Coronavirus

Billeder viser svenskere stimle tæt sammen i forårssolen

Svenskernes håndtering af coronavirus kan tydeligt aflæses i gadebilledet.

Mens danskerne er begyndt at forstå budskabet om at holde sig inden døre og afstå fra forsamlinger over ti personer, lever Sverige og svenskerne stadig det sorgløse liv, fra før corona-krisen for alvor satte ind.

Spørgsmålet er dog, om ikke det er ved at være slut med selskabeligt livsnyderi for nabolandet hinsidan.

Søndag aften klokken 21.15 vil statsminister Stefan Löfven holde tale til nationen.

Det er så ekstraordinært et inititativ, at man skal tilbage til 2003 i forbindelse med drabet på den socialdemokratiske udenrigsminister Anna Lindh for at finde noget lignende fra en svensk statsminister.

- Præcis hvad statsministeren kommer til at sige, kan jeg ikke fortælle. Men situationen er ekstraordinær, og derfor kommer der en tale til nationen, lyder det fra statsministerens pressesekretær Maria Soläng.

Til forskel fra Danmark har Sverige hidtil holdt igen med at indføre vidtgående restriktioner. Politiske iagttagere venter dog, at statsminister Löfven vil adressere corona-krisen, og hvordan befolkningen skal forholde sig.

- Det her er bestemt ikke normalt for svensk politik. Men det er så ekstraordinær en situation, og det vil være klogt, at statsministeren nu træder frem, siger Tommy Möller, der er professor i statskundskab ved Stockholms Universitet, til Dagens Nyheter.

De svenske tiltag har indtil videre været langt mere tilbageholdende end de danske og indebærer blandt andet at fraråde større forsamlinger på over 500 personer, rådgivning om god håndhygiejne, anbefaling til skoler og højere læreanstalter om at indføre fjernundervisning og ellers komme med en velment advarsel fra landets apoteker om, at ældre skal holde sig væk.

Den svenske linje har været nærmest personificeret i Anders Tegnell, der er statsepidimiolog og formand for den svenske pendant til Sundhedsstyrelsen.

Anders Tegnell har i skarpe vendinger kritiseret den danske indsats og kaldt det en "meningsløs øvelse".

Flere svenske medier er dog begyndt at så tvivl om, hvorvidt myndighederne har været for tilbageholdende og passive.

Sverige har i skrivende øjeblik 1931 registreret smittede. Det seneste dødsfald - nummer 21 - blev registreret søndag ved middagstid, da en 80-årig mand i Skåne afgik ved døden.