Coronavirus

Opsigtsvækkende tale fra svensk statsminister - 'Sverige står nærmest alene'

Stefan Löfven lancerede ingen indgribende restriktioner her og nu, men han lagde op til, at de kan komme med kort varsel.

Mandag vil meget være som det plejer i Sverige. Skoler og institutioner er åbne, de offentlige arbejdspladser er i fuldt sving, og folk kan mødes på caféer og restauranter. Helt som de plejer.

Den svenske statsminister Stefan Löfvens tale til nationen søndag aften blev ikke en lancering af skarpe restriktioner, som det er sket i Danmark og i mange andre europæiske lande.

- Det her er en situation, som stiller vores land på en prøve, og det skal vi være forberedt på mentalt, siger Stefan Löfven.

Den svenske statsminister lagde ikke skjul på, at der ville komme flere syge, at det vil betyde flere end de 21 dødsfald, Sverige indtil nu har set som følge af covid-19, og at Sverige som samfund står overfor at blive kastet ud i en krise.

Sverige uden nye konkrete tiltag

Men foreløbigt skal svenskerne ikke ændre adfærd. Selvom det budskab nærmest var forventet, inden Stefan Löfven tonede frem på svensk tv for at holde en kort tale på fem minutters varighed.

Det var overraskende, at det ikke kom, fortæller TV 2s politiske analytiker Hans Redder.

- Vi kan forstå, at både skoler og offentlige arbejdspladser stadig vil være åbne mandag. Og det er opsigtsvækkende, at Sverige på den måde står nærmest alene, uden konkrete tiltag sammenlignet med den danske, tyske eller snart sagt alle regeringer rundt om i Europa, siger han.

Stefan Löfven lagde dog ikke skjul på, at Sverige og svenskerne på samme måde som deres danske broderfolk pludselig kan blive mødt af tiltag. Og at de skal være klar til det.

- Der kan komme flere indgreb. Også med kort varsel. Og det vil ske for at mindske spredningen af coronavirus, lød det fra den socialdemokratiske statsminister.

- Det vil være alles pligt at følge myndighedernes anvisninger, slog Löfven fast.

Læner sig op ad pendant til Sundhedsstyrelsen

Ifølge Hans Redder har den svenske regering hidtil lænet sig meget op ad deres pendant til Sundhedsstyrelsen, anført af Anders Tegnell, der er statsepidemiolog. Han har i barske vendinger kritiseret de danske tiltag, blandt andet grænselukninger.

Hans Redder vurderer dog, at det vil blive Stefan Löfven, der som statsminister kommer til at stå for at kommunikere nye tiltag, hvis det bliver aktuelt.

De svenske tiltag har indtil videre været langt mere tilbageholdende end de danske. De indebærer blandt andet at fraråde større forsamlinger på over 500 personer, rådgivning om god håndhygiejne og anbefaling til skoler og højere læreanstalter om at indføre fjernundervisning.

Sverige har i skrivende øjeblik 1931 registreret smittede. Det seneste dødsfald - nummer 21 - blev registreret søndag ved middagstid, da en 80-årig mand i Skåne afgik ved døden.