Coronavirus

Dansk kvinde lever i nedlukket Spanien: - Det er helt anderledes end i Danmark

Mens man i Danmark gerne må gå en tur og dyrke motion, har spanierne i nu ti dage været lukket inde på grund af coronavirussen.

- Der er allerede store problemer hernede på hospitalerne i Malaga. Hvad nu hvis jeg får et hjertestop i morgen? Eller mit barn falder og slår hovedet og skal på hospitalet? Er der så nogen til at tage sig af os?

Danske Stine Mynster spørger med alvor i stemmen. Hun er skilt og lever i bjerglandsbyen Benalmadena i det sydlige Spanien med sine to børn, Magnus på ni år og Matilde på ti år.

De har siden forrige lørdag været lukket inde i deres rækkehus - eller været i ”husarrest”, som hun kalder det.

Lige nu er regionen, hun bor i, mindre ramt af coronavirussen end hovedstaden Madrid, hvor situationen er værst med langt over 10.000 smittede og flere end 1200 døde.

- Man frygter selvfølgelig, at udbruddet i Madrid skal sprede sig, siger Stine Mynster.

Stine Mynster.

Helt anderledes end i Danmark

Hverdagen i Spanien er forandret radikalt.

Ti millioner skolebørn skal blive hjemme. Universiteter, tekniske skoler, børnehaver og vuggestuer er lukket. Hospitalerne er maksimalt pressede. Folks frihed er begrænset markant.

- Det er helt anderledes her end i Danmark. Her må man ikke engang gå en tur. Man må ikke mødes med nogen, ikke engang sin familie. Børnene har ikke kunnet lege med deres venner, forklarer Stine Mynster.

Hun tilføjer, at man bliver lidt underlig oven i hovedet af at være indespærret uden noget socialt liv og uden motion. Men heldigvis har familien en terrasse, hvor de indimellem løber lidt rundt om havebordet.

- Vi er privilegerede at kunne komme ud. Det er der rigtig mange spaniere, der ikke kan. Mange bor på meget få kvadratmeter og uden altan.

Stine Mynster fortæller om en dansk nyhedsudsendelse, hun så forleden. Et indslag handlede om, at Danmark nu åbner for campingsæsonen.

- Jeg synes nærmest, det var sådan tragikomisk. Ham ejeren af campingpladsen sagde, at han havde håndsprit i receptionen. Her sidder vi indespærret, og så åbner de alle campingpladserne i Danmark, siger Stine Mynster.

Stine Mynster med børnene.

Hun understreger samtidig, at hun ikke skal gøre sig til herre over, hvad der er rigtigt eller forkert.

– Det kan være, Danmark kommer igennem det på sin egen måde med mildere restriktioner, det ved jeg ikke noget om. Men det er to vidt forskellige verdener lige nu.

Masser af lektier og ingen ferie

Til at begynde med var hendes to børn glade og euforiske over udsigten til skolefri, lange morgener og fri leg. Men virkeligheden indhentede dem hurtigt.

10-årige Matilde Mynster skulle for eksempel aflevere fire Power Point-præsentationer i sidste uge, blandt andet en om påskeugen og en om tilblivelsen af Spanien. Det spanske skolesystem er i forvejen rimelig heftigt, hvad angår hjemmearbejde, og det har en epidemi ikke ændret på.

Børnene laver lektier.

- Det er krævende, og de er jo fulde af energi, siger Stine Mynster.

Hun har også måttet agere konfliktløser, efterhånden som dagene uden legekammerater er begyndt at gå de to søskende på nerverne.

- Det er jo også et socialt eksperiment, griner den travle mor, der ved siden af hjemmeskolen også skal passe sit arbejde som pr-konsulent for den danske virksomhed Sprout.

Børnene lever i nuet - de voksne frygter fremtiden

Ellers synes hun, at børnene har taget det rimelig roligt. De er mest bekymrede for bedsteforældrene hjemme i Danmark. De ser ikke, hvilken dyb økonomisk krise Spanien er på vej ind i.

Og det kan blive rigtig slemt for Spanien, hvis indbyggere nærmest ikke er nået ud af finanskrisen. Nedlukningen rammer små selvstændige virksomheder hårdt og hurtigt. Ikke mindst inden for turisme, hvor op imod 30 procent eller flere af spanierne direkte eller indirekte arbejder.

Stine Mynster er virkelig bekymret:

- Jeg talte med en lokal, der sagde, at det her kommer man til at kunne se på selvmordsstatistikken. For folk kommer til at gå fra hus og hjem, det er helt uoverskueligt, siger hun.

Men det hele er ikke mørke og undergangsstemning i Spanien.

Selvom antallet af smittede stiger hele tiden og nu er langt over 30.000, er der ud af forfærdelsen og frygten vokset et stærkt sammenhold, synes Stine Mynster. Spanierne er gode til at bakke hinanden op. Til at opmuntre og hjælpe.

- Folk støtter sundhedspersonalet og synes, de gør et fantastisk arbejde, og det viser man ved at gå ud at klappe hver dag klokken 20. Vi er enormt gode til at sige til hinanden: "Prøv at høre, vi gør det her sammen. Alt skal nok blive godt igen", slutter Stine Mynster af.

Med vilje og håb i stemmen.