Forskere ser mulig forbindelse mellem tobak og mænd døde af coronavirus

Tobak kan muligvis gøre menneskers lunger mere modtagelige for coronavirus, så risikoen for at dø er større. Det tyder ny forskning på.

Lige siden de første dødsfald på grund af coronavirus i Kina har sygdommen ramt hårdere hos mænd end hos kvinder og hårdest hos ældre mænd.

Forskerne arbejder stadig på at finde ud af, hvorfor der er så stor forskel på, hvem der bliver alvorligt syge. Nu har en gruppe videnskabsfolk fra universitetet på Tasmanien et bud.

De har undersøgt data om de døde fra udbruddet i den kinesiske Hubei-provins, sammenlignet tallene med statistik om tobaksrygning i området og fundet noget, der ligner en sammenhæng.

Resultatet er netop blevet offentliggjort i tidsskriftet Journal of Clinical Medicine.

- Sandsynligheden for, at rygere er overrepræsenteret i dødstallet, er høj, skriver forskerne.

Efter de havde set på tal fra Kina, undersøgte de rygevanerne i nogle af de andre lande, der lige nu er hårdt ramt af coronavirus.

Og de kom frem til, at i både Italien, Iran og Sydkorea er der langt flere mandlige rygere end kvindelige - samtidig med at der dør flere mænd end kvinder af coronavirus.

Forskerne kan ikke direkte bevise en sammenhæng mellem rygning og dødsfald på grund af coronavirus og anbefaler mere forskning på området.

Rygeres lunger er anderledes

De har dog et bud på, hvorfor coronavirus kan være mere alvorlig for rygere.

Helt konkret peger de australske forskere på, at rygeres lunger har en tendens til at udvikle flere af de enzym-receptorer på lungerne, som coronavirus bruger til at trænge ind i kroppens væv.

Forskerne skriver, at coronavirus ser ud til at være meget bedre til at sætte sig på enzym-receptorerne end for eksempel lungesygdommen SARS, og at det kan være årsag til, at smittespredningen for coronavirus er større.

Når virussen har sat sig på cellevæggen "beskyttes den fra immunforsvarets overvågningsmekanismer og kan dermed blive i sin vært i en relativt længere periode", skriver forskerne.

Indonesien risikerer at blive hårdt ramt

Det er ikke kun tobaksrygning, men også vandpibe og e-cigaretter, der ifølge forskerne gør lungerne mere sårbare over for coronavirus.

De skriver, at især Indonesien risikerer at blive hårdt ramt, hvis de har ret i deres antagelser.

Her ryger 60 procent af alle voksne mænd.

I Kina ryger 44,8 procent af mændene, mens kun to procent af kvinderne ifølge hjemmesiden The Tobacco Atlas er afhængige af tobak.

I Italien ryger 22,8 procent af de voksne mænd, mens tallet for kvinderne er 14,9.

De danske tal er 16,0 procent for mænd og 17,3 procent for kvinder.