbredt i Iran, hvor medier enten lægger skylden på et amerikansk ”biologisk våbenprogram” eller på videnskabsfolk med tilknytning til Israel.

Ironisk nok, skriver Defence One, er kilden til historien tilsyneladende den amerikanske radiovært Alex Jones, der er kendt for at promovere de mest usandsynlige konspirationsteorier i sit populære radioprogram. Herfra spredte teorien sig blandt andet til russiske medier.

- Statsstøttede medier i alle tre lande udtrykker stærke anti-amerikanske holdninger, men det lader til, at russiske og iranske medier udgiver langt flere konspirationsteorier end de kinesiske. I dette ekkokammer af misinformation har hvert lands medier påvirket hinanden til at promovere en fælles fortælling, siger Rachel Chernaskey, der forsker i udenlandsk indblanding i amerikansk politik på Foreign Policy Research Institute ifølge Defence One.

"Det mudrede vand"

Den iranske præsident, Hassan Rouhani, bakkede mandag op bag afvisningen af amerikansk hjælp.

Han slog fast, at der kun var én form for hjælp, som Iran ville tage imod – nemlig en ophævelse af de amerikanske sanktioner i det mindste midlertidigt, så længe flere hundrede iranere dør af coronavirus hver dag.

- Den amerikanske præsident kan sammenlignes med en mand, der blokerer for adgangen til en kilde og ikke tillader nogen at nærme sig det rene vand. I stedet holder han et glas mudret vand frem og siger: ”Jeg er kommet for at hjælpe jer, hvis I er tørstige”, sagde Hassan Rouhani ifølge den iranske tv-station PressTV.

- Vi har ikke brug for USA’s mudrede vand, tilføjede han.