Coronavirus

Boris Johnson lukker Storbritannien helt ned: Folk må kun gå én tur om dagen

Den britiske premierminister, Boris Johnson, talte mandag aften til nationen. Briterne må ikke forlade hjemmet, sagde han.

Vores naboer på den anden side af Nordsøen er mandag aften blevet pålagt endnu mere strikse regler i kampen mod covid-19, end dem vi har herhjemme.

- Intet sygehusvæsen i verden kan klare at blive overvældet af covid-19, sagde Boris Johnson i en tale til den britiske nation, hvor han forsøgte at begrunde de tiltag, han skulle til at præsentere.

- Folk vil kun få lov til at forlade deres hjem for en række begrænsede grunde, sagde premierministeren, der efterfølgende begyndte at remse årsagerne op.

Indkøb, lægebesøg, arbejde og én gåtur om dagen er nu de eneste legitime grunde til at forlade hjemmet. Overholder man ikke reglerne, vil politiet nu have magt til at uddele bøder for brud på loven, sagde Johnson.

Forsamlinger på mere end to forbudt

Foruden at indføre et tilnærmelsesvist udgangsforbud har den britiske regering også gjort det meget klart, at alle former for social aktivitet fremadrettet frarådes på det kraftigste.

Lad vær med at besøge familie, og hvis dine venner spørger, om I skal ses, siger du nej, og prøv at bestil din mad med levering i stedet for at købe ind, lød opfordringen fra Boris Johnson.

- Fra denne aften er jeg nødsaget til at give det britiske folk en meget enkel opgave - i skal blive hjemme, sagde premierministeren.

For at håndhæve de nye forbud er også forsamlinger på mere end to mennesker blevet forbudt. Politiet vil aktivt bryde grupper på mere end to personer op, sagde Johnson.

Alle ikke-nødvendige butikker lukkes

Alle butikker landet over med undtagelse af steder, der sælger mad, vil også blive lukket ned som følge af regeringens nye tiltag.

Ydermere vil begivenheder som bryllupper, dåbsceremonier og lignende blive aflyst, ligesom religiøse institutioner skal holde lukket – men begravelser må dog fortsat blive afviklet.

- Ingen premierminister ønsker at tage disse tiltag i brug, sagde Boris Johnson, og fortsatte:

- Lige nu er der ingen nemme løsninger. Vejen foran os er svær, og desværre vil mange mennesker miste livet.

De nye regler gælder i tre uger, hvorefter den britiske regering vil evaluere, om der er behov for yderligere tiltag.

I Storbritannien er 6650 personer blevet diagnosticeret med covid-19. 335 mennesker har mistet livet.