Coronavirus

USA løber tør for masker - men Trump vil ikke gribe ind

Manglen på masker har skabt en flaskehals i coronatests i USA, men præsidenten har magt til at få den private sektor til at producere flere.

Manglen på coronatests i USA har i ugevis været en stor bekymring. Det har taget lang tid at få testapparatet op at køre, så det har været svært at få et overblik over virussens spredning.

Nu er testningen kommet i gang, og ny teknologi betyder, at man snart vil have adgang til en hurtige og masseproduktion af testen. Men på grund af mangel på masker er det slet ikke muligt for sundhedspersonalet at teste i det ønskede omfang.

De læger og sygeplejersker, der administrerer tests, skal beskyttes af de særlige N-95 masker, der fanger smittebærende partikler. Men dem er der ikke nok af, og det er ved at udvikle sig til det største problem i USA, skriver New York Times.

Trump vil ikke bruge beføjelser

Præsident Donald Trump har i ugevis fået kritik fra eksperter for at tage for let på coronavirussen. I lang tid underspillede han massivt, hvor slemt det ville blive, og selvom han i den senere tid har ændret sin retorik markant, så har hans regering endnu ikke taget så markante forholdsregler. Tiltag som lukninger af skoler og restauranter samt karantæner er i stedet kommet fra de enkelte stater.

I forhold til problemet med de manglende masker har Trump valgt ikke at gribe ind. I den amerikanske lovgivning gives der ellers mulighed for, at præsidenten kan beordre den private sektor til at producere, hvad landet har brug for i en krisetid. Det er en lov, der er designet til at hjælpe landet igennem krigstider, men den kan også bruges under kriser som coronapandemien.

Trump har officielt sat gang i beføjelserne, der hedder 'Defense production act', men han nægter altså at bruge dem trods massivt pres. Trump sagde i stedet på et pressemøde lørdag, at han ikke vil forstyrre markedskræfterne, da mange firmaer i forvejen er gået i gang med at producere masker.

Mangler materialer og teknologi

Der er imidlertid en masse problemer for de private firmaer, der nu forsøger at lægge deres produktion om for at producere maskerne. Nogle af dem mangler materialer, som de normalt får fra lande som Frankrig og Kina - lande, der er så hårdt ramt af coronavirus, at de ikke længere eksporterer.

Andre firmaer har ikke de nødvendige maskiner til at lave M95-masker og producerer i stedet andre typer masker, der ikke beskytter lige så godt. Masker, der kan stoppe syge patienter fra at smitte, men ikke kan beskytte andre fra at få smitten. Med andre ord, så skal alle patienter altså have en sådan maske for at beskytte de læger og sygeplejersker, der står for testen, mens langt færre N-95 masker ville kunne udføre samme rolle.

Ifølge New York Times kunne mange af de problemer blive afhjulpet, hvis Trumps administration greb ind, da en central planlægning ville betyde, at de rigtige materialer kom til de rigtige fabrikker hurtigst muligt.

Stater må stå for restriktionerne

Mens Trump altså stadig afviser at bruge hele værktøjskassen i kampen mod coronavirussen, så bliver situationen mere og mere desperat rundt omkring i USA. Landet har nu over 21.000 tilfælde, og det tal stiger markant hver dag.

Tallene er sammenlignelige med Italiens for omkring to uger siden, og sammenholdt med at USA har været langsomme til at indføre restriktioner, får det mange til at frygte, at landet er på samme kurs som Italien, hvor næsten 800 mennesker døde i løbet af lørdagsdøgnet alene.

Guvernører og andre lokale autoriteter gør derfor en stor indsats i øjeblikket for at lukke skoler, restauranter og kulturelle tilbud, og natten til søndag dansk tid blev Hawaii den første stat til at indførte tvungen 14 dages karantæne til alle, der ankommer til øgruppen.

Manglen på masker og respiratorer kan imidlertid ende med at blive det største problem. De firmaer, der ifølge Trump frivilligt vælger at producere masker, kan nemlig ikke have dem klar før om nogle uger, og på det tidspunkt kan virussen have spredt sig eksplosivt.