USA VALG

Kommentar: Her er historien bag Trumps møgfald til en kritisk journalist

Præsidenten og hans støtter er dødtrætte af mainstream-mediernes dækning af coronakrisen. Det kom tydeligt til udtryk i et sammenstød, der gik viralt.

Præsident Trumps møgfald til NBC-journalisten Peter Alexander er gået viralt.

Selv nogle af mine venner, som normalt ikke er så interesserede i amerikansk politik, har i løbet af det forgange døgn sendt mig denne bid fra gårsdagens pressemøde. Det er allerede er blevet set af millioner af mennesker.

Der er dog mindst to problemer med den generelle udlægning og fortolkning af dette korte klip.

Lad os starte med det åbenlyse: Ovenstående klip gengiver ikke hele ordvekslingen mellem journalisten og præsidenten. Det er heller ikke ligefrem blevet redigeret til Trumps fordel af de tidligere Obama-ansatte, som driver podcasten Pod Save America.

Her er et længere klip med hele ordvekslingen.

Alexander afbryder blandt andet gentagne gange Trump og taler til sidst hen over hovedet på en anden journalist, der har fået ordet af præsidenten, inden han sætter spørgsmålstegn ved præsidentens krisehåndtering. Derefter kommer Trump med svaret, der sidenhen er gået viralt.

Bemærk dog - afsenderen taget i betragtning - at man selvfølgelig heller ikke skal lade sig snyde af Trump-kampagnens spin i nedenstående tweet. Man bør bare lytte til hele udvekslingen med egne ører og dernæst danne sig en mening.

Samtidig fortæller klippet heller ikke den større historie, der ligger bag sammenstødet. Konteksten er dog ganske afgørende. I bund og grund er der tale om en kommunikationskrig, der foregår mellem Trump-administrationen og det kinesiske styre om covid-19, hvor medierne spiller en afgørende rolle.

Derfor er Trump irriteret

Præsidenten og hans støtter er – mildest talt - dødtrætte af, hvad de opfatter som mainstream-mediernes og oppositionens apologetiske ageren overfor Kina i coronakrisen.

I deres optik er eksempelvis diskussionen om, hvorvidt betegnelsen ”The Chinese Virus” eller "The Wuhan Virus” skulle være ”racistisk” eller ”xenofobisk” et pragteksemplar på, hvordan medierne og oppositionen hopper på limpinden og (ubevidst) italesætter kommuniststyrets propaganda. Særligt udtrykket ”Chinese Virus” er et begreb, som præsidenten bevidst har brugt gentagne gange i den seneste uges tid.

Set med mange konservatives briller er diskussionen om præsidentens retorik et eksempel på ”politisk korrekthed”, når den er allerværst. Særligt prioriteringen af tv-tid og spalteplads til selvsamme diskussion, mens nationen står midt i en sundhedskrise.

Støtterne henviser samtidig til, at det er kutyme at omtale sygdomme ud fra deres geografiske oprindelse: Bornholmsk syge, ebolavirus, marburgvirus, Lyme-sygdom, osv. ”Den spanske syge” er undtagelsen, der bekræfter reglen. Det vender vi tilbage til.

Kina fortalte ikke hele sandheden

Onlinemedier som Breitbart har også sat fokus på, at amerikanske mainstream-medier faktisk selv tidligere har brugt udtrykkene ”Chinese Virus” og ”Wuhan Virus” om coronavirussen. Ordsproget om stenene og glashuset giver vist sig selv i den sammenhæng, vil nogen mene.

Ligeledes hæfter man sig ved, at det kinesiske styre ikke spillede med åbne kort fra begyndelsen, men holdt virusudbruddet hemmeligt i ugevis. Havde kommuniststyret ageret mere ansvarligt, kunne man ifølge et studie have undgået op mod 95% af alle covid-19-tilfælde uden for Kinas grænser.

Ikke nok med det, så fralægger regimet sig også ansvaret nu ved at promovere konspirationsteorier om, at virussen faktisk er blevet plantet i Wuhan af amerikanerne.

Det er denne baggrund, der er en stor del af forklaringen på, at USA's præsident nok tænder helt af i situationen.

Det siger Trumps kritikere

Præsidentens kritikere har selvsagt et andet syn på sagen. For dem er forsøget på at affeje kritikken og italesætte covid-19 som ”den kinesiske virus” et forsøg på at fralægge sig ansvaret på hjemmefronten.

Kritikerne påpeger, at det er en disciplin, som Donald Trump i ugevis har excelleret i. For dem er forsøget på at italesætte covid-19 som ”den kinesiske virus” blot det seneste forsøg på ansvarsfralæggelse.

Apropos ansvarsfralæggelse vil kritikerne i den sammenhæng nok også pege på, hvordan ”den spanske syge” endte med at få sit navn. Hint: Epidemien opstod sandsynligvis i USA, men grundet den strenge pressecensur i landet under Første Verdenskrig, var det den spanske presse, der dækkede sygdommen som den første.

Sidst men ikke mindst var selvsamme omdiskuterede situation på pressemødet vand på kritikernes mølle.

Vicepræsident Mike Pence – som Trump har sat i spidsen for administrationens covid-19-håndtering – fik et næsten identisk spørgsmål fra Peter Alexander og svarede, at amerikanerne ”ikke skulle være bange, men vagtsomme”. At journalisten nu forsøger at italesætte de to spørgsmål, som ”simple” og ”ens”, er dog selvsagt også spin og forvridende.

En måling, mange meninger

Hvor polariseret synet på præsident Trumps håndtering af coronakrisen er, blev i øvrigt atter udstillet i en meningsmåling, der blev offentliggjort i denne uge.

Her svarede 92 procent af de republikanske respondenter, at de var tilfredse med præsidentens håndtering af situationen, mens tallet for de demokratiske respondenter kun var 30 procent. Fordelingen betød sammenlagt, at man i overskriftsform fik det indtryk, at et flertal af amerikanere er tilfredse med præsidentens håndtering af covid-19-krisen.

Det er de måske også, om end andre målinger giver et andet indtryk.

Pointen er - som med alt andet i disse polariserede tider - at det er værd at gå et spadestik dybere fremfor at slå automatpiloten og automatreaktionerne til. Det gælder selvsagt uanset, om det handler om konteksten til et underskudsagtigt svar under præsidentens pressemøde eller fordelingen efter partiskel i en meningsmåling.