Coronavirus

Dødeligheden er 30 gange større i Italien end i Tyskland - hvorfor?

Antallet af tests og behandlingen af data er centrale årsager til vidt forskellige tal i Tyskland og Italien, mener eksperter.

Hvor dødelig er coronavirussen egentlig?

Det er et vigtigt spørgsmål, som eksperter endnu ikke har været i stand til at besvare præcist. Et godt eksempel på, hvorfor det kan være svært at sige, er en sammenligning af Italien og Tyskland - to af de hårdest ramte lande i Europa.

I Italien lyder det seneste officielle antal smittede på lidt over 59.000 personer og 5476 dødsfald. Det svarer til, at 9,2 procent af de konstaterede smittede dør af virussen.

I Tyskland er der over 22.000 tilfælde, men blot 86 døde - en dødelighed på 0,38 procent, hvilket er lavere end nogle udgaver af den normale influenza.

To forklaringer

Denne enorme forskel, hvor dødeligheden er 30 gange højere i Italien end i Tyskland, skyldes nødvendigvis ikke en forskel på patienterne, eller at italienerne er ramt af en værre udgave af coronavirussen.

Der menes heller ikke at være nævneværdig forskel på de to landes hospitalsvæsen, selvom det italienske sundhedssystem har været overvældet i noget tid. Det kan dog være en medvirkende faktor, da læger fra Italien i nogen tid har berettet om, at de må vælge, hvem de vil give livreddende behandling.

Men eksperter peger på to centrale årsager til den store forskel: Antallet af tests og behandlingen af data. Det skriver The Guardian.

Tests

De to lande reagerede meget forskelligt, da coronavirussen først gjorde sit indtog.

Tyskerne var i højere grad end italienerne opmærksomme på, hvor slemt det kunne blive - ikke mindst fordi netop Italien var hårdt ramt, da virussen for alvor fik fat i Tyskland.

Derfor begyndte tyskerne meget tidligt at teste alle personer, der udviste symptomer på at være smittet med coronavirus. Det gjaldt især mange unge med milde symptomer, der vendte hjem fra hårdt ramte områder som Østrig og Italien, og da den gruppe meget sjældent bliver alvorligt syg, har det sænket dødeligheden markant.

Omvendt nåede Italien ikke at sætte samme testapparat i gang, før store dele af landet blev ramt meget hårdt og meget hurtigt på en måde, der ikke tillod omfattende tests og opsporing af eventuelt smittede. Det betyder, at mange af de lettere tilfælde formentlig ikke blev konstateret, hvilket ellers kunne have sænket den italienske dødelighed.

- Jeg går ud fra, at mange unge italienere er eller var smittede uden at blive testet. Det ville forklare en stor del af virussens meget høje dødelighed der, vurderer Christian Drosten, der er virolog på Charité-hospitalet i Berlin, til Die Zeit.

Derfor er det altså sandsynligt, at tyskernes tal for antallet af smittede er mere retvisende end italienernes. På trods af at Italien allerede har det klart højeste antal smittede uden for Kina, er det reelle tal formentlig langt højere, men fordi primært patienter med stærke symptomer bliver registreret, er dødeligheden meget høj.

Data behandles anderledes

Forskellen på tests er dog ikke hele forklaringen. Tyskland og Italien behandler nemlig data meget forskelligt, hvilket kan resultere i store forskelle.

For det første er tyskerne langsommere til at offentliggøre tallene, da det skal sendes ind til centralt hold først. Og endnu vigtigere er det, at tyskerne ikke har et system for at teste døde. Det vil altså sige, at et stort antal tyskere potentielt kan være døde af coronavirussen, men ikke er blevet testet. Omvendt bliver de tests systematisk lavet i Italien.

Der kan altså være et antal personer i Tyskland, hvis officielle dødsårsag er anført som lungebetændelse eller andet, men som i virkeligheden var smittet med coronavirus.

Den forklaring bliver dog delvist skudt ned af Marylyn Addo, der er leder af infektionsafdelingen på Hamborg Universitetshospital

- Jeg har ikke set nogen data, der ville antyde et stort antal utestede coronarelaterede dødsfald, der mangler i statistikkerne. Klinikkerne har været i det højeste alarmberedskab i ugevis, så jeg ville blive meget overrasket, hvis det var tilfældet, siger hun.

Dødelighed vil stige i Tyskland

Timing kan også spille en rolle, da italienerne har været ramt af virussen i længere tid.

Christian Drosten er da heller ikke i tvivl om, at dødeligheden vil stige i Tyskland. Både på grund af timingen, men også fordi flere tilfælde betyder, at man ikke vil være i stand til at teste lige så grundigt og få registreret patienter med milde symptomer.

Og det var som bekendt en af grundene, måske den vigtigste, til den lave dødelighed.

- Det vil se ud, som om at virussen pludselig er blevet mere farlig, men det vil være et statistisk artefakt, en fordrejning. Det vil ganske enkelt reflektere, hvad der allerede nu er ved at ske - at vi misser flere og flere infektioner.