Coronavirus

Hvordan kan Rusland have færre smittede end Luxembourg?

Covid-19, sygdommen man kan få af infektion med coronavirussen, kan give lungebetændelse.

I Rusland bor der 146 millioner mennesker. Russerne deler en alenlang grænse med Kina – den sjette længste i verden, der strækker sig over 4209,3 kilometer.

Alligevel har de kun 306 tilfælde af smitte med covid-19 i landet, ifølge den russiske regering, som påstår, at størstedelen kommer fra Italien – ikke Kina.

Men flere eksperter sår tvivl om russernes tal. For, som CNN skriver, hvordan kan Rusland med sine 146 millioner indbyggere have færre smittede end Luxembourg, et land med 602.000 indbyggere?

- Den dag i dag er det officielle antal smittede i det kæmpemæssige land stadig påfaldende beskedent. Mange har sat spørgsmålstegn ved, om det nu også kan være rigtigt, siger TV 2's korrespondent Uffe Dreesen.

Test, test, test

Noget af det første, de russiske myndigheder gjorde, var at lukke grænsen ned til Kina. Det skete allerede torsdag 30. januar, længe før de fleste andre lande i verden.

Det næste, som russerne gjorde, var at begynde på at masseteste befolkningen og rejsende. Det gjorde den også i januar.

156.000 mennesker er indtil nu blevet testet i Rusland. Netop dette har også Verdenssundhedsorganisationen (WHO) rost, for generaldirektøren mener, at det at teste så mange som muligt er et af det bedste redskaber i værktøjskassen.

Til sammenligning havde USA, der har mere end dobbelt så mange indbyggere som Rusland, per 19. marts testet lige over 100.000.

Ifølge Uffe Dreesen har flere kritikere løftet øjenbryn over, at Rusland kun har oplevet 306 positive test ud af 156.000. Og den første person i Rusland, der fik bekræftet, at han var smittet med covid-19, har efterfølgende sagt, at han måtte tage tre prøver, hvoraf de to første var fejlfyldte og viste ham som negativ.

Dette sammen med det faktum, at Rusland kun har ét laboratorium til at gennemføre coronaprøver, gør ifølge Uffe Dreesen, at nogle mener, sandheden er en anden end den officielle udmelding.

Skeptikere siger russerne snyder med tallene

En indgroet mistro i befolkningen har været med til at så tvivl om, hvorvidt Ruslands 306 smittede er det rene fup, eller russerne i virkeligheden har håndteret krisen til ug. Det ses i form af blandt andet virale opslag på de sociale medier, som de russiske myndigheder fjerner under anklager om misinformation. En af disse opslag påstod, at der i virkeligheden var 20.000 smittede i Rusland.

Dette blandet med rapporter om, at beskyttelsesudstyr er ved at blive en mangelvare, har fået nogle til at tvivle på Putin og Kremls udlægning.

En lægeforening, der kalder sig Lægealliancen – Alliance of Doctors – har også været ude og rette skarp kritik af den russiske regering. Formanden, Anastasia Vasilyevva, som også er oppositionslederen Alexey Navalnys læge, har anklaget Kreml for bevidst at kategorisere dødsfald som følge af covid-19 som værende sket på grund af lungebetændelse.

Derudover var de officielle udmeldinger i januar, at der var et stigende antal lungebetændelser i Rusland, hvor det i hovedstaden var steget med hele 37 procent. Men dette har Ruslands regering sidenhen afvist – de siger, at antallet af lungebetændelser i Rusland i virkeligheden faldt med otte procent i januar.

Men både Lægealliancen og forskere fra udlandet mener, at Rusland dækker for deres virkelige tal ved at kalde det lungebetændelse i stedet for covid-19. Mark Galeotti, lektor i russiske sikkerhedsanliggender ved Royal United Services Insitute, som er en del af det britiske forsvarsministerium, siger direkte, at det er sådan, tingene hænger sammen, ifølge mediet QZ.

- Den underlige stigning i lungebetændelse er i virkeligheden bare covid under et andet navn, siger han.